Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 15 mei 2014 15:39

Stelling: Sell in May; no way!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

De aloude beurswijsheid ‘Sell in May and go away’ wil dat je in de zomermaanden aandelen links moet laten liggen, maar dat gaat even vaak niet op als wel. Onze Stelling van de Maand: Sell in May is onzin; het wordt juist een mooie beurszomer.

Sell in May is een zichzelf in de hand werkend fenomeen: beleggers maken elkaar bang met de dreiging van dalende koersen, doen hun aandelen van de hand en prompt treden die dalende koersen ook daadwerkelijk op. Het is allemaal puur psychologisch: brokers zijn de enige partij die belang hebben bij de huivering voor de zomermaanden onder beleggers.

Bovendien is het een anachronisme. De angst voor slappe zomerhandel dateert uit de tijd dat beleggers die ’s zomers op vakantie gingen geen transacties konden verrichten. Eenvoudigweg onmogelijk vanaf de camping. Nu handelen ze rustig voor hun tentje verder op de tablet, dus wat nou Sell in May?

In ieder geval gaat Sell in May niet ieder jaar op. De S&P500 stijgt in de maanden mei, juni, juli en augustus vaker wel dan niet; de enige maand die eigenlijk altijd synoniem is met kwakkelen is september. Neem vorig jaar: wie toen in mei zijn aandelen gewoon vasthield, had in september bijna 10% rendement in handen.

Daarnaast zijn er redenen om juist dit jaar sceptisch te zijn. Door factoren als de spanningen in Oekraïne was het rendement in de wintermaanden ondermaats, dus kun je maar beter blijven zitten. Aandelenkoersen zijn regressief, ze zoeken hun gemiddelde op. Dat biedt juist kansen op een mooie zomer op de beursvloeren. Bovendien: in welke beleggingscategorieën moet je je geld dan steken? Staatsobligaties? Spaardeposito’s? Nauwelijks iets mee te verdienen.


Wij zijn benieuwd naar uw mening. Vindt u Sell in May ook onzin, of vindt u dat er toch wel iets voor de stelregel te zeggen is? Plaats uw reactie direct onder het artikel, of rechtstreeks in ons forum.