Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 15 mei 2014 12:23

Overnamejacht is weer geopend

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het belooft een topjaar te worden voor overnames. Ook in Nederland kan de vlam op dat gebied zo weer in de pan slaan.

Na de Verenigde Staten, lijkt ook Europa het economische pad naar boven weer schoorvoetend in te slaan. Dat heeft als bijeffect dat in het bedrijfsleven het overnamecircus weer op volle toeren zal gaan draaien. Beleggers Belangen geeft in de editie van 16 mei 2014 een overzicht van de stand van zaken.

In de VS zijn bedrijven al langer massaal op oorlogspad. De lage rente stelt zelfs ondernemingen met de laagste kredietstatus in staat om goedkoop aan geld te komen en veel bedrijven hebben zelf grote hoeveelheden geld in kas. Het geld wordt niet alleen aangewend voor overnames in eigen land. Sterker nog: de meeste activiteit vindt in Europa plaats.

Dat lijkt op het eerste gezicht verrassend, gezien de nog wankele situatie in de eurozone, maar er zijn plausibele redenen voor:

Fiscale voordelen: het is voordeliger voor Amerikaanse bedrijven om hun geld aan te wenden voor overnames in Europa dan het naar de VS terug te halen, waar ze er belasting over moeten betalen.

Europese bedrijven zijn relatief goedkoop: de beurskoersen hier zijn achtergebleven bij die op Wall Street. Europa zit vroeger in de economische cyclus dan de VS.

Strategisch versus financieel

Vooralsnog zijn het vooral strategische kopers die op overnamepad zijn. Het gaat dan om bedrijven die (delen van) branchegenoten aan hun onderneming toevoegen: de concurrentie uitschakelen om er zelf beter van te worden. Volgens Bloomberg zijn er dit jaar 7083 van deze strategische kopers geweest.

Financiële kopers zijn er veel minder: 1595 tot dusver dit jaar. Bij deze overnames steekt een kapitaalverstrekker geld in een onderneming om die te laten groeien, zodat de overnemer er later met winst uit kan stappen.

Nederland

Bij overnames in Nederland ligt die verhouding tussen strategische en financiële kopers omgekeerd. Verder valt op dat Nederlandse bedrijven vaker zelf op overnamejacht zijn dan dat ze als prooi fungeren. In de afgelopen 25 jaar hebben Nederlandse bedrijven voor €537 mrd aan overnames in het buitenland gedaan, terwijl buitenlandse bedrijven zich voor €506 mrd in Nederland inkochten.

Overnamelijstje

Beleggers Belangen stelde een jaar geleden een lijst op van tien mogelijke overnamekandidaten (op termijn) op het Damrak. Van die tien is er nog niet één daadwerkelijk overgenomen, maar wat wel opvalt is dat de ‘buzz’ rond deze fondsen de beurskoersen flink heeft doen oplopen. Dat laatste zorgt er in sommige gevallen weer voor dat een overname minder waarschijnlijk wordt, omdat de bedrijven nu duurder zijn.

Alle reden dus om de vernieuwde lijst van overnameprooien in Beleggers Belangen nummer 21 goed te bestuderen. Waarbij wel de waarschuwing geldt dat de fundamentele analyse van die bedrijven weer een ander verhaal is. Louter speculeren op overnames is een riskante beleggingsstrategie.


Neem nu een proefabonnement op Beleggers Belangen. 10 weken de beste beleggingstips voor maar 10 euro.