Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 1 mei 2014 12:41

Vermogen maakt gelukkig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Voornaamste boodschap bij het recente congres van Grip op je Vermogen: een appeltje voor de dorst is broodnodig.

Een uitgebreid palet aan prominenten kwam in het Beatrix Theater in Utrecht aan het woord, onder wie twee oud-ministers, een hoogleraar en een bankdirecteur. Ze gingen in op grote kwesties in de wereldeconomie, maar bogen zich ook over de vraag wat die betekenen voor de particuliere belegger. Beleggers Belangen  blikt in de editie van 2 mei terug op het halfjaarlijkse congres.

Topsectoren

Een van de centrale thema’s was de vraag hoe Nederland zijn concurrentiepositie kan behouden in een snel veranderende wereld. Oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen  brak een lans voor het topsectorenbeleid. Idee daarvan is dat een selectie wordt gemaakt van negen sectoren waarin Nederland sterk is, en onderzoekers en ondernemers in die sectoren meer van elkaar te laten profiteren.

Hoogleraar Barbara Baarsma bracht tegen het topsectorenbeleid in dat nu nog niet gezegd kan worden in welke sectoren Nederland over tien jaar uitblinkt; dat kan alleen de markt bepalen. Niemand kent de winnaars van de toekomst, betoogde Baarsma, en de overheid zou daarom de economie als geheel moeten ondersteunen, door een gunstig ondernemingsklimaat te scheppen.

Oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend hield een pleidooi voor innovatie. De maakindustrie rond robots, 3D-printen en cloud-diensten heeft volgens hem de toekomst. Vermeend sprak van de vierde grote innovatiegolf van de laatste eeuwen, na stoom, elektriciteit en elektrotechniek.

Broodnodig

Voor de belegger zijn deze bespiegelingen meer dan een leuk en aardig tijdverdrijf. Directeur Hans Hagenaars van de ING drukte het de aanwezigen nog maar eens op het hart: denk aan je vermogensopbouw. Wat bij alle economische vergezichten vaststaat, is dat de overheid zijn uitgaven meer en meer in de hand zal moeten houden en zich steeds minder kan permitteren bij het ondersteunen van burgers. Van de hypotheek, via de studie tot de zorgkosten: mensen zullen er meer en meer zelf geld opzij voor moeten zetten.

Hagenaars adviseert derhalve om op tijd te beginnen met het opbouwen van  vermogen. Hij tekende daarbij aan dat tijd de bondgenoot is van de (aandelen)belegger. De risico’s van aandelen zijn groot, maar als lang wordt belegd, zeg twintig jaar, wordt de kans op zeperds kleiner.

In dat kader kwam investeerster Annemarie van Gaal nog met een wijze les: de heersende opvatting mag dan zijn dat geld niet gelukkig maakt, financiële onbezorgdheid draagt wel degelijk in belangrijke  mate bij aan een goed nachtrust.


Sluit nu een proefabonnement op Beleggers Belangen af en begin vandaag nog te werken aan uw financiële onbezorgdheid.