Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 30 apr 2014 09:11

Nu verkopen!?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het adagium 'Sell in May and go away' is wellicht de bekendste beurswijsheid. Het zegt dat beleggers er goed aan doen om hun aandelen in mei te verkopen, maar is dat na een flauwe winter met de lage rente wel zo verstandig?

Vanaf de maand mei volgen traditioneel de zes slechtste maanden van het jaar. Aandelen presteren in de zomermaanden, de periode november-april, beduidend minder dan in de wintermaanden. Nochtans stijgt de S&P 500 in de maanden mei, juni, juli, augustus en oktober vaker wel dan niet. Enkel de maand september is de verliesmaand bij uitstek, zowel in frequentie als daling.

Tussen 1928 en 2014 groeide een investering van 10.000 Amerikaanse dollar uit tot 369.742 dollar mits je telkens in november kocht en in april verkocht. Wie hetzelfde deed maar dan telkens van mei tot en met oktober is nu slechts 24.722 dollar rijker.

Door de bank genomen steeg de S&P 500 in de wintermaanden met 5,1 procent en in de zomerperiode met 1,9 procent. Op jaarbasis komt dat overeen met een gemiddelde stijging van respectievelijk 10,4 en 3,9 procent, versus een samengesteld jaargemiddelde van 5,4 procent als je over de gehele periode van 86 jaar nooit je aandelen had verkocht.

Zolang de transactiekosten lager uitvallen dan 0,7 procent per verrichting ben je spekkoper. Als je het zomer-winterpatroon in aandelen volgt en het vrijgekomen kapitaal in de zomermaanden rentedragend belegt, dan mogen de gebeurlijke transactiekosten nog hoger oplopen.

De vraag is echter of je dit jaar gehoor moet geven aan de oude beurswijsheid? Om de rente op spaardeposito’s hoef je het niet te doen. Ook kortlopende staatsobligaties betalen immer nog nauwelijks een coupon. Beleggers die vorig jaar de lokroep van Sell in May naast zich neerlegden, boekten in de de zogeheten zes slechtste maanden van het jaar net geen tien procent winst.

Her en der hoor je geluiden opgaan dat je dit jaar beter kunt blijven zitten. Het rendement van de jongste wintermaanden was ondermaats, door de geopolitieke spanningen in Oekraïne. Bovendien zijn de markten te ver vooruitgelopen op de economische realiteit. En omdat aandelenkoersen regressief zijn (zij zoeken hun gemiddelde koers op) is de kans groot dat de beurs een mooie zomerperiode tegemoet zal gaan. Het gemiddelde koersverloop van de S&P 500 laat bovendien uitschijnen dat je, ook al zijn het de slechtste zes maanden van het jaar, 1,9 procent binnenharkt. Dat is meer dan de rente op spaarrekeningen.

Het is zuur, maar het verdere verloop van de presidentiële cyclus duidt op tegenwind. De traditie wil dat in het tweede ambtsjaar van de Amerikaanse president de beurskoersen op Wall Street tussen eind april en begin oktober dalen, waarna zij vrijwel een jaar lang sterk stijgen.

De presidentcyclus beslaat vier jaar. In de eerste twee jaar na de verkiezing wacht de nieuwe president pijnlijke hervormingen. In het derde ambtsjaar investeert het Witte Huis veel geld in deeconomie om zijn herverkiezing veilig te stellen of de verkiezing van partijgenoten te faciliteren. In de tweede helft van de ambtsperiode stijgt Wall Street vrijwel altijd, terwijl dat in de eerste twee jaar zeker niet het geval is.

Ook de wet van de jaartallen, in Angelsaksische landen beter gekend als de decenniumcyclus, signaleert dat de S&P 500 in de komende vijf maanden koers zal zetten naar het zuiden om vervolgens vanaf de maand oktober de weg naar boven te hervatten.      

Het leuke van de decenniumcyclus en de presidentcyclus is dat zij voor 2015 een goed beursjaar voorspellen. Beleggers die in terugkerende patronen geloven, mogen zich niet laten leiden door tactische overwegingen van strategen. Profiteren van repeterende cycli kan alleen maar als je consequent volhoudt en jaar in jaar uit dezelfde strategie volgt. Alleen dan krijg je het gelijk aan je zijde. Het zure is dat de decenniumcyclus, in tegenstelling tot de presidentscyclus, elke fundamentele grondslag ontbeert. Het zoete is dat de geschiedenis leert dat Wall Street in het tweede ambtsjaar uitbodemt, waarna beleggers zich mogen opmaken voor een rally van pak hem beet dertig procent. @ Ivan Snurer