Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 30 apr 2014 13:02

Drie analistenadviezen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Theodoor Gilissen over ASML, ABN Amro over Aalberts en SNS over Docdata.

ASML

Bij een hoogwaardig technologisch bedrijf als ASML is het onvermijdelijk dat de ontwikkeling van een nieuwe generatie machines vertraging oploopt, aldus Gilissen. In het bericht over het eerste kwartaal maakte ASML daar melding van: de orderportefeuille viel wat tegen, de omzet in het eerste kwartaal en de verwachtingen daarvoor voor het tweede en het derde kwartaal bleven onder de verwachtingen. Maar het investeringsprogramma bij de grootste klant van ASML – Intel – blijft overeind.

ASML zal de markt geleidelijk gaan beheersen, denkt Gilissen. Concurrent Canon moest al afhaken en Nikon kan ASML technologisch niet meer inhalen. De vraag naar chips blijft sterk groeien. Door de hogere volumes en hogere gemiddelde verkoopprijzen zullen de omzet en de marges verder toenemen. ASML is een waar groeibedrijf, al blijft de markt wel vrij cyclisch. Het bedrijf beschikt bovendien over een sterke financiële positie.

Het aandeel is met een k/w van 16 maal de voor 2015 verwachte winst (die in latere jaren zal toenemen) laag gewaardeerd. Het beleggingsadvies blijft dan ook 'kopen'. Gilissen heeft wel het koersdoel verlaagd, van €90 naar €87.

Aalberts

ABN Amro handhaaft ook na de 'trading update' van Aalberts het advies op 'houden'. Kort voor de cijfers ging het advies al omlaag, vanaf 'kopen'. Na 50%-koerswinst in de afgelopen 12 maanden meende ABN Amro dat het welletjes was en bij die mening blijft de bank na de boodschap van Aalberts over het eerste kwartaal.

Het bericht bevatte geen wezenlijk nieuws om het advies weer te verhogen. De goede ontwikkeling in de vorige kwartalen heeft zich voortgezet bij de Amerikaanse producten voor de bouwsector – onder andere dankzij de nieuwe kunststof- en metalen bevestigingssystemen, bij Climate Control en Flow Control en Industrial Services die onder meer gericht zijn op de chipindustrie, de Duitse autosector en machinebouw. Alleen de situatie op de Europese bouwmarkt bleef uitdagend. ABN Amro had zich kunnen voorstellen dat het wat beter zou zijn gegaan door de zachte winter.

De bank voorziet een aanmerkelijke winstpotentie door nieuwe producten en andere initiatieven in de afgelopen jaren waarvan de winstgevendheid zal toenemen, ook door de afnemende kosten voor deze projecten. ABN Amro meent dat Aalberts voor een periode staat van historische winsten en met een gemiddelde winstgroei van 16,3%. Met deze raming zit de bank 5 à 10%-punt boven de consensus. In een eerder rapport sprak de bank ook de verwachting uit dat Aalberts in 2016 vrijwel schuldenvrij zou zijn en dat in die situatie extra uitkeringen aan aandeelhouders kunnen worden gedaan.

Maar na 50%-koerswinst zijn volgens de bank de optimistische prognoses wel in de koers verwerkt, ook wanneer rekening gehouden wordt met een eventuele scherpere financiering bij het bedrijf. Op grond van het historische gemiddelde van de koers-winstverhouding van 12,6 en de winstraming voor 2016 trekt de bank wel het koersdoel op, van €23,50 tot €27. 

Docdata

Naar aanleiding van twee nieuwe contracten voor Docdata verhoogt SNS het beleggingsadvies van 'houden' tot 'kopen'. Docdata gaat voor het Britse onlinekledingbedrijf ASOS en de Amerikaanse speelgoedketen ToysRUS Europe de afwikkeling van internetverkopen verzorgen. SNS noemt het belangrijke contracten voor de omzet en de winst in 2014 en vooral in 2015. Docdata raakt langzaam de omzet van Zalando kwijt, dat de afwikkeling zelf gaat verzorgen. SNS had er bij de verwachtingen rekening mee gehouden dat bij Docdata pas na 2015 weer groei zou plaatsvinden. Met de nieuwe contracten zal dat dus eerder zijn. Minstens zo belangrijk is dat ASOS en ToysRUS grote retailers zijn met groeiende onlineverkopen, die de afwikkeling niet zelf willen doen en graag uitbesteden. Door Zalando was de markt bang voor meer klantverlies.

Met name ASOS maakt een sterke omzetgroei door, vorig jaar met 50%. SNS verwacht dat deze groei zich zal voortzetten. De bank gaat bij de ramingen uit van een vergoeding voor Docdata van €1,80 per transactie en komt tot een omzetbijdrage in 2015 van €9,5 mln in 2015. SNS wijst ook op de uitbreiding van de contracten met Bol.com en Etos. De bank merkt wel op dat de aanloopfase van diensten aan een nieuwe klant (of de uitbreiding van diensten aan bestaande klanten) met inefficiënties gepaard gaat. Daarom zal het bedrijfsresultaat over 2015 niet toenemen vergeleken met 2014, maar daarna door margeverbetering wel.

Over de andere activiteit van Docdata − productiesystemen voor de beveiliging van paspoorten en dergelijke −schrijft SNS dat het bedrijf bezig is een positie in het hogere marktsegment te verwerven, met nieuwe technologie en een versterkte verkoopstaf, wat in de toekomst ook tot omzet- en winstgroei moet leiden.

SNS trekt de ramingen iets op, tot een winst per aandeel van €1,11 dit jaar, gevolgd door €1,21 in 2015. Het risico dat retailers zelf de afwikkeling zullen gaan doen wordt lager ingeschat. De conclusie is dan ook dat Docdata een koopadvies verdient en dat het koersdoel verhoogd kan worden van €16,75 tot €21.