Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 25 apr 2014 12:06

Dividend van eigen bodem

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het Dividend E-magazine voor april staat nu online met deze maand veel aandacht voor Nederlands dividend, met onder meer de lancering van een nieuwe mini-dividendportefeuille die volledig uit aandelen van eigen bodem bestaat.

De vaste lezers van het Dividend E-magazine van Beleggers Belangen weten dat ik bij voorkeur buiten Nederland kijk, omdat daar − vooral in de  Verenigde Staten − een veel groter aanbod van betrouw­bare en vooral ook in de toekomst voorspelbare dividend­betalers te vinden is.

Dat vertaalt zich in slechts twee 'Nederlandse' aandelen in de dividendportefeuille, Unilever en Shell, die natuurlijk net zo goed in het rijtje van Britse aandelen geplaatst kunnen wor­den (van underperformer Shell zal ik binnenkort overigens afscheid nemen).

Shell en Unilever zijn ook de enige twee serieuze beleggingen met een beursnotering in Amsterdam die elk kwartaal dividend uitkeren, wat een groot pluspunt is voor zowel beleggers die het divi­dend gebruiken om − zoals bij de dividendportefeuille − elk kwartaal te herbeleggen als voor beleggers die het dividend gebruiken als aanvulling op hun inkomen.

Ondanks de lage dividendfrequentie in Europa (ruim 52% van de AEX-fondsen keert maar één keer per jaar dividend uit, en zelfs 69% van de dividendbetalende aandelen in de Eurostoxx50) zijn er toch genoeg sterke dividendbetalers.

Wel scoort Europa vergeleken met de Verenigde Staten bar slecht op het gebied van dividendhistorie met nauwelijks aandelen met een fat­soenlijk trackrecord.

Zoals ik de laatste jaren al vele malen heb geschreven is Unilever topper met een dividend dat sinds 1995 jaarlijks wordt verhoogd.

Gisteren kondigde Unilever aan ook dit jaar weer het dividend te verhogen met iets minder dan 6%.

DE TIEN BESTE NEDERLANDSE DIVIDENDAANDELEN
Op verzoek van veel lezers is er deze maand veel aandacht voor Nederlandse dividendaandelen, waarvan het grootste gedeelte in de maanden april en mei traditiegetrouw ex-dividend gaat (op pagina 12 van het Dividend E-magazine van april staat het volledige overzicht). 

Ook lanceer ik deze maand een nieuwe mini-portefeuille die bestaat uit tien van de wat mij betreft beste Nederlandse dividendaandelen.

Daartoe behoren naast Shell en Unilever bijvoorbeeld zeker ook DSM en Arcadis, die inmiddels al bijna 20 jaar hun dividend niet meer verlaagd hebben en stapsgewijs langzaam verder blijven verhogen (zie ook deze video).

Toch spreekt het voor zich dat de nadruk bij de tien favorieten van eigen bodem niet zozeer ligt op dividendhistorie- en frequentie, maar vooral op toekomstige dividendgroei.

WEER NIEUW RECORD DIVIDENDPORTEFEUILLE
De reguliere dividendportefeuille blijft ondertussen records breken en is in 2014 goed voor een rendement van 5,2%. Het totaalrendement sinds de start in september 2011 is inmiddels exact 72%.

Dit jaar verhoogden al 22 van de 40 aandelen in portefeuille hun dividend, waardoor de huidige portefeuille nu al 14,2% meer inkomen genereert dan het totale dividendbedrag dat in 2013 werd ontvangen. 

Dat dividendinkomen zal dit jaar en de komende jaren alleen maar verder groeien dankzij het consequent herbeleggen van het dividend dat door vrijwel alle aandelen in portefeuille jaarlijks wordt verhoogd. Ondanks een rendement van 72% voor de dividendportefeuille is het dividendrendement met gemiddeld 3,1% nog altijd heel behoorlijk. 

In het Dividend E-magazine van april leest u alles over de dividendportefeuille. Van een viertal aandelen, waaronder Shell, zal ik later dit jaar (gedeeltelijk) afscheid nemen. 

Via Twitter @mennovanhoven blijft u dagelijks op de hoogte van de dividendportefeuille. Via dit kanaal kondig ik ook altijd eerst de portefeuillewijzigingen aan die tegen real-time koersen op dat moment worden uitgevoerd.

Tekst: Menno van Hoven, 25 april 2014