Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 apr 2014 13:00

Tips om de storm voor te zijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De afgelopen vijf jaar was het uitermate rustig op de beurs. Die situatie kan niet eeuwig blijven duren. Welke beleggingscategorieën zijn geschikt als veilige haven voor roerige beurstijden?

Mede door het beleid van de centrale banken om de rente laag te houden, is na de kredietcrisis van 2008 een periode van windstilte ingetreden op de beursvloeren. Maar een nieuwe crisis ligt altijd op de loer. De mogelijke oorzaken zijn legio: de spanningen rond Oekraïne, sterke inflatiestijging, een nieuwe bankencrisis, uit al die hoeken kan een plotselinge paniekreactie op de beurs veroorzaken.

Voorspellen wanneer de volgende crash precies optreedt is dan ook een onbegonnen zaak. Beurscrises komen in ieder geval altijd na een periode waarin de koersen hard zijn opgelopen, en dat dat nu het geval is, is duidelijk. In de VS hebben de beurzen recordstanden bereikt, en sommige aandelensectoren beginnen bubbel-achtige waarderingen te krijgen.

In Beleggers Belangen van 25 april 2014 brengen wij daarom zes beleggingscategorieën in kaart waarvan bewezen is dat ze zich goed houden in stormachtige tijden.

  • Kortlopende staatsobligaties

Een evergreen als veilige haven. In tijden van stress lopen obligaties van veilig geachte landen bijna altijd op. In principe compenseert het rendement van iedere obligatie in ieder geval de verwachte inflatie over de looptijd. Nadeel: door onder meer beleggingskosten en de vermogensrendementsheffing is het rendement laag.

  • Defensieve mixfondsen

Deze fondsen bestaan meestal overwegend, voor zo’n 75%, uit obligaties. Een goede beheerder kan in tijden van beurspaniek meer in korte staatsleningen beleggen en weer wat meer in aandelen als de beurs tekenen van herstel vertoont.  Nadeel: mixfondsen zijn relatief duur.

  • Goudfondsen

De traditionele vluchthaven der vluchthavens. In het huidige klimaat van extreme monetaire verruiming heeft goud in potentie grote aantrekkingskracht. Nadelen: veranderingen in vraag en aanbod hebben snel invloed op de prijs en een belegging in edelmetalen levert geen extra inkomsten op zoals dividend, coupons of huur.

  • Tail-risk- of volatilityfondsen

Er zijn futures en ETF’s op de markt die inspelen op de beweeglijkheid op de beurzen. Ze gebruiken rekenkundige algoritmes om de volatiliteit te voorspellen. Nadeel: minder eenvoudig dan het lijkt. Als de verwachte beweeglijkheid uitblijft, kost het doorrollen van de futures geld.

  • Managed futures

Een broertje van bovenstaande categorie. Deze fondsen signaleren opgaande of neergaande trends in bepaalde markten en kopen of verkopen al naar gelang daarvan futures.

  • Long-shortfondsen

Deze fondsen gaan tegelijkertijd long en short, meestal in aandelen. Als bij een daling de gekochte  aandelen minder zakken dan de aandelen waarin wordt short gegaan, wordt geld verdiend.


Op al deze beleggingscategorieën moet de disclaimer worden geplakt dat ze niet geschikt zijn voor iedereen. Beleggers die kapitaalbehoud en risicospreiding hoog in het vaandel hebben staan, zijn er zeker mee geholpen. Voor wie de tijd heeft om de grillen van de markt te doorstaan of tegen lage kosten wil beleggen, zijn ze minder interessant.


Wilt u ook wekelijks de beste beleggingstips krijgen, in rustige én stormachtige tijden? Sluit een proefabonnement op Beleggers Belangen af. Nu 10 weken in de bus voor maar 10 euro.