Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 22 apr 2014 11:03

‘Drama voor wie heeft bijgekocht’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Berichten over een mogelijke aandelenemissie zetten de koers van Imtech fors lager. Door de verkoop van de ICT-divisie wordt een mogelijke aandelenemissie verkleind. Is het verstandig om Imtech nu op te pikken?

Imtech kwam vorig jaar in de problemen door een omvangrijke fraudezaak in Duitsland en Polen, die het bedrijf met een verlies van bijna 700 miljoen euro opzadelde. Banken waren uiteindelijk bereid voor nieuwe kredieten te zorgen, maar in ruil daarvoor moet de schuldenlast van 745 miljoen euro in het komende jaar ruimschoots worden gehalveerd. Imtech zoekt naar oplossingen om dit voor elkaar te krijgen.

Toestemming emissie 

Imtech vraagt aandeelhouders om toestemming voor het verlagen van de nominale waarde van zijn aandelen, waardoor een eventuele aandelenuitgifte van maximaal 10% van het aandelenkapitaal mogelijk wordt. Dit zei het bedrijf op 10 april toen het de agenda bekendmaakte voor de aandeelhoudersvergadering in mei. Het aandeel Imtech daalde daarop van EUR 1,80 naar een dieptepunt van EUR 1,35. 

De onderneming houdt alle opties open voor het terugbrengen van de schuldenlast, waaronder het verkopen van een onderdeel en het uitgeven van aandelen. Het bedrijf benadrukt dat de voorstellen geen ‘aankondiging’ inhouden van een aandelenuitgifte.

Verkoop ICT-divisie

Een week later (donderdag 17 april) maakt Imtech bekend afscheid te nemen van zijn ICT-divisie. De verkoop van het onderdeel moet helpen om de schuldenlast te verminderen. Imtech gaf onlangs aan zijn schuldenlast met zeker 400 miljoen euro te willen verlagen. De verkoop van de automatiseringstak is een eerste stap in dat proces, waarbij nog altijd ,,alle opties'' worden overwogen, aldus het bedrijf. De ICT-divisie realiseerde vorig jaar een omzet van 740 miljoen euro, met een operationeel bedrijfsresultaat (ebitda) van 37 miljoen euro. Er werken 2380 mensen bij het onderdeel.

Imtech meldde dat de ICT-divisie via een veilingproces zal worden verkocht. Details daarover worden volgens het bedrijf in een later stadium bekendgemaakt. Het deed de koers van het aandeel Imtecht goed: die herstelde naar ronde de EUR 1,50.

Uitleg topman

Topman Gerard van de Aast wilde in een toelichting niet op de mogelijke opbrengst van de verkoop vooruitlopen. Hij gaf wel aan dat met de desinvestering ,,een belangrijke stap'' zal worden gezet richting de beoogde verlaging van de schuld en dat de verkoop naar verwachting in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond.

Van de Aast rekent op een ,,goede belangstelling'' voor het onderdeel. ,,Het is een winstgevend bedrijf, dat internationaal actief is. Er hebben zich in de afgelopen periode al diverse partijen ongevraagd gemeld met interesse. Ik verwacht dat er nu nog wel een aantal partijen bij zullen komen.''

Imtech houdt de optie om de schuld verder af te bouwen via andere verkopen en de uitgifte van aandelen onverminderd open, aldus de bestuursvoorzitter. Daarnaast hoopt het bedrijf de schuldreductie te realiseren via een hogere winst en een beter management van het werkkapitaal. Op de vlak wordt ,,gestaag'' vooruitgang geboekt, stelde Van de Aast. ,,We hebben een duidelijk plan voor het herstel van de winstgevendheid, dat voeren we stap voor stap uit.''

Wat zeggen de analisten?

  • SNS Securities

Imtech heeft een positief besluit genomen door de ICT-divisie in de etalage te zetten. De verkoop zal echter niet voldoende zijn om de beoogde schuldreductie volledig te realiseren, stelt SNS Securities. Analisten van SNS Securities verwachten dat de verkoop, waar de bank al op rekende, goed zal zijn voor ,,het grootste deel'' van de schuldreductie. Daarnaast gaat analist Edwin de Jong nog steeds uit van een emissie. SNS geeft een houdadvies voor het aandeel.

  • Rabobank

Rabo verwacht dat de automatiseringstak 280 tot 320 miljoen euro kan opleveren. Imtech wil zijn schuld met zeker 400 miljoen euro verlagen. De overige reductie kan volgens de analisten ontstaan via de verkoop van Imtech Marine of een aandelenemissie van circa 10 procent van het aandelenkapitaal. Ook een verkoop van Imtech UK kan tot de strategische opties horen, aldus analisten Philip Scholte en Hans Slob. Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel Imtech.

  • ING

ING verwacht dat Imtech ICT circa 325 miljoen euro kan opbrengen. Zelfs in het meest gunstige scenario zou de verkoop volgens analist Tijs Hollestelle echter nog onvoldoende kunnen zijn om het doel voor de verlaging van de brutoschuld te halen. ING geeft een houdadvies.

  • Theodoor Gilissen

Imtech zal voor de tweede helft van het jaar geen aandelenemissie doen of onderdelen desinvesteren. Dat denkt zakenbank Theodoor Gilissen, die woensdag 16 april het advies voor het aandeel verlaagde van speculatief aanbevolen naar niet aanbevolen. Theodoor Gilissen wijst er op dat Imtech voor een ,,enorme opgave'' staat; het verminderen van de grote schuldpositie met een streefbedrag van 400 miljoen euro voor eind juni 2015. ,,Mocht de onderneming hier niet in slagen, dan heeft dit forse financiële consequenties in de vorm van extra betalingen aan de banken. Marktvorser Joost van Beek denkt dat de oplossing een combinatie van desinvestering(en) en een aandelenemissie zal zijn. Die oplossing zal het winstpotentieel per aandeel verslechteren, aldus Theodoor Gilissen, die het koersdoel voor Imtech dan ook verlaagt naar 1,50 euro.

En wat vinden de beleggers?

Beleggers zijn niet te spreken over Imtech. Op beleggingsfora is de stemming over het aandeel vrij negatief te noemen. Het bedrijf staat voor een dilemma. Of een belangrijke winstgevende tak van het bedrijf verkopen, of aandelen uitgeven waardoor er verwatering optreed. Geen van beiden is goed voor de koers van Imtech. In een negatief scenario zouden beide opties uitgevoerd moeten worden. Veel forumleden hebben al afscheid genomen van het aandeel of lijken dat te gaan doen bij een herstel van de koers. Er zijn maar weinig reacties te lezen waaruit blijkt dat beleggers geloven in de toekomst van het aandeel en het bedrijf.


“Eerst zorgen dat de dure lening kleiner gaat worden…ICT is winstgevend dus weinig andere mogelijkheden lijkt mij voor verkoop. Maar ICT is waarschijnlijk niet DE grote groeibriljant bij een aantrekkende economie, als straks 30 miljoen minder aan rente hoeft worden betaald is dat alvast meegenomen, als de rest van het bedrijf winstgevend gaat worden bij een houdbare schuld kan ook weer aan opbouw gedacht worden, zonder ICT nog ruim 4 miljard aan omzet, ook die kan bij een verbeterende economie weer gestaag gaan groeien”

“Krijg zelf geen fijn gevoel bij het woord veiling. Zijn er voldoende gegadigden die een bedrag op tafel willen leggen waarmee Imtech is geholpen? Verkoop ICT is niet goed voor marges hele bedrijf.”

“Hmm.. maar als je het beste paard van stal verkoopt hoe ga je dan nog geld verdienen? “

“Als er een claimemissie komt op voorwaarden vergelijkbaar met die van vorig jaar (weer 500 mln en vergelijkbare verwatering) zitten we met ruim 2 mrd aandelen (nee, niet alleen omdat ik short zit schrijf ik dit, ik kan het onderbouwen;)). Dan praat je over 5 ct winst per aandeel en koers van Max 60ct. Drama voor wie op 1.40 vorig jaar aandelen heeft bijgekocht.
Hoe kom ik op 2 mrd aandelen? Verwatering in lijn met vorig jaar: toen ging van 90 mln naar 450 mln. Nu van 450 mln naar 2.25 mrd (plaatsen op 25ct). Ik verwacht koers vlak voor emissie van 1 a 1.20 (dus koers na emissie van 40 a 44 ct ) “

Cijfers eerste kwartaal – 15 mei 2014

Een mogelijke aandelenemissie heeft veel invloed op het koersverloop van Imtech. De meningen van analisten en beleggers lopen sterk uiteen of er daadwerkelijk een emissie komt. Dat er veel onzekerheid blijft rondom Imtech is wel een zekerheid. Wellicht dat er tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers op 15 mei meer duidelijkheid komt.

Denkt u dat er een aandelenemissie gaat komen ? Of denkt u van niet en vindt u de huidige koers juist een perfect instapmoment ?