Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 10 apr 2014 14:33

Nieuw record en forse dividendgroei dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De dividendportefeuille presteert vooralsnog ook in 2014 uitstekend met een winst van 4,1%. Geholpen door de zwaarwegende sector consumer staples werd begin april een nieuwe recordstand bereikt met een totaalrendement dat voor het eerst de grens van 70% doorbrak.

Het succesverhaal van de in september 2011 gestarte dividendportefeuille krijgt ook dit jaar een vervolg met een totaalrendement van inmiddels 70,2%, goed voor een nieuw record.

Na drie opeenvolgende jaren waarin een dubbelcijferig rendement werd behaald is ook 2014 goed gestart met een plus van 4,1%.

De laatste weken was het vooral de met 34,7% zeer zwaar wegende consumentensector die het rendement van de veertig aandelen tellende dividendportefeuille stuwde.

Aandelen Unilever, Nestlé, Danone en vooral het veelgeplaagde SABMiller herstelden binnen enkele weken tijd fors, waarbij het laatstgenoemde aandeel een verlies van bijna 10% wist in te ruilen voor een mooie plus.

Dankzij de sterke opmars van de bierbrouwer, die ik eind vorig jaar samen met Nestlé kocht,  telt de dividendportefeuille nu nog slechts vier dalers.

Ook de Amerikaanse 'consumer staples'- aandelen waren belangrijk met mooie winsten voor zwaargewichten als Kellogg, Altria, General Mills, PepsiCo, Colgate-Palmolive en Procter & Gamble.

Het laatstgenoemde aandeel maakte deze week bekend zijn dividend met 7% te verhogen. Het is daarmee al weer het 58e opeenvolgende jaar dat de producent van wasmiddelen, scheermesjes en tandpasta het dividend verhoogt. 

AL ZEVENTIEN DIVIDENDVERHOGINGEN IN 2014
Inmiddels verhoogden, inclusief Procter & Gamble, dit jaar al zeventien van de veertig aandelen uit de portefeuille hun dividend. Daar zullen in 2014 nog zeker twintig aandelen bijkomen.

Dankzij de dit jaar aangekondigde dividendverhogingen en het elk kwartaal herbeleggen van het ontvangen dividend levert de huidige portefeuille inmiddels al 14,3% meer dividend op dan het totale bedrag (€4771) dat over heel 2013 werd ontvangen.

Aangezien dividendgroei centraal staat zal het inkomen de komende jaren steeds verder oplopen, ook in slechte beursjaren. Het gemiddelde dividendrendement is nog steeds een fraaie 3,1%, zelfs nu er deze week een nieuwe recordstand werd bereikt.

Grote uitblinker dit jaar (+16,8%) is net als in 2013 (+55,2%) apothekersketen Walgreen, op de voet gevolgd door het speculatieve Goldcorp, dat na een dramatisch 2013 dit jaar goed weet te herstellen. Ondanks het voor het oog stevige verlies van ruim 20% is de impact op het totaalrendement nauwelijks merkbaar dankzij de minimale weging van 1% voor de Canadese goudmijnbouwer die elke maand keurig netjes $0,05 dividend blijft uitkeren.

Achterblijver in 2014 is vooralsnog het als laatst gekochte Dorel Industries, dat nog niet hersteld is van teleurstellende kwartaalcijfers. Dat is voor de lange termijn echter geen enkel probleem omdat ik het kwartaaldividend nu tegen zeer gunstige koersen kan herbeleggen, in afwachting van koersherstel. 

Vergeet daarbij vooral niet dat Walgreen lange tijd de grootste daler in de dividendportefeuille was. Inmiddels is een verlies van ruim 20% omgezet in een totaalrendement van 108%. Wie geduld heeft, goed zijn huiswerk doet, en vooral vooruit blijft kijken profiteert dan ook optimaal van ontwikkelingen op korte termijn voor dergelijke kwaliteitsaandelen. Buy the dips……

De komende maanden zal ik wederom enkele serieuze wijzigingen doorvoeren binnen de dividendportefeuille, die gevolgd kunnen worden middels de hieronder genoemde kanalen.

In het maandelijkse Dividend E-magazine leest u alles over de dividendportefeuille.

Via Twitter @mennovanhoven blijft u dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Tekst: Menno van Hoven, 9 april 2014

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.