Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 2 apr 2014 10:42

Vijf momentumaandelen om te volgen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De beurs is zoals het leger: je hebt officieren en je hebt soldaten. Als de leiders het laten afweten, dwaalt het voetvolk. Als op aandelenmarkten het momentum taant, dan heeft de hausse korte benen.

Talrijk zijn de onderzoeken die aantonen dat beleggers een hoger rendement realiseren als ze de aandelen kopen die in het afgelopen jaar sterk gestegen zijn. Het momentumeffect heeft echter ook voorbeelden van drama te over. Wat snel stijgt, kan immers ook hard dalen.

Het momentumeffect houdt in dat aandelen, die goed presteerden in het recente verleden, dit ook in de nabije toekomst zullen blijven doen. In de praktijk blijkt dan ook dat aandelen die een mooie rit naar boven hebben gemaakt nog wel even doorgaan. Maar het momentum houdt niet eeuwig aan. Op een gegeven moment komt de klad erin en tuimelen ook de koersen van populaire beurskleppers omlaag.

Momentum is populair als de markten omhoog gaan. Zolang aandelen stijgen, is er wel altijd iemand te vinden die ervan overtuigd is dat het nog verder omhoog kan. Wanneer dit niet meer het geval is, wanneer het beursfestijn voorbij is, zijn het de laatst toegekomenen die de grootste verliezen voor hun kiezen krijgen. Achteraf blijkt dat zij te hoge verwachtingen hadden en voor hun ogenschijnlijk tomeloze groeiaandelen teveel betaalden.

Vaak corrigeren de koersen van de leidende aandelen in groep. Wanneer populaire momentumaandelen in groten getale dalen, dan is dat een vroege waarschuwing dat de rek uit de markt is. Het punt is wel: hoe kun je zien dat de bullmarkt stilaan zijn einde nadert? De langetermijngrafiek van de NASDAQ 100 laat uitschijnen dat de hoofdindex van de populaire technologiebeurs voor een belangrijke doorbraak staat. Het patroon van het stijgende trendkanaal en het proces van hogere toppen en bodems zijn beide nog intact.

Niettemin verdient het de aanbeveling om een oog te werpen op de koersontwikkeling van biotechaandelen. Zij hebben nu de wind in de zeilen, tot voor kort toch. Vrijdag (4 april) is het 14 jaar geleden dat de NASDAQ intraday een White Knuckle Ride van 15 procent maakte om vervolgens de handelsdag met 1,1 procent verlies af te sluiten. Minder bekend is dat drie dagen voordat de NASDAQ piekte, de NYSE ARCA Biotech Index op 7 maart 2000 haar hoogste stand ooit bereikte en dat zij in de periode tot 4 april 2000 vrijwel halveerde, terwijl de NASDAQ in hetzelfde tijdvak slechts tien procent moest inleveren. Hiermee is niet gezegd dat biotechaandelen letterlijk de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn zijn, maar wie met een scheef oog naar de index kijkt, ziet wel dat aandelen uit de biotechsector inmiddels 15 procent onder de all-time high van 25 februari 2014 noteren.

Daartegenover staat dat de Philadelphia Semiconductor Index geen tekenen van zwakte vertoont. De halfgeleiderindex brak onlangs zelfs zijn meerjarige weerstand. De koersuitbraak van de Philly Semiconductor Index laat uitschijnen dat het festijn op Wall Street nog niet ten einde is.

Niettemin loont het om het momentum van populaire momentumaandelen gade te slaan. Als aandelen als 3D Systems, Cipotle Mexican Grill, Google, Netflix en Tesla Motors het massaal laten afweten, dan is de kans groot dat de huidige bullmarkt op zijn laatste benen loopt.

Een blik op bovenstaande grafiek leert dat in de laatste drie maanden enkel 3D Systems zijn positief momentum kwijtspeelde. Bij de overige aandelen zit de vaart er nog steeds in. Het grillige koersverloop maakt het aanhouden van momentumaandelen wel moeilijker. Een forse toename van de volatiliteit is vaak de voorbode van mean-reversion en in een nerveuze markt kan het sentiment snel keren.

Maar tot nader order is de Leading Economic Indicator van The Conference Board nietsvermoedend. De opwaartse trend van de voorlopende indicator van de Amerikaanse economie is nog steeds intact. De geschiedenis leert dat op Wall Street grote beurscorrecties nooit met een positieve ontwikkeling van de leading economic indicator samenvallen. ’t Is maar dat u het weet.