Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 1 apr 2014 16:43

Kansen in Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Vijf jaar na de start van de bullmarkt ziet J.P.Morgan nog altijd kansen in Europa.

In maart 2009 startte een periode van vijf jaar met (per saldo) oplopende koersen. Europese aandelen zijn in deze bullmarkt met gemiddeld 90% gestegen, maar staan volgens J.P.Morgan nog altijd circa 20% onder hun topniveaus. Interessant aan de beursrally is dat deze vrij algemeen gedragen is. Slechts zes van de 24 sectoren in de MSCI Europe Index zijn bij de opmars achtergebleven: mijnbouw, telecom, energie, supermarkten, nutsbedrijven en technologie (hardware).

J.P.Morgan ziet nog steeds beleggingskansen, maar is wel kieskeurig. Het advies voor nutsbedrijven is verhoogd naar 'overwegen', op basis van de onderwaardering en het economisch herstel dat zal zorgen voor verhoging van de nu nog lage winsten. De bank laat zich bij de keuze onder andere leiden door de verwachte voorkeur van beleggers voor waardeaandelen.Ook energie is een relatief goedkope sector, maar de winstontwikkeling is zwak. Het advies is 'onderwegen'. Dat geldt ook voor supermarkten, waarvan de winsten onverminderd aangetast worden door de scherpe prijsconcurrentie. Banken blijven overwogen, ondanks de al sterk opgelopen koersen. Ze hebben nog voldoende opwaarts potentieel, meent J.P.Morgan, nu de winsten een bodem hebben bereikt en de financieringskosten dalen.De vermogensbeheerder heeft een voorkeur voor aandelen uit de Europese periferie, in het bijzonder Italië. De koersen zijn daar achtergebleven bij die in Duitsland, Italiaanse aandelen zijn ondergewaardeerd en de rente daalt. Duitsland kan aan kracht verliezen door de verslechterde economische vooruitzichten voor China en andere opkomende landen, en door valutakoersen.

Elf tips

J.P.Morgan adviseert selectief te beleggen en tipt aandelen in sectoren die minder goed beoordeeld worden. Tot de tips behoren Total, Heidelberg Cement, Carrefour, Volkswagen, Ericsson, Infineon, Enel, Easyjet, Bayer, Société Générale en ING.