Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 1 apr 2014 12:20

Dividend uit opkomende markten

0 0 Leestijd ongeveer

Wie op zoek is naar aandelen met een stabiel of liefst jaarlijks groeiend dividend, heeft weinig te zoeken in emerging markets. WisdomTree Emerging Markets Equity Income is één van de betere alternatieven voor dividendbeleggers.

Wie zoekt naar een dividend-ETF gericht op opkomende markten, zal nauwelijks sterke alternatieven vinden.

Bij de ETF's die wij aanbevelen in Beleggers Belangen wordt altijd goed gekeken naar een aantal belangrijke punten, zoals de verhandelbaarheid, de expense ratio en vooral ook het totaal belegde vermogen.

Als we daar ook nog het criterium 'dividendgroei' aan toevoegen blijft er nagenoeg niets over. Er zijn namelijk nauwelijks aandelen in opkomende markten met een sterke dividendhistorie (zie ook de rubriek  'Lezersvragen in het Dividend E-magazine van maart ').

Vandaar ook de keuze voor het WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund, dat onder het tickersymbool DEM genoteerd staat in de Verenigde Staten. Met een belegd vermogen van $3,8 mrd en een dagelijks handelsvolume van bijna 500.000 stuks behoort deze ETF tot de grotere jongens.

Per 11 maart 2014 was het WisdomTree EM Equity Income Fund, dat belegt in totaal 323 dividendaandelen uit opkomende markten, goed voor een verlies van 8,5%. Sinds de eerste notering in juli 2007 staat er echter nog altijd een mooie plus van 33,4% op het bord, waarvan het grootste gedeelte afkomstig is van het dividend.

Ter illustratie doet de AEX -25,2% (inclusief dividend) over dezelfde periode. Zonder dividend zou de ETF echter slechts goed zijn voor een koerswinst van 7,3%.

HOOG DIVIDENDRENDEMENT EN GROEI
WisdomTree Emerging Markets Equity Income belegt in de aandelen met het hoogste dividendrendement die zijn opgenomen in de eigen Emerging Markets Dividend Index. Op basis van het uitgekeerde dividendbedrag over de laatste twaalf maanden levert dat een relatief gezien hoog gemiddeld dividendrendement van 4,5% op voor deze ETF, die per kwartaal uitkeert.

Sterk punt is bovendien dat dit dividend de laatste jaren een mooie groei liet zien, over een periode van zowel 1, 3 als 5 jaar. Zo werd er in 2013 in totaal $2,09 uitgekeerd, een groei van ruim 11% ten opzichte van 2012. Met andere woorden: er was ondanks de stevige koersdalingen wel sprake van een gemiddeld hoger dividend voor veel aandelen uit opkomende markten, wat uiteraard weer resulteert in een hoog huidig dividendrendement.

Russische aandelen hebben met 18,6% de zwaarste weging, gevolgd door China (16,7%), Taiwan (14,4%), Brazilië (11,4%) en Zuid-Afrika (9,5%). Op sectorniveau wordt de portefeuille gedomineerd door bankaandelen met een weging van 21,4%, gevolgd door traditioneel om een hoog dividendrendement bekend staande sectoren Telecom (weging 17,8%) en Olie/gas (17,2%). Eens per jaar wijzigt WisdomTree de samenstelling van de ETF, tegelijkertijd met de herbalancering van de onderliggende index.

LAGE WAARDERINGEN EN STABIEL DIVIDEND
Per 10 maart was Gazprom de grootste positie met een weging van 5%. Mede vanwege de recente gebeurtenissen in Rusland verloor het aandeel dit jaar (peildatum 11 maart) al ruim 20%, wat een huidig dividendrendement van 5,4% oplevert. Analisten zijn erg bullish op het aandeel met tien koopadviezen, zes keer houden en geen enkel verkoopadvies.

Gazprom bleek de laatste jaren een stabiele dividendbetaler, ondanks de jaarlijks wisselende uitkeringen. Ook Gazprom is net als veel andere aandelen uit opkomende markten afhankelijk van de overheid, die indirect bepaalt hoeveel dividend er jaarlijks uitgekeerd wordt.

De Braziliaanse mijnbouwer Vale behoort ook tot de grootste posities. Het aandeel verloor dit jaar 15,9% en biedt een geschat dividendrendement van 5,9%. Meer nog dan bij Gazprom ligt een hoger dividend de komende jaren voor de hand bij Vale, dat verhandeld wordt tegen een k/w van slechts 6.

Beleggers die niet wakker liggen van een volatiel koersverloop kunnen met het oog op de lange termijn profiteren van de achtergebleven opkomende markten middels de ETF van Wisdom Tree.

Tekst: Menno van Hoven, 11 maart 2014

(Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het Dividend E-magazine van maart)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.