Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 31 mrt 2014 08:44

Terug naar start

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De AEX is terug bij af. Vrijdag (28 maart) klokte de hoofdindex op een niveau van 401,79 punten af. Precies de slotstand van 2013. KPN is onder de hoofdfondsen de grootste stijger, TNT Express de grootste daler.

Na een voortvarende start dook de AEX eind januari onder de horde van de 400 punten. Medio februari volgde een kortstondige wederopstanding, maar beleggers slaagden er pas eind vorige week in om het rode cijfer van de hoofdindex van het koersenbord te vagen.

De zorgen die beleggers parten spelen zijn genoegzaam bekend: de groeistuipen van de Chinese economie, de Krim-oorlog, de vraag of de stierenmarkt op zijn laatste benen loopt, het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve.

Het belangrijkste nieuws van de maand is de open invasie van Rusland op de Krim. Tot voor kort was de Krim een schiereiland van Oekraïne, maar sinds de machtswisseling in Kiev in februari, waarbij de toenmalige president Viktor Janoekovitsj werd verdreven, spraken de inwoners van het schiereiland zich in een referendum uit voor een annexatie met Rusland, tot groot ongenoegen van westerse politici.

Eigen voet

In Oekraïne koersen aandelen sinds de de facto afzetting van Janoekovitsj zes procent hoger, terwijl de Russische aandelenindex MICEX ongeveer tien procent in de min staat. Al met al hebben de geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland maar een beperkte impact op het wereldwijde vertrouwen van beleggers. Momenteel lijkt het erop dat Rusland zichzelf in de voet heeft geschoten. Het gaat rap bergafwaarts met de economie. Het grote kapitaal stroomt in grote hoeveelheden het land uit.

De zorgen over het conflict tussen Oekraïne en Rusland om de Krim drukten over een breed front de beurskoersen in Europa, in de Verenigde Staten en daarbuiten. Op zich zijn Russische aandelen nu een screaming buy, maar al worden ze aan dumpprijzen verhandeld, het is nog te vroeg om er je slag te slaan. De kapitaalvlucht is nog niet ten einde. Tegen die achtergrond is het niet verwonderlijk dat beleggers een home bias vertonen, een uitgesproken voorkeur hebben voor aandelen van eigen bodem.

Oost west, thuis best

In een goedgespreide beleggingsportefeuille horen buitenlandse aandelen, niet alleen van geïndustrialiseerde landen, ook van groeilanden. Weliswaar beperkt internationale spreiding het risico, er zijn nog genoeg beleggers die het dicht bij huis zoeken en zich beperken tot een portefeuille met Nederlandse fondsen. Die aanpak volstaat niet om voluit te profiteren van de kansen die emerging markets bieden, maar heeft wel als voordeel dat je de berichtgeving op de voet kunt volgen.