Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 28 mrt 2014 08:01

14 Insider-aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Handel met voorkennis is bij wet verboden, maar als insiders aandelen kopen, dan kan dat een katalysator voor de koers zijn. Ze hebben een goed zicht op de gang van zaken binnen hun onderneming.

Het feit dat insiders aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen. Niettemin is bekend dat wanneer commissarissen, directeuren en kaderleden met eigen geld aandelen van hun bedrijf kopen, de betrokken beurskoersen beter dan gemiddeld presteren. De winst die insiders realiseren wordt bovendien groter naarmate de transactie groter en de marktkapitalisatie van de onderneming kleiner is.

Een jaar na dato laten Europese aandelen een overrendement van zes procentpunt optekenen. En als insiders cashen, presteren de betrokken aandelen doorgaans vijf procentpunt ondermaats. Bij ondernemingen die zwaar op R&D leunen, zoals biotechnologiebedrijven, is de informatievoorsprong van insiders groter en realiseren ze grotere winsten.

Door met eigen geld aandelen te kopen, geven insiders een positief signaal af. Niet alleen geloven ze in de toekomst van hun bedrijf, ze vinden ook dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Dit signaal wordt nog sterker wanneer een commissaris, directeur of kaderlid overgaat tot vervolgaankopen. In de regel hebben zij een goed zicht op de gang van zaken binnen een onderneming en zijn zij erg goed geïnformeerd. Als insiders aandelen bijkopen, dan kun je ervan uitgaan dat het bedrijf bij de volgende kwartaalrapportage zeker geen teleurstellende cijfers zal publiceren.

In het omgekeerde geval, is voorzichtigheid geboden. Wanneer insiders aan de verkoopkant opereren, is het signaal minder sterk. Mogelijk schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, staan ze voor een grote uitgave, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren of oefenen ze personeelopties uit. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze na een sterke stijging van de beurskoers net als andere beleggers hun winst willen verzilveren. Indien echter de verkooptransacties samenvallen met dalende koersen, dan is dat vaak een veeg teken.

Beleggers die met de insiders willen meeglippen doen dat bij voorkeur aan hand van de kooptransacties. Het grootste effect sorteren pakketaankopen tussen de 50.000 en de 100.000 euro. Bij de verkooptransacties zijn dat de blokken vanaf 250.000 euro. Het speculeren op een koersdaling is echter geen sinecure. Dit blijkt zowel uit onderzoek als uit de praktijk. Rationele beleggers weten dat shorten in een bullmarkt niet altijd verstandig is.  @ Ivan Snurer

Het feit dat insiders aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen. Niettemin is bekend dat wanneer commissarissen, directeuren en kaderleden met eigen geld aandelen van hun bedrijf kopen, de betrokken beurskoersen beter dan gemiddeld presteren. De winst die insiders realiseren wordt bovendien groter naarmate de transactie groter en de marktkapitalisatie van de onderneming kleiner is.

Een jaar na dato laten Europese aandelen een overrendement van zes procentpunt optekenen. En als insiders cashen, presteren de betrokken aandelen doorgaans vijf procentpunt ondermaats. Bij ondernemingen die zwaar op R&D leunen, zoals biotechnologiebedrijven, is de informatievoorsprong van insiders groter en realiseren ze grotere winsten.

Door met eigen geld aandelen te kopen, geven insiders een positief signaal af. Niet alleen geloven ze in de toekomst van hun bedrijf, ze vinden ook dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Dit signaal wordt nog sterker wanneer een commissaris, directeur of kaderlid overgaat tot vervolgaankopen. In de regel hebben zij een goed zicht op de gang van zaken binnen een onderneming en zijn zij erg goed geïnformeerd. Als insiders aandelen bijkopen, dan kun je ervan uitgaan dat het bedrijf bij de volgende kwartaalrapportage zeker geen teleurstellende cijfers zal publiceren.

In het omgekeerde geval, is voorzichtigheid geboden. Wanneer insiders aan de verkoopkant opereren, is het signaal minder sterk. Mogelijk schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, staan ze voor een grote uitgave, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren of oefenen ze personeelopties uit. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze na een sterke stijging van de beurskoers net als andere beleggers hun winst willen verzilveren. Indien echter de verkooptransacties samenvallen met dalende koersen, dan is dat vaak een veeg teken.

Beleggers die met de insiders willen meeglippen doen dat bij voorkeur aan hand van de kooptransacties. Het grootste effect sorteren pakketaankopen tussen de 50.000 en de 100.000 euro. Bij de verkooptransacties zijn dat de blokken vanaf 250.000 euro. Het speculeren op een koersdaling is echter geen sinecure. Dit blijkt zowel uit onderzoek als uit de praktijk. Rationele beleggers weten dat shorten in een bullmarkt niet altijd verstandig is.  @ Ivan Snurer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.