Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 25 mrt 2014 10:48

Yellen schreeuwt te hard

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Alle ogen waren afgelopen week gericht op Janet Yellen. Haar debuut bij de Fed verliep niet vlekkeloos, vooral omdat zij eigenlijk meer zei dan de bedoeling was. Mogelijk praat ze zelfs voor haar beurt.

De kersverse en eerste vrouwelijke Fed-president liet weten dat de eerste renteverhoging mogelijk zes maanden na het einde van de steunafbouw zal volgen. Dat zou impliceren dat de rente al na ongeveer een jaar weer zal worden verhoogd. Beleggers waren daardoor verrast. De markt heeft al heel veel moeite met de doorgezette steunafbouw en nu ook nog eens een rentestap in het vooruitzicht. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse economie dit niet kan dragen en zien ook grote risico's voor de opkomende markten.

Verzwakking Amerikaanse economie

Diezelfde beleggers kregen direct weer gelijk. Zo bleek de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie terug te lopen. Dit viel af te lezen aan de inkoopmanagersindex van Markit Economics, die daalde van 57,1 in februari naar 55,5 in maart. Nog altijd een cijfer dat duidt op een flinke expansie, maar toch een verzwakking.

De Fed ziet dit zelf ook. Ze is positief verrast over de snelle daling van het werkloosheidspercentage, maar toont zich teleurgesteld over ander macro-data. Dit heeft de Fed echter niet tegengehouden de tapering volgens schema voort te zetten. Wel is zoals verwacht de doelstelling van een werkloosheidspercentage van 6,5% als richtsnoer voor de eerste renteverhoging losgelaten.

Intussen zien we ook de Chinese economie verder afglijden en dat zal op termijn de Amerikaanse economie ook kunnen raken. Verder zal de slechtere verstandhouding met de Russen het vertrouwen van de Amerikaanse consument en producent geen goed doen. Het valt al met al nog maar te bezien hoe lang de markten de aangekondigde renteverhoging door Yellen zullen geloven.

Visie Fidelity

David Buckle, hoofd kwantitatieve analyse van Fidelity, verwacht ook dat het ruime monetaire beleid van de Fed langer zal voortduren dan de markt nu denkt.

Ten eerste stelt hij dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd zwak is. De participatiegraad loopt terug en een steeds groter deel van de werkzoekenden staat structureel aan de kant. Dat zet de snelle daling van het werkloosheidspercentage in een wat negatiever daglicht.

Verder is het percentage arbeiders die minder werken dan ze eigenlijk zouden willen bijzonder hoog. Dit getal ligt momenteel op 12,6%, een stuk hoger dan de laagste stand van 7,9% uit 2008.

Dit alles impliceert dat de Amerikaanse economie een stuk onder zijn potentieel presteert, wat ook terug te zien is in de dalende inflatie. Ook dat zal Yellen weten en daarom is een werkloosheid van 6,5% nog niet laag genoeg.

Inflatie zakt

Ook in de Verenigde Staten daalt de inflatie. Een lage inflatie zal de Fed aansporen accomoderend te blijven, zo liet Yellen weten. Buckle merkt hierbij op dat hierin het gevaar schuilt dat de Fed te lang blijft stimuleren en de inflatie dan ineens uit de hand gaat lopen. Dat zou wel een reden kunnen zijn voor Yellen de rente eerder dan verwacht te verhogen.

Daarbij speelt nog dat dit jaar vier nieuwe leden tot het Fed-committee zullen toetreden. Van de vertrekkende leden kon worden gezegd dat deze goed verdeeld waren over zogenaamde duiven en haviken, oftewel voor- en tegenstanders van langdurige monetaire stimulering. De nieuwkomers zijn in de meerderheid haviken. Yellen zal daar ook mee moeten omgaan en een balans moeten zoeken, aldus Buckle.

Puur kijkend naar de ondermaatse prestaties van de Amerikaanse economie en de neerwaartse risico's lijkt een nog langdurige nulprocentpolitiek door de Fed het meest waarschijnlijke scenario.