Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 mrt 2014 16:34

Sterke nieuwkomer

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De defensieve portefeuille doet een klein stapje terug en de Nederlandse portefeuille heeft met Besi een sterke nieuwkomer.

De Amerikaanse vermogensbeheerder GMO staat zich er op voor een groot kenner van bubbels op de financiële markten te zijn. Mede-oprichter Jeremy Grantham – de 'G' uit GMO – was eerder deze week met enkele van zijn collega's in Nederland voor een seminar voor hun klanten. Daar verklaarde de topstrateeg dat de Amerikaanse beurs zich nog niet in de zeepbelfase bevindt.

Grantham noemde daarvoor zowel statistische als psychologische verklaringen. De huidige waardering van de S&P500-index ligt slechts 1,5 standaarddeviatie buiten de normale statistische verdeling van waarderingsniveaus, aldus Grantham. Pas bij een waardering die op 2 standaarddeviaties buiten de normale verdeling van beurskoersen ligt, is er sprake van een bubbel. Om daar te komen moet de S&P500-index nog met ruim 25% stijgen, tot 2350 punten, meent de strateeg. Bovendien is er nog geen euforische stemming onder particuliere beleggers. Grantham ziet dus nog geen bubbel, maar stelt wel dat de Amerikaanse beurs 65% overgewaardeerd is. Helaas bieden andere vermogenscategorieën, zoals obligaties en cash, ook geen aantrekkelijk rendement. 'Beleggers hebben geen enkele schuilplaats meer', stelde Granthams collega James Montier op het seminar in Amsterdam. Deze situatie veroordeelt beleggers tot 'het bouwen van portefeuilles waar ze misschien niet van houden', verklaarde de strateeg, die zich ook tot op zekere hoogte gedwongen voelt het Fed-spel mee te spelen.

Pensioenportefeuille

Zo voelen wij ons ook wel enigszins. Ondanks de overwaardering van aandelen, vormen deze immers nog wel het grootste deel van de pensioenportefeuille. Maar als tegenwicht houden we nog steeds een groot deel van de portefeuille in cash aan. Eind deze week zullen we een wijziging doorvoeren. In lijn met het vorige week verschenen artikel over (de overwaardering van) de biotechsector, wordt de iShares Nasdaq Biotech ETF na een winst van ruim 150% uit de portefeuille genomen.

Portefeuille NL

Het is jammer dat SBM, zoals aangekondigd, vrijdag 14 maart (op de slotkoers van €10,40) verkocht is en de koers daarna tot €11,40 opveerde. Zoiets kan je als belegger echter overkomen. In Besi hebben we vooralsnog een goed alternatief in de portefeuille opgenomen, met in enkele dagen tijd een koerswinst van 6%. In het weifelende beursklimaat hadden we nog een winnaar: Acomo, met een stijging van 2%. Alle winst is welkom. Het totaalrendement op de portefeuille is de afgelopen verslagperiode enigszins gedaald, van 21,6% naar 20,5%. 

Defensieve portefeuille

In vergelijking tot vorige week deed het totaalrendement op de defensieve portefeuille een stapje terug ter waarde van 0,4 procentpunt. Daarmee komt het totaalrendement sinds de start op 14,7% en voor het lopende jaar op 0,65%. De lichte daling deed zich – op cash na – in alle onderdelen van de portefeuille voor. Aandelen werden relatief het zwaarst getroffen: het rendement op het aandelensegment van de portefeuille liep terug van 2,61% vorige week tot 1,74%. Het obligatiedeel daalde de afgelopen week van 0,76% tot 0,32%. Dat was volledig te wijten aan de terugval van het Templeton Global Bond Fund, dat substantiële belangen in staatsobligaties van opkomende landen heeft. 


Ook van de offensieve portefeuille is een actueel overzicht beschikbaar. Voor de dividendportefeuille verwijzen we u naar het Dividend E-magazine dat vrijdag 28 maart verschijnt.