Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 24 mrt 2014 08:40

AEX morst punten, SBM koploper

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Leg alle analistenadviezen op een rij en je ziet dat de nieuwe samenstelling de AEX drie indexpunten kost. Na de degradatie van Imtech en PostNL is SBM Offshore nu het favoriete aandeel van beleggingsanalisten.

Er is veel kritiek op de nieuwe indexsamenstelling. Door een wijziging van de spelregels zou de AEX minder oranje kleuren. Air France-KLM, Imtech en PostNL ruimen het veld voor Boskalis, Delta Lloyd en OCI.

Nieuwe spelregels

De stoelendans is dit jaar veel groter dan in andere jaren. De indexbeheerder van beursuitbater Euronext selecteert de Nederlandse hoofdaandelen niet langer op basis van het handelsvolume, maar aan hand van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie. Die regelwijziging moet ervoor zorgen dat de samenstelling van de AEX beter aansluit bij wat internationaal gangbaar is.

Vorig jaar nam Imtech bij de jaarlijkse indexherziening de plaats van Boskalis in. Het grotere handelsvolume van Imtech was niet zozeer te danken aan de sterke prestaties van het bedrijf, maar wel aan de verkoopgolf als gevolg van het boekhoudschandaal waarin de technische dienstverlener was verwikkeld. De nieuwsstroom bracht een verkoopgolf op gang die het handelsvolume deed exploderen. Net voor het sluiten van de deadline voor de jaarlijkse indexherziening, met een wrange nasmaak. Die verkoopgolf bezorgde Imtech de promotie naar de AEX. Met andere woorden, terwijl de massa zich van het aandeel ontdeed, moesten institutionele beleggers die de index op de voet volgen, het fonds korte tijd later verplicht kopen.

Op zich is het logisch dat Euronext Amsterdam de spelregels verandert. De Bel20, de hoofdindex van Euronext Brussel, werkt al geruime tijd met vrije marktkapitalisaties en een berekening met handelsvolumes benadeelt bedrijven die teren op een stabiel aandeelhouderschap. De paradox is dat hoe loyaler je aandeelhouders zijn, des te minder handel er is. DSM beloont trouwe aandeelhouders met extra dividend. Mits zij zich registreerden, krijgen beleggers die hun aandelen drie jaar lang vasthouden van het chemiebedrijf meer dividend. Bedrijven zijn om drieërlei redenen gebaat bij loyaliteit. Het bevordert de communicatie met de aandeelhouders, het drukt de volatiliteit van de koers en het stimuleert de langetermijnvisie van het bedrijf.

Minder Oranje

Over DSM gesproken, met name de promotie van OCI lokt kritiek uit. Het Egyptische conglomeraat met belangen in de bouw en chemie zou te weinig banden hebben met de Nederlandse economie. Het heeft nochtans banden met Nederland. In 2010 nam OCI de kunstmestdivisie van DSM over. Er is ook kritiek op het indexlidmaatschap van staalconcern ArcelorMittal en softwarebeveiligingsbedrijf Gemalto. Zij zouden te weinig Nederlands zijn. Maar ja, dat kun je ook stellen van Air France-KLM, Royal Dutch Shell, Reed Elsevier, Unibail-Rodamco en Unilever. Als je een index wilt hebben die echt representatief is voor de Nederlandse economie moet je ook bedrijven als Heineken, ING en Philips uit de AEX weren. Hun winst komt overwegend uit buitenlandse activiteiten.

Wanneer je alle analistenadviezen naast elkaar legt, dan zie je dat in het basisscenario het koersdoel van de AEX ‘Old School’ ongeveer drie punten hoger was dan bij de nieuwe indexsamenstelling: 425,17 tegenover 422,27 punten. Bij de bullcase zakt het koersdoel van 513,25 naar 506,21. Enkel in de bearcase is sprake van een lichte stijging. Het koersdoel stijgt ten faveure van de AEX ‘New Style’ van 332,66 naar de 333,53 punten.

Omdat koersdoelen en analistenadviezen niet voor het oprapen liggen, zet onderstaande tabel het aantal kopen-, houden- en verkopenadviezen alsmede het laagste, het gemiddelde en het hoogste koersdoel van de Nederlandse hoofdfondsen op een rij met als bonus het gemiddelde advies en het beoogde koersdoel.

Na de degradatie van Imtech en PostNL stelt SBM Offshore het hoogste verwachte rendement in het vooruitzicht. Philips is runner-up en het gemiddelde koersdoel van OCI laat uitschijnen dat de marktkapitalisatie van de debutant 19,9 procent omlaag kan. @ Ivan Snurer