Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 21 mrt 2014 12:24

Zeven aandelen voor je kinderen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Ouders openen bij de geboorte van een kind vaak een spaarrekening. Waarom schenk je ze geen aandelen? Je bent nooit te jong om met beleggen te beginnen. Welke zou je ze geven: goudgerande kwaliteitsaandelen of hippe groeibedrijven?

Er is niets mooiers dan nieuw leven. Veel (groot)ouders openen bij de geboorte van hun (klein)kind een spaarrekening. De pasgeborene moet (later) leren sparen en gecontroleerd consumeren.

Bij een spaardeposito staat het geld een jaar of 18 veilig op een rekening totdat de kleine man of vrouw volwassen is. Empirisch onderzoek wijst uit dat je kind of kleinkind op een dergelijk lange termijn meer geld overhoudt als je het in aandelen stopt. Zeker nu de rente op spaardeposito’s en andere veilig geachte beleggingsproducten historisch laag is. Maar als je aandelen koopt, loop je natuurlijk het risico dat je inleg verloren gaat als de onderneming(en) in kwestie noodgedwongen de boeken moet(en) sluiten.

In de jongste bankencrisis en daaropvolgende eurocrisis werd pijnlijk duidelijk dat ook banken en landen op de fles kunnen gaan. Spaargeld is niet langer onaantastbaar. De Cyprioten weten er alles van. Als het echt grote bedragen betreft, is spreiden over meerdere banken en landen de boodschap, maar er is ook nog zoiets als inflatie. Over 18 jaar is 1.000 euro bij 2 procent inflatie nog maar 695 euro waard, terwijl aandelen jaar in jaar uit dividend betalen en dat minimaal laten meegroeien met het inflatiepercentage, althans de goudgerande blue chips.

Als je het spaargeld van je (klein)kind echt veilig wilt stellen, moet je het echt hebben van individuele aandelen. Ook al gaat je bank of vermogensbeheerder over de kop, effecten staan op naam. Beleggingsfondsen, ETF’s en garantieproducten daarentegen zijn blootgesteld aan het debiteurenrisico. De waarde van beleggingsfondsen valt in de regel buiten een faillissement van een bank. Bij ETF’s en garantieproducten loop je het risico dat je je geld niet terugkrijgt, dat zij waardeloos eindigen. Bij een faillissement van de emittent heb je geen enkele garantie dat je je geld terugkrijgt. Kijk maar naar de garantieproducten van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Lange adem

Omdat beleggen een proces van lange adem is, ben je nooit te jong om met beleggen te beginnen. Dus in plaats van je oogappel het laatste nieuwe speelgoed te kopen, kun je ook overwegen om je kind aandelen cadeau te doen. Maar welke kies je dan? De meeste beleggingsexperts durven niet eens vijf jaar vooruit te kijken. De hype van vandaag is morgen alweer passé. Aandelen van hippe technologiebedrijven als Apple, Google en Tesla lopen het risico binnen 18 jaar achterhaald te zijn. Voor meer stabiliteit moet je bij Coca-Cola, Jardine Matheson, Procter & Gamble, Monsanto, Novartis, Richemont of Schindler zijn. Op zich kun je de lijst aanvullen met Heineken, Royal Dutch en Unilever, maar lange tijd pasten aandelen van Berkshire Hathaway ook in dat rijtje, tot bekend werd dat superbelegger Warren Buffett zijn nabestaanden adviseert om in goedkope indexfondsen te beleggen.

Als je kinderen van zes jaar vraagt welke aandelen zij zouden kopen, dan krijg je een lijst met namen als Coca-Cola, Mattel, McDonald’s, Nintendo, Porsche, Six Flags en Walt Disney. Zonder hierover een waardeoordeel uit te spreken, geef je hen toch het liefste aandelen als Green Mountain Coffee Roasters en Monster Beverages. Dit zijn aandelen die in de 21ste eeuw wars van alle beurscrises en economische problemen een samengesteld van jawel 50 procent voor de dag leggen. Er bestaan zelfs aandelen die jaar in jaar uit stijgen, althans de afgelopen tien jaar. Dat was onder meer het geval bij Autozone, General Mills en Lotus Bakeries, een kleine minderheid.

Hoe je het ook wendt of keert, dit zijn de winnaars van gisteren. Als belegger ben je in de eerste plaats enkel geïnteresseerd in de winnaars van morgen. Of dat Apple, Coca-Cola, Facebook, Google, McDonald’s, Nike en Walt Disney zullen zijn, is ongewis. Het zijn wel ronkende namen die de interesse wekken van je (klein)kinderen.

Als (groot)ouder kies je wellicht eerder voor goudgerande waarden die 25 jaar op rij hun dividend verhogen. Met aandelen van dividendaristocraten als AT&T, Becton Dickinson, Kimberly-Clark, Lowe’s, PPG Industries, Target en Wal-Mart leert je (klein)kind niet alleen beleggen, je verzekert het ook van een vermogen en een regelmatig inkomen. @ Ivan Snurer