Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 20 mrt 2014 12:42

Route naar lucratieve wijnbelegging

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Beleggen in wijn kan lucratief zijn: een goede fles verdubbelt of verdrievoudigt soms in tien jaar tijd in waarde. Goed het huiswerk doen is bij deze beleggingsvorm cruciaal.

Beleggers Belangen zet in het nummer van vrijdag 21 maart de twee hoofdroutes uiteen naar een succesvolle wijnbelegging.

De eerste methode is om contact op te nemen met een professionele wijnhandel. Handelaren krijgen eind maart of begin april de mogelijkheid om op de châteaux de nieuwe oogst te proeven en in te tekenen op dozen. Daarbij is het zaak om de verhoudingen met de boer warm te houden. Door ook in een minder wijnjaar een paar dozen af te nemen, verzekeren handelaren zich ervan dat ze in de goede jaren ook aan de beurt komen.

De tweede route is de veiling. De flessen daar zijn over het algemeen enkele jaren oud, waardoor een goede inschatting gemaakt kan worden van de kwaliteit en de ontwikkeling van de wijn. Aan de andere kant is er geen garantie dat de flessen onder de perfecte omstandigheden bewaard zijn. Kopen via een veiling werkt het best als er de mogelijkheid is de flessen te bekijken en bij voorkeur ook te proeven.

Vraag en aanbod

Je kunt als belegger nog zo’n goede fles op de kop hebben getikt; alles valt of staat natuurlijk bij de mogelijkheid om er winst op te maken. De afzetmogelijkheden van wijn willen nog wel eens sterk fluctueren.

Zo kon het in China jarenlang niet op: de nouveau riche stortte zich als statussymbool massaal op dure Franse wijnen. Nu de Chinese overheid een klopjacht is begonnen op corrupte functionarissen is de markt aardig teruggelopen. In de traditionele afzetmarkten blijft de vraag redelijk op peil en bovendien biedt de opkomende middenklasse in India en Brazilië nieuwe kansen.

Huiswerk

Het belangrijkste bij beleggen in wijn is een goede voorbereiding. Op internet is veel informatie beschikbaar over de smaak en het prijsverloop van exclusieve wijnen. Interessant is in dit kader bijvoorbeeld de site van het Britse bedrijf Liv-ex, waar grafieken te vinden zijn van de waardeontwikkeling van zeer exclusieve wijnen, of juist de bredere markt.

Ook moet rekening worden gehouden met aanvullende kosten. De btw bedraagt 21% en bij de handel via een veiling komen er veilingkosten (2 tot 7%) bovenop.

De hoge kosten zullen voor veel beleggers afschrikwekkend werken. Maar daarbij is het wel goed om te bedenken dat de handel in wijn geen exclusieve hobby is voor de zeer vermogenden. Een doos topwijn uit de minder populaire streken hoeft maar enkele honderden euro’s te kosten.


Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Imtech koopt tijd voor herstel
  • Grontmij moet het helemaal zelf doen
  • Winkelvastgoed Europa blijft solide
  • Lufthansa verrast beleggers positief


Sluit vandaag nog een proefabonnement af en ontvang Belegges Belangen 10 weken in de bus voor maar 10 euro.