Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 17 mrt 2014 13:50

Voorsprong op AEX intact

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen doen het beter dan de AEX. In de portefeuille met Nederlandse aandelen voeren wij een aanpassing door.

De offensieve portefeuille laat vanaf begin dit jaar een neutraal rendement zien vergeleken met de AEX, die op -1,9% staat. Aandelen doen het nog steeds goed en noteren 0,2% hoger, maar de positie in small- en midcaps is net als vorig jaar blikvanger met een rendement van 6,4%. Ook hedgefondsen (1,4%) en ETF's/beleggingsfondsen (1,4%) doen het beter dan het beursgemiddelde. Vorig jaar kwam er tegenwind van opkomende markten en grondstoffen. Het tij is bij de laatste dit jaar zeker gekeerd (2,6%). Opkomende markten blijven nog wel in mineur en laten een min van 7,3% zien.

Onder de individuele aandelen zijn de drie beste performers Teva (22,2%), Weir Group (17,2%) en Lyondell Basell (12,7%). Lyondell hebben wij sinds juni 2012 in portefeuille en is sindsdien met 130,5% gestegen. Eind vorig jaar heeft het chemiebedrijf het dividend met 20% verhoogd. De jaarcijfers toonden een recordjaarwinst en een ebitda in het vierde kwartaal op recordhoogte. Voor 2014 is het bedrijf eveneens optimistisch, daar er nog activiteiten zijn die verder kunnen verbeteren. Weir Group gaf in november een winstwaarschuwing af, maar dit was enkel en alleen gerelateerd aan valutazwakte. De jaarcijfers waren wat aan de magere kant met een 5% lagere winst, wat vooral te maken had met de mijnbouwgerelateerde activiteiten. Voor dit jaar verwacht het bedrijf weer winstgroei en de koers is inmiddels alweer flink opgelopen. Onze beste performer Teva staat sinds het de jaarcijfers publiceerde in februari al weer zo’n 10% hoger. Het dividend werd met 5% verhoogd en Teva bevestigde de positieve outlook voor 2014.

De minder presterende fondsen zijn zoals verwacht SBM Offshore (-25,0%) en DSM (-17,0%). Bij de eerste bepalen nu geluiden over frauduleus handelen de koers, terwijl de markten zich gunstig ontwikkelen. DSM is de klap van de tegenvallende jaarcijfers nog niet te boven. Soms moet je als belegger geduld hebben. 

De onrust op de financiële markten gaat voor een groot deel aan de defensieve portefeuille voorbij. Die staat dit jaar op een totaalrendement (koerswinst plus ontvangen dividend) van ruim 1%. Nog steeds staan alle vermogenscategorieën van de portefeuille dit jaar – en sinds de start van de portefeuille – in de plus. Het totaalrendement van het aandelensegment staat in 2014 op een keurige 2,6%. De enige teleurstellingen dit jaar komen uit de Verenigde Staten (Wal-Mart, Loews en Coca-Cola) en de opkomende markten (de RAFE EM ETF en het Henderson Asian Dividend Fund). Daar tegenover staan echter de uitstekende prestaties van Arseus, Roche en Arcadis.

Vooral door de verdere stijging van Brunel is het rendement op de Portefeuille NL deze periode opgelopen van 19,8% naar 21,6%. Uit de portefeuille wordt SBM geschrapt. Ons fundamentele oordeel blijft weliswaar 'houden', maar de onrust rond het bedrijf zal volgens ons een koersherstel van het aandeel voorlopig in de weg staan. Bovendien moet de portefeuille niet te uitgebreid worden en wij zien een betere mogelijkheid tot het behalen van een aantrekkelijk rendement. De keuze is gevallen op Besi. Het aandeel is weliswaar al sterk gestegen, maar er zijn nog ruime winstkansen (zie de analyse van Hildo Laman uit Belggers Belangen nummer 10).