Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 17 mrt 2014 10:31

Kansrijke Griekse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het economische drama in Griekenland zal niemand ontgaan zijn, maar de beurs noteert inmiddels ongeveer 180 procent hoger. Zijn Griekse aandelen nog aantrekkelijk? Athene is alleszins de best presterende Europese beurs in 2014.

 

Griekenland beleefde de afgelopen jaren het grootste economische drama van de afgelopen decennia met een diepe recessie tot gevolg. De problemen zijn te wijten aan slecht economisch beleid waar de financiële crisis bovenop kwam.

De financiële markten waren geruime tijd in de ban van het economische drama in Griekenland. Lange tijd hield de Griekse tragedie de euro nadrukkelijk in zijn greep en toen er sprake was van Grexit (Griekenland zou al dan niet gedwongen uit de Europese muntunie stappen) gingen de rentevoeten er helemaal door het dak.

Tijdens het dieptepunt van de Griekse crisis piekte de rente op de 10-jarige staatsleningen intraday boven de 40 procent, maar inmiddels is de rente op Griekse staatsobligaties gedaald naar 7,2 procent, het niveau van 2010.

Over de gehele linie van de financiële crisis kalfden in Athene de beurskoersen 91,1 procent af en ook in de snoekduik die aan de economische malaise in het land zelf toe te schrijven is verloren Griekse aandelen 83,9 procent van hun waarde. Inmiddels noteren ze echter bijna 180 procent hoger. Griekse aandelen presteerden in 2012 en 2013 bijzonder sterk en doen het ook in 2014 goed. De Athens Stock Exchange General Index, kortweg de ASE-index geheten, noteert dit jaar al 13,4 procent hoger en is daarmee koploper binnen de deelnemende landen van de STOXX Europe 600, die zelf 1,5 procent lager staat.

Beleggen is vooruitkijken. De afgelopen maanden namen beleggers een behoorlijk voorschot op het economisch herstel in Griekenland. Dat er aan het einde van de donkere tunnel licht schijnt, blijkt ook uit de lijst met populaire zakenreisbestemmingen in 2013 die BDC Travel jaarlijks opstelt. Vorig jaar nam het aantal zakenreizen naar Athene met 11,6 procent toe. Griekenland is een schitterend vakantieland met een rijke cultuur en gastvrije bevolking. De heropleving als zakenreisbestemming toont aan dat het ergste leed geleden is en bewijst dat de economische activiteit eindelijk aantrekt.

Lange tijd waarschuwde George Soros voor de Europese gevaren van de schuldenspiraal in Griekenland, maar nu de economie er begint verbeteren, is ook hij om. De hedgefundmanager die begin jaren negentig met zijn Quantum Fund de Bank of England op de knieën kreeg door op grote schaal tegen de Britse pond te speculeren, vertelde aan het Duitse weekblad Der Spiegel dat hij nu naar noodlijdende Europese banken kijkt om erin te investeren. En mits hij er op structurele basis geld kan verdienen, wil Soros zelfs beleggen in Griekse aandelen.

Topbelegger Mark Mobius toont sinds kort eveneens interesse in Griekse aandelen. MSCI, marktleider in internationale aandelenindices, gaf anderhalf jaar van te voren te kennen dat de status van Griekenland mogelijk verlaagd wordt naar ontwikkelingsland. Hoewel de downgrade op 26 november 2013 officieel werd doorgevoerd, heeft de fundmanager van Franklin Templeton Emerging Markets voor zover bekend nog geen Griekse aandelen gekocht.

Griekse aandelen zijn sinds het dieptepunt van de crisis met bijna 180 procent gestegen. De tijd van snelle winst is ogenschijnlijk voorbij. Nochtans dikten de beurskoersen vorig jaar 28,1 procent aan. Die stijging wordt vooral op het conto van hedgefondsen toegeschreven. Ook in 2014 doet de Griekse beurs het goed. Hierdoor zijn inmiddels de waarderingen behoorlijk opgelopen, maar bankaandelen zijn immer nog goedkoop. John Paulson bevestigde tegenover de Britse zakenkrant The Financial Times dat zijn hedgefonds Paulson & Co posities heeft ingenomen in Alpha (ALPHA) en Piraeus (TPEIR). Twee Griekse banken die door mismanagement en doordat het land in problemen kwam op staatsobligaties enorme verliezen hebben geleden.

Drie jaar nadat hij alle posities liquideerde, zit Francesco Conte opnieuw in Griekse aandelen. Omdat het land de zware economische crisis stilaan te boven komt en bedrijven de kostenbasis aanzienlijk verlaagd hebben, is de fondsbeheerder van het European Small Cap Fund bij JPMorgan opnieuw overwogen in Griekse aandelen. Conte verwacht dat zodra de economie aantrekt de bedrijfswinsten sterk zullen stijgen. Winkelketen Jumbo (BELA), niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse supermarktketen, en juwelier Folli Follie (FFGRP) zijn volgens hem kansrijke Griekse aandelen.  @ Ivan Snurer