Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 12 mrt 2014 08:43

De kanaries van de beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Driewerf hoera! De bullmarkt is vijf jaar. De stand van de S&P 500 vertelt niet of er onheil dreigt. Analisten houden nauwlettend de KOSPI en de SOX in het oog. Ze zijn de kanarie in de kolenmijn.

Vroeger namen kompels kanaries mee naar beneden om hen te waarschuwen voor het gevaar van mijngas. Als in de mijn giftige stoffen aanwezig waren, legde de zangvogel als eerste het loodje. Mogelijk komt hier ook de uitdrukking van-je-stokje-gaan vandaan, maar dat terzijde.

De Kospi Composite Index, de Zuid-Koreaanse aandelenindex, staat te boek als een betrouwbare voorspeller van de wereldeconomie. Het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland grenst aan Noord-Korea en ligt tussen China en Japan in, twee economische grootmachten. Het land onderhoudt ook een innige economische band met de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld.

De koersontwikkeling van de Kospi is een goede indicator voor de toekomstige groei van de mondiale economie omdat de beursindex tal van chaebols telt. Dit zijn door families gecontroleerde conglomeraten die veelal aparte dochtermaatschappijen oprichten voor de fabricage van onderdelen en producten voor de export. Daewoo, Hanjin, Lotte, Samsung en SsangYong zijn enkele voorbeeld van Koreaanse chaebols.

De laatste twee jaar beweegt de Kospi vrijwel zijwaarts, tussen de 1750 en 2050 punten. De permanente spanning, de oorlogsdreiging die van buurland Noord-Korea uitgaat, drukt weliswaar de stemming op de beurs van Seoel, maar de onderliggende trend is sinds tweeënhalf jaar onmiskenbaar opwaarts gericht. Als deze beweging doorzet en het hoogterecord uit 2011 geslecht wordt, dan zullen andere beurzen zeker volgen. Daartegenover staat dat als de Kospi door de 1800 punten zakt, dan is dat wellicht een veeg teken voor de mondiale economie.

De Philadelphia Semiconductor Index (SOX) is de beursgraadmeter van de halfgeleiderindustrie. De koerskapriolen van de SOX blijken een goede indicator te zijn voor de koersprestaties van de S&P 500 en in het bijzonder van de NASDAQ. De halfgeleiderindustrie staat bekend om zijn cyclisch karakter en als de SOX het slecht doet, dan volgt de ISM-index, de zogeheten inkoopmanagerindex vaak. De ISM geeft de richting van de economie voor de komende drie tot zes maanden aan.

Net als bij de KOSPI is de trend van de SOX positief, maar in tegenstelling tot de Zuid-Koreaanse beursindex slechtte de populaire graadmeter van de halfgeleiderindustrie de voorbije dagen een belangrijke weerstand. Toen in maart 2000 het sprookje van de internetaandelen uitging, tuimelde de SOX tientallen procenten omlaag. Nadat het zijn dieptepunt van 209,35 punten in oktober 2002 had bereikt, botste sindsdien elke herstelbeweging op de weerstand van 560 punten, althans tot een maand geleden. De koersuitbraak van de Philly Semiconductor Index laat uitschijnen dat de hausse op Wall Street nog niet ten einde is.

Aandelenindices zijn graadmeters voor het beursklimaat. De stand van een index zegt niets over de richting van de beurs of erger nog dat er onheil dreigt. Ook met richtinggevende beursgraadmeters blijft het koffiedik kijken. En de VIX dan? Als de volatiliteitsindex van de S&P 500 sterk stijgt, dan is het hommeles op de beurs. Het huidige niveau van 15 punten duidt erop dat angst voor beleggers slechts een vage herinnering is.