Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 mrt 2014 16:04

Steviger groei

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Nederlandse economie trekt aan, aldus BNP  Paribas, maar het MKB is een zorgenkind.

Na een lange periode waarin de Nederlandse economie een zigzagkoers heeft gevaren, staat ons land dit jaar een gematigde (0,6%) en volgend jaar een steviger groei (1,2%) te wachten, aldus BNP Paribas. De groei is vooral te danken aan de export. De bank denkt dat de consumentenbestedingen in het tweede deel van 2014 zullen aantrekken door toenemend vertrouwen, een aantrekkende arbeidsmarkt en een afnemend negatief effect van het welvaartsverlies als gevolg van de gedaalde huizenprijzen. Echter, de hoge schulden in de private sector zetten wel een rem op de binnenlandse economie. De inflatie zal laag blijven, tenzij de arbeidsmarkt onverwacht sterk zou aantrekken en dit tot hogere lonen zou leiden.

De Nederlandse economie staat volgens BNP Paribas wel voor uitdagingen, onder andere op het punt van de kredietverlening, de positie van de banken en de slechte leningen. Met name het midden- en kleinbedrijf heeft moeite met het krijgen van kredieten, met de eisen van de banken en met de financieringskosten. Deze situatie zet een rem op de groei in het MKB, dat circa tweederde van de economie uitmaakt.

Eurozone en wereldeconomie

De bank meent dat de eurozone er inmiddels aanmerkelijk beter voor staat, maar dat de risico’s niet verdwenen zijn. Zo staat de inflatie momenteel op een ongemakkelijk laag niveau en is er slechts een kleine buffer om deflatie te voorkomen.

Over de wereldeconomie schrijft BNP Paribas dat er geen reden is tot paniek. De recente ontwikkelingen in de opkomende markten stemmen de bank niet zorgelijk, omdat deze landen de mogelijkheid hebben om de economie te stimuleren, omdat de groei in de VS en Europa ook de groei in de opkomende landen aanwakkert en omdat hun binnenlandse vraag profiteert van de lage grondstofprijzen. Groot risico vormt wel China, waar de autoriteiten zich in een gevaarlijk gebied bevinden tussen beheersing van de kredietgroei, hervormen en het handhaven van een redelijk groeipeil. Een scherpe afname van de groei, of zelfs een crisis, zal wereldwijd ernstige negatieve effecten hebben, waarschuwt BNP Paribas.