Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 10 mrt 2014 13:35

Dividend blijft binnenstromen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De dividendportefeuille zet de stijgende lijn voort, de Nederlandse portefeuille doorstaat de onrust en de offensieve portefeuille klopt de AEX.

Met een winst van 2,4% zet de dividendportefeuille de stijgende lijn van de laatste drie jaar vooralsnog ook door in 2014. Bij de slotkoersen van dinsdag 4 maart is de portefeuille van 41 aandelen goed voor een plus van 2,4%, tegen +1,4% voor de S&P500 en een kleine min voor de AEX. Het totaalrendement bedraagt sinds de start in september 2011 inmiddels 67,5%, goed voor een nieuw record. Veel belangrijker dan koerswinst is en blijft natuurlijk het dividend. In 2014 verhoogden inmiddels al 14 fondsen hun dividend, waardoor er na iets meer dan twee maanden dit jaar al sprake is van een dividendgroei van 12,6% ten opzichte van het totale bedrag dat in 2013 werd ontvangen.

Behalve de continue dividendverhogingen van de aandelen in portefeuille is het elk kwartaal herbeleggen natuurlijk ook een drijvende kracht achter de dividendmachine, die momenteel, na de flinke koersstijgingen de laatste jaren, nog altijd een gemiddeld dividendrendement van 3,1% biedt. Ook dit jaar zijn het met name de zwaarwegende Amerikaanse aandelen in portefeuille die uitblinken, aangevoerd door Goldcorp (+25%), Walgreen (+20,3%), Realty Income (+18,8%), Merck (+14%) en Dow Chemical (+11,4%). Van deze vijf aandelen werden er vier pas vorig jaar gekocht, waarbij Dow Chemical en Merck in minder dan een jaar tijd al goed zijn voor indrukwekkende totaalrendementen van respectievelijk 65,6 en 44,1%. Grote dalers Goldcorp en Realty Income, die beide maandelijks dividend uitkeren, werkten de afgelopen weken een flink deel van de eerdere forse verliezen weg. Walgreen, de grote uitblinker van 2013, is nu na PPG Industries het best presterende aandeel. Beide aandelen zitten vanaf dag één in de dividendportefeuille en staan op de hoogste koers ooit.

De grafiek toont het verloop van de dividendportefeuille (blauw) ten opzichte van de AEX sinds 1 januari:

De aandelen in de Nederlandse portefeuille hebben zich kranig gedragen, ondanks enige turbulentie naar aanleiding van de perikelen in Oekraïne, die overigens ook op de hele markt per saldo geen ravage aanrichtte. Op enkele aandelen werd wel wat geld verloren, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de winst van Aalberts en vooral die van Brunel: +€2 tot €46,30. Ook Delta Lloyd droeg aan het rendement bij, met een stijging van 2% tot €21. Vergeleken met een week geleden is het totaalrendement op de portefeuille gestegen, van 19,4 naar 19,8%.

Onze offensieve portefeuille staat sinds 1 januari 0,6% in de plus tegen -0,8% voor de AEX. De individuele aandelen doen het met 1,6% beter, waarbij Teva (23,8%), Weir Group (20,2%) en Barrick Gold (16,0%) eruit springen. De twee grote uitglijders zijn SBM Offshore (-25,0%) en DSM (-17,4%). Onze small- en midcapposities zijn met 5,5% de best presterende asset class. Dit jaar zijn ook de grondstoffen opgeveerd. Die noteren nu 3,5% hoger. Alleen de opkomende markten (-7,0%) blijven, evenals vorig jaar, een lastig verhaal. Wij beraden ons over de aard en omvang van onze positie in deze asset class. Daarnaast blijven wij alert op koopkansen op het individuele aandelenvlak.

  • Meer grafieken zijn te vinden in de portefeuillesectie van onze website. Voor abonnees van het blad zijn daar ook de afzonderlijke posities van alle assetcategorieën te zien.