Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 6 mrt 2014 11:31

‘Russische aandelen spotgoedkoop’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Volgens vermogensbeheerder Skagen moeten beleggers in Rusland zijn. Skagen spreekt over koers-winstverhoudingen van 6 en dividendrendementen van bijna 4%. Anderen hebben het zelfs over k/w’s van 4.

Sinds de koerspiek in 2011 zijn Russische aandelen gemiddeld een kwart minder waard geworden en dat terwijl de Russische economie het helemaal niet zo slecht heeft gedaan. De beurs van Rusland is een van de weinige financiële centra in de wereld die de verliezen van de kredietcrisis nog niet hebben goedgemaakt. Onterecht volgens de fondsbeheerder van Skagen, Kristoffer Stenrud, die de underperformance vooral ziet in de trage overgang van een centraal geleide economie naar een markteconomie.

De economische structuren in Rusland zijn nog zwak, waardoor bedrijven niet optimaal presteren, bijvoorbeeld omdat zij onderhevig zijn aan nationale belangen als vaste prijzen en belastingen. Tegelijkertijd worden investeerders afgeschrikt door een slechte corporate governance, waardoor het voor Russische bedrijven moeilijker is aan kapitaal te komen.

Economie niet slecht

De Russische economie doet het zeker niet verkeerd. De Russische overheid heeft relatief weinig schuld, het besteedbaar inkomen van de bevolking is sterk gestegen en de inflatie is redelijk goed onder controle. De Russische bevolking van 145 mln mensen is goed opgeleid en het zorgstelsel is behoorlijk op orde.

Toch hebben weinig bedrijven echt geprofiteerd van de sterke consumptiegroei die zich heeft ontwikkeld. Nog altijd wordt er veel geïmporteerd, een uiting van slechte marktwerking. Minder goed ontwikkeld is het pensioensysteem en ook de financiële markten werken niet goed.

Keer ten goede

Stenrud ziet echter ontwikkelingen in de goede richting. Zo is de beurs van Moskou verder versterkt en zelfs deels geprivatiseerd. Rusland zou graag zien dat de beurs van Moskou tot de belangrijkste financiële centra in de wereld gaat behoren. Dan is er nog het nodige werk te verzetten, bijvoorbeeld op het terrein van stemrecht voor minderheidsaandeelhouders en andere zaken op het gebied van corporate governance.

Zodra er een duidelijker standpunt volgt over het afleggen van verantwoordelijkheid door bedrijven aan geldschieters zou dat volgens Stenrud een belangrijke trigger kunnen zijn tot een revaluatie van Russische aandelen. Met het potentieel dat Rusland in huis heeft moet het in staat zijn de internationale concurrentiekracht van het bedrijfsleven op te krikken.

Timing?

De timing van de visie van Stenrud op de Russische aandelenmarkt is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Rusland is door de invasie in de Krim in een kwaad daglicht komen te staan bij investeerders die juist nu hun kapitaal uit het land terugtrekken. De beurs van Rusland reageerde panisch op de woede in het Westen na de perikelen in de Krim. Toen de zaken weer wat werden gesust schoot de markt ook weer hard omhoog.

Dat soort herstelbewegingen kan wijzen op onderwaardering. De zeer lage waarderingen bieden in bepaalde mate een buffer tegen mogelijke nadelige economische effecten van Westerse sancties en een verdere waardedaling van de roebel. Voorlopig is Rusland dus echt een emerging market: hoog risico en grote winstkansen.