Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 3 mrt 2014 12:10

‘Deze tent gaat nog heel hard groeien’

0 0 Leestijd ongeveer

Dat bedrijfscijfers lastig te voorspellen zijn, blijkt uit de forse koersreacties van ASMI, Besi, Grontmij en PostNL. Galapagos kreeg in aanloop naar de cijfers een knauw en wat denken beleggers van de enorme koersstijging van Air France-KLM?

ASMI en Besi

Dat bedrijven uit de halfgeleiderindustrie nog steeds een toptijd hebben blijkt wel uit de bedrijfscijfers van ASMI en Besi. Beide bedrijven presenteerden uitstekende resultaten en zij zien de toekomst ook nog steeds rooskleurig tegemoet. Het is niet verwonderlijk dat de aandelen daarna fors stegen.

Rabobank, Kepler Cheuvreux en KBC herhaalden direct hun koopadvies voor het aandeel ASMI. De koersdoelen lopen uiteen van EUR 31,00 tot EUR 35,00. Ook over Besi zijn analisten uiterst positief. Kepler Cheuvreax geeft een koopadvies voor het aandeel en ook ING is optimistisch en geeft een koersdoel van EUR 14,00 mee.

Een enorme juichstemming heerst er op de fora over Besi nadat het aandeel boven de EUR 10,00 is gekomen. Beleggers zijn opgelucht dat het lange wachten op goed nieuws eindelijk resultaat heeft. De cijfers, vooruitzichten en de koerswinst zijn beter dan ooit, geven zij aan. Men is ook verrast dat er een fors dividend van 33 cent wordt uitgekeerd. Beleggers denken dat het aandeel het komende jaar kan oplopen naar EUR 14,00. Menigeen verwacht dat het bedrijf nu een prooi is om te worden overgenomen. Welk bedrijf wil deze groeibriljant nu niet hebben?

“Ben na zes maanden afwezigheid weer ingestapt.
De performance is sterk te noemen!”

“Met een dividend van €0,33 is beleggen in Besi aanzienlijk aantrekkelijker dan in ASMI.”

“De moeite waard geweest met wachten op dit goede nieuws,
en als toetje een mooi dividend!”

“Er zijn weinig mensen die hun stukken weg doen.
Goed teken! Ik had wel een daling verwacht na de 9% van gisteren die ik overigens niet zag aankomen.”

Ook over ASMI zijn forumleden uiterst positief. Zij vinden de resultaten en de vooruitzichten geweldig en na de enorme stijging van het aandeel nemen beleggers nog geen winst. Forumleden verwachten een koers van minimaal EUR 30,00 op de korte termijn. Een enkeling ziet zelfs nog dit jaar EUR 40,00 op de borden staan:

“Knallen. Doe ze toch niet weg, deze tent gaat nog heel hard groeien.”

“Met zulke vooruitzichten blijf ik hoe dan ook mijn positie behouden, want wil zeker niet meemaken dat ASMI geconsolideerd of overgenomen wordt en ik dan geen positie heb. De ALD-technologie is een ongekende innovatie die veel concurrenten willen hebben of waar ze van willen profiteren.”

“Nu zijn de vooruitzichten goed, maar ondertussen wel weer even tig miljoen afgeschreven. Daar zit de crux bij dit bedrijf. Is het ene goed dan is er wel weer iets anders negatiefs.”

“Helemaal eens! Wordt hoog tijd voor nieuw management”

“Front-end laat enorme groei zien. Orderportefeuille zit vol. Winstgevendheid op peil. En daarbovenop een leuke hefboom met het belang in Back-end.  Ik snap de kritiek niet.”

“Je kunt ze binnenkort voor € 29,50 kopen, want er komt een bus met adviesverhogingen!”

“Ik heb gekocht voor € 25,20 , en direct puts verkocht. “

“Sectorgenoot Besi stijgt met ruim 9%. Dat is ff andere koek dan 4% bij ASMI.”

“De resultaten waren buitengewoon sterk en de vooruitzichten fenomenaal en dan te bedenken dat de concurrenten de ALD-technologie willen bezitten. Uitstappen onder de € 32,- is momenteel zeker geen optie, want ik denk dat de koers eerder richting de € 40,- gaat noteren.”

“Die € 30.00 staat eerder op de borden dan je denkt hoor!”

Air France-KLM

Ook het aandeel Air France-KLM steeg boven de magische grens van EUR 10,00 vorige week. Dat komt neer op een stijging van 25% in de eerste twee maanden van dit jaar. Analisten van Citigroup, Kepler Cheuvreux en Rabobank hebben kort geleden hun koersdoel voor het aandeel verhoogd naar EUR 11,00. Camiel Eurlings van KLM geeft zonder harde cijfers te noemen aan in 2014 een nettowinst te verwachten, nadat in 2013 nog een verlies werd geleden.

Hebben we inmiddels de grootste koersstijging al achter de rug ? Forumleden denken dat de koers wel erg hoog staat nu. Zij vinden het vreemd dat het aandeel elke dag net voor sluiting van de handel nog even snel hoger wordt gezet en denken dat dit wijst op een naderende emissie. Anderen brengen daar tegenin dat de topman van Air France kort geleden nog heeft gezegd geen kapitaal nodig te hebben, waardoor een emissie uitgesloten lijkt. Waar men het in ieder geval over eens is, is dat de koers te hoog staat. Er is weinig animo om het aandeel (bij) te kopen:

 

“Is een stijging van meer dan 60(!)% in een half jaar dan niet wat te veel van het goede?”

“Ook dat continue pompen aan het einde van de dag begint me nu op te vallen. Het is bijna altijd zo dat er net voor het sluiten van de beurs nog even een procentje bij gezet moet worden, ook vandaag weer. Geeft mij een wat unheimisch gevoel.”

“Het zijn steeds de yanken die dat doen! Kijk naar de dip van net na de opening en vervolgens weer meeklimmen met.”

“Precies, ik ben helemaal uitgestapt. Koers wordt opgekrikt voor een emissie… de fundamenten zijn nog steeds niet goed en zullen ook niet snel verbeteren met een groot en log Air France.”

“Tel daarbij op dat de olieprijs langzaamaan weer naar recordhoogte stijgt, dat de opkomende markten flink afzwakken, dat het in Europa ook nog steeds niet helemaal pluis is, dat het Franse personeel nog steeds geen voorbeeld van collaboratie is en dat de onrust in het Midden-Oosten zomaar zou kunnen overslaan naar bijvoorbeeld Israël of Turkije.”

Galapagos

Aandelen uit de biotechindustrie zijn uiterst volatiel. Nadat Crucell werd overgenomen bleven Pharming en Galapagos over als belangrijkste Nederlandse biotechbedrijven. Galapagos deed het de laatste jaren een stuk beter dan Pharming, maar dit jaar zijn de rollen omgekeerd. Galapagos kwam bovendien afgelopen vrijdag (28 februari) met een behoorlijke tegenvaller naar buiten. Het bedrijf maakte bekend te moeten stoppen met de studiefase van het medicijn GSK2586184, wegens gebrek aan werkzaamheid. Het bericht is een forse tegenvaller volgens beleggers. De vrees bestaat dat ook andere studies van GSK onder vuur komen te liggen, bijvoorbeeld die naar de werking van psoriasis.

Het aandeel maakt een forse duikeling van meer dan 10% en forumleden verwachten dat Amerikaanse beleggers het aandeel nog lager gaan zetten. Op de fora is veel twijfel te lezen wat te doen met het aandeel. Er zijn weinig beleggers die de koersdaling zien als bijkoopmoment. Enkele forumleden verkopen hun aandelen, maar de meesten wachten op de bedrijfscijfers die het bedrijf a.s. vrijdag (7 maart) bekendmaakt.

“Onder de 17 euro inmiddels, ik heb een pluk gekocht op 16,82”

“Nou zal de pathogenese van de diverse ziektebeelden van elkaar verschillen, hopelijk komt uit de evaluatie van de psoriasis studie wel iets goeds.”

“Mijn portefeuille schiet alle kanten op, helaas down. Maar goed, als de paniek zo opgetrokken is zullen de grote partijen nog wel wat stukjes hebben ingeslagen en de paniekerige kleine belegger met verlies de stukjes verkocht hebben.”

“Biotech blijft toch een hachelijke business. Mogelijk raakt dit Galapagos in een belangrijke pijler van zijn ontwikkelingsmodel. Ben benieuwd hoe de koers reageert als VS er lucht van krijgt. Tot volgende week vrijdag even geen Galapagos.”

“Tja 't blijft biopech!”

“Ik heb een gedeelte van mijn PF GLPG (1/3) verkocht. Ik wil het risico een beetje beperken.”

Grontmij

Op beleggingsfora waren de reacties over Grontmij erg negatief nadat het bedrijf een aandelenemissie aankondigde om de balans te versterken. Forumleden vonden wel dat de bedrijfscijfers in lijn waren met de verwachtingen. Het feit dat Grontmij nog steeds zijn zaakjes niet op orde heeft was voor veel forumleden reden om hun aandelen te verkopen. Het is natuurlijk ook niet vreemd dat het geduld van beleggers een keer op raakt.

De koers van het aandeel daalde woensdag (26 februari) direct bij opening 10% tot EUR 3,40. Men vond het daarnaast vreemd dat de dag voor de publicatie van de bedrijfscijfers het aandeel onder een groter volume dan gemiddeld daalde. Een geval van voorkennis? Dit zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, was de reactie van een forumlid.

Op een van de beleggingsfora barst een discussie uit welke richting de koers van het aandeel zal kiezen. Het merendeel denkt dat de koers onder druk blijft staan totdat de emissie is afgerond. Als koersdoel geven zij EUR 3,20 wat tevens de vermoedelijke uitgifteprijs van nieuwe aandelen is. Dat het aandeel herstelt van het eerdere koersverlies vinden zij vreemd. Zij geven aan dat er namelijk geen reden is om de aandelen te kopen.

Daarnaast zijn er forumleden die het helemaal niet zo negatief zien. Zij geven wel toe dat het sentiment negatief is rond het aandeel, waardoor een grote koersstijging dit jaar niet meer te verwachten is. Wel denken beleggers dat de resultaten van het bedrijf vanaf 2015 toch echt gaan herstellen. Beleggers die het aandeel kopen doen dat dus voor de langere termijn. Rabobank handhaaft het houdadvies, maar verlaagt wel het koersdoel naar EUR 3,40.

“Pijnlijk en ongelofelijk weer, hadden claimemissie moeten toestaan. Voor de zoveelste keer gepakt door Grontmij. Een voordeel is dat het maar gaat om 6 miljoen.”

“Ik word alleen moe dat Grontmij de zaken nu nog niet op orde heeft.”

“Blij dat ik er (met verlies) uitgestapt ben. Sterkte voor de zittenblijvers!”

“Dus nog steeds negatief gedraaid in 2013 tegen de verwachting in.”

“Zie t ook somber in Schuld is behoorlijk afgenomen, dat is ongeveer het enige positieve cijfer van de reeks.”

“Echt keer op keer is het drama met de cijfers bij Grontmij. En dan nog een enorme emissie ook.”

“Ben erin gebleven omdat ik in het bedrijf geloof.”

“En verkocht, klaar met dit aandeel.
Succes voor de beleggers die denken dat het binnenkort wel beter gaat.”

“Rare schuiver een dag voor de cijfers… En dit in contrast met mooie opdrachten die binnen komen.”

PostNL

Het aandeel PostNL stortte maandag (24 februari) in elkaar na bekendmaking van de bedrijfscijfers. Opvallend genoeg waren forumleden voor opening van de beurs erg enthousiast over de bedrijfscijfers. Die waren volgens hen iets beter dan verwacht. Zij verwachtten een hogere opening van het aandeel. Toen het aandeel direct vanaf 9.00 uur een stevige daling inzette kwam er een stortvloed aan reacties op beleggingsfora. Beleggers hadden een koersdaling van 20% totaal niet zien aankomen.

Veruit de meeste forumleden denkt dat de enorme koersdaling juist een mooi moment is om het aandeel te kopen. Analisten denken daar overigens anders over.  Rabobank denkt dat de resultaten erg onder druk komen te staan komende jaren. KBC denkt ook dat de vooruitzichten niet al te rooskleurig staan. Beide banken geven wel een houdadvies voor het aandeel.

''Ingestapt, te hard afgestraft. Cijfers zijn onderliggend helemaal niet zo slecht net als de vooruitzichten. De toekomst voor dit bedrijf ligt in de pakketten en men is marktleider NL in b2c. Ik durf het wel aan.”

“Mmm, ik verwacht juist dat post weer terug van weggeweest zou zijn omdat communicatie via het internet scherp in de gaten wordt gehouden. Communicatie per brief is trager maar wel veeeeel veiliger.”

“Op deze koers instappen kan alleen maar winnaars opleveren.”

“Cijfers veel beter dan verwacht, vooral onderliggend cashresultaat. Ik voorzie stijging van 7 tot 10% vandaag, pre 4.33.”

"PostNL boekt 21% hoger bedrijfsresultaat in vierde kwartaal" is een hele andere kop dan die van RTLZ: "PostNL ziet postmarkt stevig verder krimpen" …. Het is maar net wat je wilt zien.”

“Wat een teleurstelling zeg, dat gaat ze niet helpen met alleen te gaan bezuinigen.”

“Ben benieuwd waar de bodem ligt, ik laat de boel staan, teveel verlies om nog te verkopen.”

“Wow!! Dit had ik niet verwacht….wat een flater. Wat een overdreven sell zeg. Ik heb zojuist call opties maart gekocht. Ik verwacht in de loop van de week herstel.”

“Stevige afstraffing van het fonds. De vooruitzichten zijn dan ook zeer slecht! Zou wel eens het beste aandeel 2014 short kunnen gaan worden.”

Tot slot

Dat beleggers keer op keer worden verrast blijkt uit de hevige koersreacties van bovenstaande aandelen. Mijn vraag aan u is de volgende. Welk nieuws van bovenstaande bedrijven heeft u het meest verrast?

Vul de poll op de homepage in