Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 25 feb 2014 11:32

Zwaar overgewaardeerd

0 0 Leestijd ongeveer

De lichte correctie vanaf medio januari is op de westerse aandelenmarkten vrijwel weggewerkt. Maar het optimisme van beleggers wordt niet ondersteund door de winstontwikkeling, die ronduit zwak is.

In de westerse markten herstellen de aandelenkoersen zich, maar dat geldt niet voor de ‘fundamentals’ van de bedrijven, stelt broker Société Générale (SG) terecht. SG neemt de MSCI-index voor de eurozone als voorbeeld. Deze is sinds juli 2012 – toen ECB-president Mario Draghi zijn beroemde uitspraak deed alles te zullen doen om de euro te redden – met liefst 50% gestegen. In diezelfde periode zijn de winsten van de bedrijven uit deze index echter gedaald. Die daling houdt nog steeds aan, aldus de broker.

In de VS is de situatie wat ons betreft nog veel slechter. De Amerikaanse beurs blijft op basis van de Shiller k/w – een variant van de koers-winstverhouding op basis van de gemiddelde, reële winst per aandeel, berekend voor perioden van tien jaar – namelijk zwaar overgewaardeerd. Het laatste jaar zijn de relevantie van deze waarderingsmaatstaf, en de berekening ervan, regelmatig in twijfel getrokken.

Siegel en Shiller

Een van de belangrijkste criticasters is de Amerikaanse econoom Jeremy Siegel, overigens een goede vriend van de 'uitvinder' van de Shiller k/w, Robert Shiller (foto). Een van de kritiekpunten van Siegel is dat het zware verlies per aandeel van de S&P500-index in het vierde kwartaal van 2008 werd veroorzaakt door flinke afschrijvingen bij slechts drie financiële bedrijven. Siegel vindt dan ook dat er een andere datareeks van winsten gebruikt moet worden om de waardering van de Amerikaanse beurs te bepalen.

Dat is echter onzin. We hebben Siegel immers ook niet gehoord in de eerste helft van 2007, toen JP Morgan Chase, Bank of America en Citigroup bij elkaar net zo veel winst maakten als de sectoren Basismaterialen, Nutsbedrijven en Telecom bij elkaar, zoals private-equityhuis KKR berekende.

Ook had Siegel weinig te melden over de groei van de beurswaarde van de financiële sector (uitgedrukt als percentage de S&P500-index), van 10 in 1991 tot een record van 22 in 2006. De Shiller k/w, en de conclusie die eruit volgt dat de Amerikaanse beurs flink overgewaardeerd is, blijven wat ons betreft overeind en rechtvaardigen een voorzichtige assetallocatie.

De assetallocatie en rendementen van de defensieve portefeuille: