Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 20 feb 2014 15:42

Word specialist in achtergestelde leningen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Achtergestelde leningen zijn in trek; zowel die van financiële, als van niet-financiële bedrijven. Wie voor deze beleggingsvorm kiest, moet goed op de hoogte zijn van de voorwaarden die gelden.

In Beleggers Belangen van 21 februari brengen we de kansen en de niet geringe risico’s van achtergestelde leningen in kaart.

Achtergestelde leningen door banken

Alleen dit jaar al werd voor €39mrd aan achtergestelde bankleningen uitgegeven. Belangrijk om te weten is dat de voorwaarden voor dit type leningen zijn veranderd. In de leningen ‘oude stijl’ was het de aanbieder toegestaan om een prikkel te geven om vervroegd af te lossen, bijvoorbeeld door een hogere coupon. De coupon mocht cumulatief zijn en betaald worden via bijvoorbeeld nieuwe effecten in plaats van cash.

In de ‘nieuwe stijl is dat allemaal anders: geen prikkels meer om vervroegd af te lossen en een niet-cumulatieve coupon. In de nieuwe voorwaarden is expliciet vastgelegd op welke manier houders van de lening moeten delen in de verliezen van banken die in de problemen zijn geraakt.

Daarnaast kunnen door toezichthouders ook eisen aan de leningen worden gesteld die voor beleggers (grotendeels) verborgen blijven. Dat alles maakt achtergestelde bankleningen risicovoller dan voorheen, maar ze hebben ook een belangrijk pluspunt: banken worden steeds meer gereguleerd, maar de markten prijzen nog steeds de zorgen in die zijn ontstaan in de kredietcrisis. Dat maakt bankleningen verrassend goedkoop.

Leningen door niet-financiële aanbieders

Dit type leningen maakt een enorme opmars. Van oudsher gaven vooral nutsbedrijven ze uit; recent ook veel telecombedrijven. Dat brengt een in het oog springend risico met zich mee. De nuts- en telecomsectoren hebben structurele problemen met concurrentie en regelgeving. Dat werkt negatief door op de winst en cashflow. Vaak hebben bedrijven in deze sectoren ook een relatief grote schuldenpositie.

Recent was er veel te doen om een ongunstige vervroegde aflossing bij ArcelorMittal. Iets dergelijks speelt ook bij Telecom Italia, dat in het nauw zit nu zijn kredietwaardigheidsscore bij Moody’s is verlaagd. Deze zaken leggen de vinger op de zere plek: niet-financiële uitgevers handelen voornamelijk op basis van het economische belang van hun bedrijf; het belang van de obligatiehouder is daaraan ondergeschikt.

Toch zijn er best aantrekkelijke leningen te vinden voor wie bereid is enig risico te nemen. Een belangrijke tip: neem de tijd om grondig de bijbehorende documentatie te bestuderen.


Ook wekelijks de beste tips and tricks uit beleggersland ontvangen? Word abonnee. Een proefabonnement voor 10 weken kost tijdelijk slechts €10.