Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 17 feb 2014 15:24

Value8, KPN, Pharming, TomTom en Ordina

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het cijferseizoen in Amsterdam is in volle gang. Hier en daar zijn er verassingen en sterke koersuitslagen. De aandelen die het meest opvielen zijn Value8, KPN, Pharming, TomTom en Ordina.

Value8

Een nog wat onbekend aandeel op de Amsterdamse beurs is Value8. Het bedrijf investeert in kleine bedrijven en is eind 2008 opgericht door Peter Paul de Vries. Plots staat het aandeel ‘in the picture’ door een koersstijging van EUR 8,00 naar meer dan EUR 11,00 binnen drie weken. Value8 heeft zich voor bijna een miljoen euro ingeschreven op de emissie van SnowWorld. Het bedrijf had overigens al een belang in SnowWorld. Is de uitbreiding van het belang de reden voor de koersstijging ?

Op de beleggingsfora heeft men ook vraagtekens wat de hevige koersstijging heeft veroorzaakt. SnowWorld ziet men niet als de groeiparel binnen de portefeuille van Value8 wat een koersstijging van ongeveer 40% zou moeten rechtvaardigen. De vraag is of de koers niet te ver vooruitloopt op de te verwachte groei van het bedrijf. Is er sprake van een hype?

Doordat er weinig aandelen uitstaan is een grote koersverandering makkelijk te bewerkstelligen. Beleggers die de afgelopen tijd zijn ingestapt hebben veel vertrouwen in de topman van het bedrijf. Forumleden gaan er vanuit dat Value8 fors gaat groeien de komende jaren. Ook zijn er beleggers die de stijging juist aangrijpen om winst te nemen. Onderstaand een greep uit de reacties van forumleden.

“Value8 is momenteel nog een goedkoop aandeel. Momenteel krijgen steeds meer beleggers dit aandeel in de gaten !!!”

“Mooie instap gedaan eergister. Inderdaad nog een goedkoop aandeel.”

“Ben het hier wel mee eens. Vind PPDV ook een uitermate goede beleggingsman. Toch heb ik op dit niveau wat van mijn positie verkocht. Een stijging van euro 8 naar euro 11 bijna is toch bijna 37.5%. Dit terwijl de meeste beleggingen zich nog moeten bewijzen en ik zelf vraagtekens heb bij Snowworld !!”

“zit er vanaf 8 euro in, kan zo toch niet doorgaan zou je denken………..pff sell?”

“Ik heb mijn hele positie eruit gegooid….in amper 3 weken van de 8 naar de bijna 12 ( BIJNA 50%), vind ik het mooi geweest !! Succes voor de zittenblijvers. Ik denk dat ik nog wel op lagere niveaus weer in kan stappen 🙂 .''

De meeste analisten van grote banken volgen het aandeel niet. Beleggers Belangen heeft groot vertrouwen in de toekomst van Value8 en hanteert al enige tijd het koopadvies voor het aandeel.

KPN

Woensdagochtend (12 februari) dook het aandeel KPN fors in de min. Al snel doken verhalen op over het afbouwen van het belang van America Movil in KPN. Dit werd bevestigd door America Movil door middel van een tussentijds handelsrapport van het bedrijf. Het belang in KPN hebben zij afgebouwd van 29,8% naar 27,1%.

Is de daling van de koers van KPN van ongeveer 4% een terechte reactie op dit nieuwsbericht ? Op woensdag was KPN op bijna alle Nederlandse beleggingsfora het meest besproken aandeel. De reden die America Movil geeft voor het afbouwen van het belang in KPN, namelijk het versterken van de financiële positie, gelooft vrijwel niemand. Uit de reacties op de beleggingsfora blijkt dat men erg verschillend denkt over het de afbouw van America Movil. Onderstaand enkele reacties van forumleden:

“Alles wat Slim dumpt wordt opgekocht. De deal met Telefonica D is te mooi (dankzij Slim) en nog nauwelijks ingeprijsd. Met bijna 3% dividend rendement op de huidige koers, pakken de pensioenfondsen alles op van Slim.”

“Houden? Verkopen? Ik heb donderdag verkocht op 2,724 en vandaag weer gekocht op 2,576. Koop, als hij lager gaat nog wat bij. Succes ermee!”

“Zie de koers nog wel richting 2 euro gaan voor de zomer! En als de deal met Telefonica strandt 1,80 en lager. Op het dieptepunt als KPN met de rug tegen de muur staat slaat ie zijn slag.”

“Maw er zit veel teveel goed nieuws verwachting in de huidige koers. En die gaat er langzaam maar gestaag uitlopen de komende tijd.”

“Vorig jaar rond deze tijd werd PostNL ook de grond ingetrapt naar 1.80. Nu 4.14 euro waard!!!”

Het valt op dat de meeste beleggers positief blijven over KPN en er nog steeds van uitgaan dat America Movil een bod zal doen op KPN. Men denkt dat Carlos Slim een spel aan het spelen is om de koers omlaag te brengen zodat rondom de zomer een lager overnamebod kan worden gedaan. Forumleden gaan uit van een bod gemiddeld genomen van EUR 3,20. Enkele forumleden wijzen er wel op dat alleen het belang in KPN omlaag werd gebracht en het belang in Telecom Austria gelijk blijft. Anderen geven als reden aan dat het belang in Telecom Austria pas kort geleden is opgebouwd en dat het daarom niet logisch is om direct weer af te bouwen.

Analisten grijpen de daling van de koers ook aan om de aandelen te kopen. Zo ook Jos Versteeg. Hij verwacht ook dat America Movil nog steeds KPN wil overnemen. Anders had America Movil het belang in KPN wel veel verder verlaagd. Versteeg denkt dat America Movil wacht totdat de verkoop van E-Plus is gerealiseerd. Dat zal naar alle verwachting in de zomer zijn waarna er volgens Versteeg een overnamebod zal worden gelanceerd op KPN. 

Tot april mag America Movil geen bod uitbrengen op KPN. De komende tijd zullen beleggers in elk geval scherp in de gaten houden of America Movil haar belang niet nog verder verlaagt in KPN.

Pharming

En dan nu het meest besproken aandeel op de Nederlandse beleggingsfora: Pharming! Vorige week steeg de koers van Pharming maar liefst 20%. Veel nieuws was er daarentegen niet te melden. Wat is de reden van de grote koersstijging ?

Langzaam maar zeker wordt het vertrouwen in Pharming groter. En dat heeft alles te maken met het medicijn Ruconest. Het medicijn komt goed uit de tests en schijnt beter te werken dan eenzelfde medicijn van concurrenten. Daarnaast heeft het medicijn minder bijwerkingen. Nu is het nog zaak het medicijn te slijten aan afnemers. Dit is vaak een lang proces.

Als het Pharming lukt toestemming te verkrijgen om het medicijn in Amerika te verkopen ligt een enorme koerssprong in het vooruitschiet. Op beleggingsfora zijn beleggers uiterst positief over het aandeel. Ondanks de enorme koerssprong van afgelopen week geloven beleggers in een verdere koersstijging. Koersdoelen van boven de EUR 1,00 worden meer als regel dan uitzondering genoemd. Men denkt ook dat voornamelijk Amerikanen het aandeel kopen.

Vaak neemt vanaf 15.30 uur bij opening van de Amerikaanse beurs de handel en de stijging van de koers toe. De stemming op beleggingsfora is scherp. Er zijn naast de optimisten ook forumleden die juist waarschuwen voor de gevaren van Pharming. Een vergelijking wordt gemaakt met Antonov.

Dat bedrijf kon zijn hoge verwachtingen nooit waarmaken en het is niet goed afgelopen met dat bedrijf. Beleggers in Pharming geven juist aan dat Antonov een heel ander bedrijf was en daarom niet te vergelijken. De optimisten blijven wel zwaar in de meerderheid op het forum. In elk geval zal het weer een volatiel weekje worden voor het aandeel Pharming.

Analisten volgen het aandeel nauwelijks. Waarschijnlijk komt dat pas als Pharming een duidelijke omzet en winst gaat generen. Theodor Gilissen maakte op 5 februari overigens wel een verkoopadvies bekend voor het aandeel.

Donderdag 6 maart komt Pharming met haar resultaten over 2013 naar buiten. 

TomTom

Vorige week schreef ik dat TomTom met de cijfers over 2013 naar buiten komt. Beleggers schreven op de beleggingsfora te hopen op goede cijfers. Deze vielen helaas tegen waarna de koers een val maakte van EUR 5,29 naar EUR 4,40. Het aandeel lijkt nu te bodemen rondom deze koers en laten we eens kijken op de beleggingsfora hoe beleggers er tegenaan kijken.

Teleurstelling heerst vooral op de beleggingsfora over TomTom. Dat Harrold Goddijn weer zijn verwachtingen niet heeft waar kunnen maken valt zwaar bij de forumleden. Zij geven aan dat concurrenten het beter doen dan TomTom. Topman Goddijn is totaal niet geliefd onder de forumleden.

Hij wordt verweten te weinig te ondernemen om TomTom te laten groeien. Een veelgelezen reactie is dat men denkt dat Goddijn het bedrijf aan het voorbereiden is om te worden overgenomen. Veel beleggers denken dat op de huidige koers van rond de EUR 4,50 het aandeel niet veel verder kan zakken.

Er zijn daarom meer forumleden die het aandeel bijkopen dan forumleden die verkopen. TomTom heeft in plaats van schulden tegenwoordig een leuk bedrag op de bank staan. Eigen aandelen inkopen of extra dividend uitkeren behoort tot de mogelijkheden. Onderstaand een greep uit de reacties op de fora.

“Naar mijn idee 75% kans dat TomTom voor een prikkie van 7-9 euro van de beurs gaat”

“Daarnaast is het gewoon een uiterst gezond bedrijf; geen schulden, winstgevend ondanks de crisis, veelbelovende producten/marktposities en mooie spreiding.” 

“Ik zie de boel jaar op jaar krimpen. 
Een supermarkt is tegenwoordig winstgevender!”

“Maandag ga ik ook instappen nu het shortregister laat zien dat ze weer gaan kopen.”

Analisten van de Rabobank en SNS zijn neutraal over de cijfers. De outlook die het bedrijf gaf valt wel tegen. Ook geven de analisten aan dat TomTom een strategische oplossing dient te verzinnen om de omzetafname een halt toe te roepen.  

Ordina

Vorige week schreef ik dat forumleden goede bedrijfscijfers van Ordina verwachtten en dat dit zal resulteren in een koersstijging boven de EUR 2,00. Ordina presenteerde goede cijfers en beleggers kregen gelijk. Het aandeel sloot de week af op een koers van EUR 2,10.

Op de dag van de bekendmaking van de cijfers daalde de koers van Ordina bij opening flink. Onder de streep stond namelijk een verlies van 65 miljoen euro over 2013. Toen bleek dat dit werd veroorzaakt door afschrijvingen kon de koers herstellen. Ook de positieve toekomstverwachtingen droegen bij aan het koersherstel.

Forumleden zijn ook na de cijfers uiterst positief over het aandeel. Louter positieve reacties zijn er te lezen. Juist na de koersstijging verwachten forumleden dat de koers verder gaat oplopen. Het meest genoemde koersdoel is EUR 3,00 voor het einde van dit jaar. Bij een aantrekkende economie verwachten forumleden dat het resultaat van Ordina verder kan verbeteren.

Beleggers wijzen ook op de adviesverhogingen van analisten van banken. ING heeft inmiddels het koersdoel verhoogd naar EUR 2,45. Beleggers verwachten op korte termijn adviesverhogingen van andere banken. Onderstaand een aantal reacties van beleggers.

“Ben vanmiddag weer in Ordina gestapt. Ik denk dat je een leuke rit kan maken met Ordina…”

“Ordina bijna schuldenvrij, zeer sterke kasstroom, geen afschrijvingen voor 2014 verwacht, welk bedrijf heeft dat nu al voor elkaar, dus bij verbetering van de economie zullen vanaf nu de resultaten alleen nog maar verbeteren.”

Wat is uw mening ?

Ik heb de volgende vraag aan u. Van welke van bovenstaande vijf aandelen verwacht u de grootste koersstijging in 2014?
Reageer hieronder of doe mee aan de poll op onze homepage