Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 17 feb 2014 15:58

Hoog dividendrendement en koerspotentieel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Vanguard REIT Index ETF vormt een prima manier om tegen lage kosten breed gespreid te beleggen in Amerikaans vastgoed. Rentedalingen en economische onzekerheid zijn risicofactoren, maar daar staat een stabiel groeiend dividend tegenover.

De zogenoemde Real Estate Investment Trusts (REIT's) presteerden drie jaar lang beter dan de S&P500- index. Na een sterke start, sloten veel van deze ruim 200 Amerikaanse vastgoedaandelen het jaar 2013 alsnog af in mineur.

De vastgoedsector was een van de grootste underperformers, naast de aandelen van nuts- en telecombedrijven en tabaksproducenten. Die sectoren zijn dan ook goed voor het hoogste gemiddelde dividendrendement op de Amerikaanse beurs.

REIT's verdienen hun geld met de verhuur van vastgoed of met het incasseren van hypotheekrente (mREITs). De bedrijven hoeven geen belasting te betalen als 90% van de winst doorgesluisd wordt naar aandeelhouders in de vorm van dividend. Om in aanmerking te komen voor de REIT-status moet een bedrijf minstens 75% van zijn assets in vastgoed of hypotheken hebben en moet minstens 75% van de winst daarvan afkomstig zijn.

Amerikaanse beleggers dienen het dividend op te tellen bij hun inkomen en worden daarvoor belast tot maximaal 39,6%. REIT's zijn op het oog aantrekkelijk, maar worden gekenmerkt door flinke risico's, nog los van de complexe fiscale situatie (voor meer hierover: zie het Dividend E-magazine van 31 januari).

Net als bij obligaties kan een oplopende rente leiden tot flinke koersdalingen. Dat gebeurde bijvoorbeeld vanaf mei 2013, na de door de Fed aangekondigde tapering. Die daling volgde echter op een lange periode van koersstijgingen en als gevolg daarvan stevige waarderingen.

Behalve een stijgende rente is natuurlijk ook economische onzekerheid een risico. REIT's zijn er in veel verschillende vormen, en vanwege de fiscale voordelen groeide het aantal de laatste jaren aanzienlijk. Veel bedrijven veranderden hun 'status' volledig of deels in die van een Real Estate Investment Trust.

Denk onder meer aan de verhuurder van mobiele zendmasten American Tower, die in 2011 voor een conversie naar een REIT koos en sindsdien een jaarlijks groeiend dividend uitkeert. De grootste Amerikaanse REIT is Simon Property, een uitbater van regionale winkelcentra met een beurswaarde van $46,9 mrd.

Elka jaar meer Dividend Arsitocrats

De door mij beheerde dividendportefeuille heeft een positie in Realty Income, dat over één van de beste dividendtrackrecords van alle REIT's beschikt, maandelijks uitkeert en na een flinke koersstijging dit jaar nog altijd goed is voor een dividendrendement van 5,2%.

Uitblinker op dat gebied is HCP, dat investeert in onder meer ziekenhuizen en woonruimte voor ouderen; HCP wordt ook wel een 'health care REIT' genoemd. Dividend Aristocrat HCP verhoogt het dividend nu al liefst 28 jaar op rij en behoort daarmee als enige REIT tot de 54 Dividend Aristocrats in de S&P500-index. 

In het dividend E-magazine van 28 februari zal ik alle 54 Dividend Aristocrats op een rijtje zetten met per aandeel een advies, dus ook voor HCP.

De hierboven genoemde fondsen bieden én een aantrekkelijk dividendrendement, én goede vooruitzichten op toekomstige dividendgroei. Veel REIT's staan financieel sterk en hebben hun schulden vanaf 2008 opnieuw gefinancierd tegen een lage rente. De cashflows die gegeneerd worden, dekken in veel gevallen dan ook ruimschoots de rente- en dividendbetalingen, waarbij de REITs met een lagere leverage natuurlijk het beste gepositioneerd zijn.

Via de REIT Index ETF (VNQ) van Vanguard wordt breed gespreid belegd in 134 aandelen, tegen een zeer lage expense ratio van 0,1%. Het dividend, dat de laatste drie jaar met gemiddeld 13,8% groeide, wordt elk kwartaal uitgekeerd. Het dividendrendement is 4,2% (o.b.v. het in 2013 betaalde dividend).

CONCLUSIE

REIT's bieden beleggers een combinatie van een hoog dividendrendement en koerspotentieel. Met de Vanguard REIT Index ETF wordt breed gespreid belegd in Amerikaans beursgenoteerd vastgoed tegen een expense ratio van slechts 0,1%. Het dividendrendement is aantrekkelijk waarbij de betere REITs normaal gesproken ook de komende jaren hun dividend verder zullen verhogen.

Tekst: Menno van Hoven, februari 2014 

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een email naar menno.van.hoven@reedbusiness.nl of via Twitter @mennovanhoven