Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 13 feb 2014 12:15

Koopwaardige bouwaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De Nederlandse bouwfondsen Heijmans, BAM en Ballast Nedam hebben het al jaren bijzonder zwaar. Tegen de achtergrond gloort hoop op een herstellende woningmarkt.

De Nederlandse woningmarkt vormt een groot probleem voor de economie in brede zin en specifiek voor de bouwbedrijven. Vele bedrijven zijn failliet gegaan en ook de grote drie wankelen.

Vorige week kondigde Ballast Nedam een claimemissie aan die qua omvang ongeveer een derde bedraagt van de marktkapitalisatie. Zelfs na deze kapitaalinjectie ligt de solvabiliteit nog slechts op 15%. Onaanvaardbaar laag voor een bouwbedrijf. BAM kwam in oktober vorig jaar onverwachts met een kapitaalversterking op de proppen.

Risico’s op afwaarderingen

Wie naar de balans van Ballast kijkt, ziet dat er voor €145 mln aan grondposities op staan, meer dan de hoogte van het eigen vermogen. Ballast Nedam staat niet alleen, ook de solvabiliteit van Heijmans en BAM laat te wensen over en is niet gevrijwaard van de risico’s op meer afwaarderingen. Met name BAM heeft al veel pijn genomen, maar gezien de slechte markt en omvangrijke grondposities valt niets uit te sluiten.

Van de grote drie is vooral BAM nog sterk actief buiten Nederland, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, waar het mogelijk kan profiteren van herstel van de Britse economie. Dat internationale aanwezigheid voor bouwers ook grote nadelen kan hebben heeft BAM vorig jaar aangetoond met grote verliezen op internationale projecten. Meerdere jaren terug ging Ballast Nedam flink nat in het buitenland, met name het Midden-Oosten.

Woningmarkt bodemt

Tegenover deze risico’s staat dat er steeds meer geluiden komen dat de Nederlandse woningmarkt het ergste achter de rug heeft. Waarschijnlijk dalen de prijzen dit jaar nog, maar vanaf  2015 moet het beter gaan. Meer beweging op de huizenmarkt moet leiden tot meer vraag naar nieuwe woningen en dus meer bouwactiviteit.

En zelfs als de woningmarkt nauwelijks herstel vertoont, dan nog kunnen vanwege krapte nieuwe bouwactiviteiten vrijwel niet uitblijven. Verder zouden institutionele beleggers graag hun oude woningen verruilen voor nieuwbouw.

Herstel niet ver weg meer

BAM heeft ook altijd aangegeven dat er herstel zal volgen in 2015. Dat is al over 10 maanden. Volgens S&P zal het herstel volgend jaar overigens beperkt blijven tot een procent of twee. Volgens het Amerikaanse ratingbureau is de Nederlandse woningmarkt in het derde kwartaal van 2013 gestabiliseerd.

Een betere betaalbaarheid van woningen en meer duidelijkheid over het regeringsbeleid omtrent het eigen huizenbezit, dragen bij aan stabilisatie van de prijzen.

Kan hard gaan

Lichte groei kan de resultaten van de Nederlandse bouwbedrijven een enorme impuls geven en de aandelen al snel goedkoop maken. Het herstel van de resultaten kan snel gaan, maar waarschijnlijk is het toch nog wat te vroeg, vooral omdat er op de korte termijn nog grote risico’s bestaan. Een claimemissie zoals bij Ballast Nedam willen we liever niet meemaken en daarom is geduld een schone zaak.

Wel dienen beleggers op het vinkentouw te zitten wat betreft de bouwaandelen en ook goed op de communicatie van de bedrijven zelf te letten. Signalen die bijvoorbeeld op een mogelijke dividenduitkering wijzen kunnen helpen de sector goed te timen. Voorlopig lijken grote dividenden uitgesloten omdat er veel geld gereserveerd zal moeten worden om de balansen te versterken.

En het feit dat de bouwers emitteren om mee te kunnen blijven doen bij de aanbesteding van grote projecten is evenmin goed nieuws. Dat geeft namelijk aan dat er opdrachten verloren gaan.

De auteur heeft een positie in BAM.
Foto: webted (flickr.com)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.