Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 12 feb 2014 10:51

De beste hedgefunds

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Ray Dalio is niet langer de meest succesvolle hedgefundmanager aller tijden. George Soros, de filantroop die in september 1992 de Britse pond uit de verre voorloper van de euro duwde en daarvan schatrijk werd, is terug van weggeweest.

In 2011 stootte Dalio Soros van de troon. Ray Dalio, de oprichter van Bridgewater Associates, verdiende dat jaar 13,8 miljard dollar en steeg van de zesde naar de eerste plaats. Het Quantum Endowment Fund van George Soros daarentegen werd uit de competitie genomen omdat het niet langer toegankelijk was voor nieuwe beleggers.

De in Hongarije geboren Amerikaanse beursexpert Soros werd wereldberoemd met zijn aanval op het Britse pond. In 1992 verdiende hij welgeteld één miljard dollar door te speculeren op de aftocht van de sterling uit het Europees Monetair Stelsel, het toenmalige wisselkoersmechanisme en een verre voorloper van de euro.

Zijn persoonlijk vermogen wordt geschat op 20 miljard dollar. Ook schoof Soros verschillende filantropische projecten grote sommen geld toe, naar verluidt ruim 9 miljard dollar. Volgens een enquête van het Britse LCH Investments, een dochteronderneming van de Zwitserse privaatbank Edmond de Rothschild, heeft zijn hefboomfonds sinds de oprichting ervan het meeste geld verdiend voor zijn klanten, het Quantum Endowment Fund.

Voor Soros was 2013 in dollars gemeten het op een na beste jaar ooit. Dankzij de nettowinst van 5,5 miljard dollar bedraagt het rendement sinds de start 39,5 miljard. Bedragen waar een gemiddelde belegger zich niets bij kan voorstellen. Ray Dalio is met zijn Bridgewater Pure Alpha daarmee wel onttroond als beste beheerder van hefboomfondsen. Dalio is vooral sinds hij in 2007 de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt juist wist te voorspellen, een grootheid op Wall Street.

En net als Soros laat hij met veel plezier zijn licht over de wereld schijnen. Dalio ziet alles als een machine. De natuur, de levenscyclus, de familie; het zijn allemaal machines en zijn grote doel in het leven is de decompositie van de economische machine. Volgens Dalio zijn slechts twee factoren maatgevend voor het rendement en het is daarom van groot belang om de effecten van groei en inflatie te begrijpen. Hij drukt beleggers op het hart om er vier verschillende beleggingsportefeuilles op na te houden teneinde een goede (risico)balans te bereiken omdat niemand weet wat de toekomst in petto heeft.

Macrostrategieën zijn notoir moeilijk, maar de beste managers vinden telkens weer mogelijkheden. George Soros gaat echter zeer selectief te werk. Hij doet alleen iets als dat zin heeft. Beleggingsadviseurs werken elke dag en herkennen daarom niet de speciale dagen. Soros neemt vaak eerst tegengestelde posities in, om te zien hoe het aanvoelt, mocht hij echt fout zitten.

Bij de identificatie van de allerbeste hedgefundmanager kijkt LCH Investments enkel naar de nettowinst dat in de loop der jaren aan de beleggers is uitbetaald. De prestaties van Soros spreken daarom nog meer tot de verbeelding aangezien het vermogen onder beheer aanzienlijk kleiner is dan bij Bridgewater.