Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 3 feb 2014 14:20

Wel of niet starten dividendportefeuille?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Verreweg de meest gestelde vraag die wij de laatste maanden krijgen is of het bij de huidige koersen nog wel verstandig is om te starten met een dividendportefeuille.

Op veler verzoek, en met name als ser­vice naar de nieuwe abonnees van het Dividend E-magazine, zal ik daarom nogmaals kort op deze vraag ingaan.

Natuurlijk is het vandaag de dag minder gunstig om in te stappen dan vorig jaar, twee jaar geleden, en zeker vijf jaar geleden.

De door mij be­heerde dividendportefeuille is echter gericht op de zeer lange termijn, dus minstens tien en bij voorkeur twintig of dertig jaar, aangezien dan het effect van het herbeleggen van een jaarlijks groeiend dividend het grootst is.

DIVIDEND IS WEL VOORSPELBAAR
Met het verstrijken van de jaren wordt het mo­ment van instappen steeds minder relevant, en wint de dividendcomponent steeds meer aan kracht ten opzichte van het koerseffect.

Dat laatste is namelijk op korte termijn nagenoeg onvoorspelbaar.

Niemand weet wat de beurs­koersen op korte termijn gaan doen (in het verleden is steeds gebleken dat beleg­gers verkopen als ze moeten kopen en juist langs de zijlijn blijven staan op het moment dat aandelen spotgoedkoop zijn, net als in maart 2009 en opnieuw in september 2011, toen ik met de dividendporte­feuille begon).

Dat geldt niet voor het dividend, dat juist zeer goed te voorspellen is en vrijwel zeker elk jaar verder zal blijven groeien. Ook als de beurzen dit jaar en of vol­gend jaar wegzakken zal de dividendportefeuille meer di­vidend opleveren. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat er herbelegd kan worden tegen lagere beurskoersen, wat op lange termijn alleen maar gunstiger is.

OOK IN 2014 WEER MOOIE DIVIDENDGROEI
Bij de slotkoersen van vrijdag 31 januari is de dividendportefeuille goed voor een gemiddeld dividendrendement van 3,3%. In 2014 verhoogden inmiddels alweer 6 van de 40 aandelen hun dividend.

Wie vandaag de dag de dividendportefeuille koopt ontvangt de komende 12 maanden in totaal €5278 aan dividend, ofwel 13,2% meer dan het totale dividendbedrag dat over heel 2013 werd ontvangen.

Het mooie is dat het bovenstaande dividendbedrag dit jaar nog veel verder zal groeien dankzij het consequent herbeleggen en natuurlijk de jaarlijkse dividendverhogingen voor vrijwel alle aandelen in portefeuille. Vorig jaar verhoogden 35 van de 40 aandelen hun dividend, en ik verwacht voor de rest van 2014 nog zeker 30 extra dividendverhogingen (zoals gezegd zijn er al 6 binnen).

STAPSGEWIJS OPBOUWEN
Wie nu nog wil beginnen met een dividend­portefeuille doet er gezien de huidige waarderingen wel verstandig aan om deze staps­gewijs op te bouwen: smeer de aanschaf bij voorkeur uit over minimaal vier momen­ten gedurende een periode van minstens één jaar, zodat er geprofiteerd kan worden van een tussentijdse koersda­ling, die de komende jaren zeker niet uit te sluiten is.

Ook kan een koersdaling voor een individueel aandeel na slechte berichtgeving een prima in­stapmoment opleveren. Tot slot: zorg altijd voor een goede spreiding. Binnen onze divi­dendportefeuille weegt geen enkel aandeel meer dan 5% (grootste positie Novartis weegt nu 4,1%).

Als abonnee van Beleggers Belangen ontvangt u maandelijks automatisch het Dividend E-magazine, met daarin behalve de volledige dividendportefeuille uiteraard alles over dividend: het laatste nieuws, tips, een uitgebreide ex-dividend kalender, fiscale tips en een overzicht van de hoogste dividendrendementen wereldwijd.

Na drie opeenvolgende jaren waarin een dubbelcijferig rendement werd behaald met de dividendportefeuille is 2014 vooralsnog in mineur begonnen met een verlies van 2,3% bij de slotkoersen van vrijdag 31 januari. Daar staat echter wel een verlies van 3,7% voor de AEX en 3,6% voor de S&P500 tegenover.

Tekst: Menno van Hoven

Twitter: @mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.