Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 29 jan 2014 13:05

Inflatie en obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Als de Europese inflatie laag blijft, gaat de ECB wellicht nieuwe verruimende maatregelen nemen.

Volgens Danske Bank beginnen de financiële markten te twijfelen aan de mogelijkheden van de Europese Centrale Bank om op een redelijk korte termijn de inflatie op de beoogde 2% te krijgen. De rente op de 10-jaars Euro Inflation Swap (een derivaat om het inflatierisico af te dekken) doet momenteel 1,77%. Bij een normale risicopremie tussen 0,25 en 0,5% impliceert dit dat de markt rekent op een inflatie van 1,25 à 1,5% als jaargemiddelde over de komende tien jaar. De ECB wil een inflatie van 2%. Een lange periode waarin de markt een veel lagere inflatie inprijst vormt een uitdaging voor de geloofwaardigheid van de ECB, zo lang die niet in actie komt. Het zou ook betekenen dat de ECB het aan de markt toestaat om aan de geloofwaardigheid van de bank te twijfelen, aldus Dankse Bank.

De ECB kijkt niet alleen naar de inflatieverwachting op de markten, maar heeft ook een eigen berekening. Deze raming ligt al geruime tijd op iets meer dan 2%. De ECB loopt het risico dat de raming omlaag gaat in het geval dat de inflatie zou zakken omdat de ECB geen tegenmaatregelen neemt. Als de inflatie inderdaad afneemt, sluit de bank niet uit dat de ECB weer met verruimende maatregelen komt om de economie te stimuleren, ook als die zich al verder herstelt. Danske Bank wijst erop dat telkens wanneer de Amerikaanse centrale bank verruimende maatregelen nam, de inflatie steeg.

Danske Bank ziet de rente in de westerse landen geleidelijk oplopen en oordeelt neutraal over obligaties uit die landen. Het renteverschil tussen deze obligaties en die uit de perifere landen zal kleiner worden, denkt de bank, die voor de komende drie maanden een neutrale visie op aandelen heeft. In enkele belangrijke markten zijn aandelen 'duur'. Op wat langere termijn is de bank positiever, want de winsten zullen aantrekken en dit zal een sterke koerscorrectie voorkomen. 


Foto: Stanislav Stankovic (flickr.com)