Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 23 jan 2014 13:14

Topaandelen in de vastgoedsector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Locatie, locatie, locatie. Dat mantra doet nog altijd opgeld in de vastgoedsector. Met eersteklas panden op populaire plaatsen is veel geld te verdienen. Let wel op het prijskaartje van de betreffende vastgoedaandelen.

In de editie van 24 januari van Beleggers Belangen maken we een vergelijking van een zestal vastgoedbedrijven.

Allereerst moet worden vastgesteld dat de verschillen in de sector zeer groot zijn. De betere locaties in de grote binnensteden blijven in trek. Het aanbod van kantoren, winkels en woningen is daar beperkt, terwijl er altijd wel vraag naar is.

Op de secundaire locaties ‘in de provincie’ laten de zwaktes van de sector zich intussen voelen. De toenemende concurrentie van thuiswinkelen speelt winkelcentra parten en de vraag naar kantoorpanden is laag door de opmars van het nieuwe werken. Dat zijn trends die zullen blijven bestaan, ook als de economie weer aantrekt.

Het is voor vastgoedbedrijven dan ook zaak om hun portefeuille zo te optimaliseren dat die een zo stabiel mogelijke inkomstenstroom oplevert. Alleen op die manier kan de vastgoedsector zijn status waarmaken als aantrekkelijke, defensieve beleggingscategorie, die bescherming biedt tegen inflatie. Welke bedrijven slagen daar het best in?

  • Nieuwe Steen Investments staat er zwak voor. De portefeuille bestaat voor 38% uit kantoren op hoofdzakelijk mindere locaties, waar een schrikbarende leegstand heerst. Om de bezetting op peil te houden moet NSI huurverlagingen accepteren. Het dividendrendement van het aandeel is niet erg hoog.
  • Vastned heeft succes met zijn strategie om een voet tussen de deur te krijgen in de belangrijkste winkelstraten van de grote steden. Het wil het aandeel van high street shops binnen drie tot vijf jaar op 75% brengen. Het dividendrendement is erg aantrekkelijk.
  • Corio stelt operationeel al een tijdje teleur, maar heeft een goede portefeuille. Meer dan 80% bestaat uit grotere winkelcentra op goede locaties. Als de economie weer aantrekt, moet dit terug te zien zijn in de koers. Ook bij dit aandeel is het dividendrendement fraai.
  • Wereldhave zit in een transitiefase. Het wil een grotere positie verwerven op de Nederlandse markt, waar de middelgrote winkelcentra van het bedrijf het moeilijk hebben. Het risico bestaat dat Wereldhave te dure aankopen doet of matige kwaliteit koopt. Het aandeel is naar behoren gewaardeerd.
  • Unibail –Rodamco is kwalitatief een pareltje. De kans op dividendgroei de komende jaren is groot, maar het aandeel is aan de dure kant.
  • Dat laatste kan ook gezegd worden van Eurocommercial Properties. Maar daar staat wel een hoge kwaliteit tegenover. De leegstand is al jaren nihil en zelfs de Noord-Italiaanse portefeuille- die bij beleggers de nodige wenkbrauwen deed fronsen – presteert uitstekend.

Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Shell geeft een winstalarm af
  • Exact komt er eindelijk bovenop
  • Ruimte voor groei sociale media
  • Suiker gaat in de uitverkoop

Meer lezen? Neem een proefabonnemt. Tien weken Beleggers Belangen voor slecht €10,-.