Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 jan 2014 14:54

Portefeuilles: gemengd beeld

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Een actueel overzicht van de stand van zaken van onze voorbeeldportefeuilles.

De internationale aandelenmarkten hebben een wat wiebelige start van 2014 laten zien. Dat is logisch, gezien de overwaardering van (Amerikaanse) aandelen en de onaangenaam lage (mondiale) inflatie. De meeste beleggers negeren deze zaken vooralsnog, maar dat maakt de dreiging niet minder reëel.

Recent publiceerde Credit Suisse een rapport met een 'kritische' beschouwing van zijn eigen vooruitblik op de financiële markten in 2014. Opmerkelijk genoeg ziet Credit Suisse vooral opwaartse risico's. Zo zou de Amerikaanse economie harder kunnen groeien dan verwacht, de bedrijfsinvesteringen zouden sneller kunnen stijgen en de S&P500-index zou misschien wel 20% in plaats van de verwachte 6% kunnen stijgen. Het cijferseizoen geeft ongetwijfeld aanleiding tot nog meer van zulk (ongefundeerd) optimisme. Traditiegetrouw zijn de winstverwachtingen voorafgaand aan de publicatie flink neerwaarts bijgesteld, zodat de lat niet al te hoog ligt.

Zo verwachtten analisten in maart vorig jaar dat de gemiddelde winst per aandeel van de bedrijven in de S&P500-index in het vierde kwartaal van 2013 op $29,76 zou liggen. Die verwachting is inmiddels teruggebracht tot $28,14, zo blijkt uit gegevens van Standard & Poor's. Vooral in de laatste maanden van vorig jaar zijn de winstverwachtingen flink verlaagd, constateerde Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale. Dat is op zichzelf niet ongebruikelijk, aldus Lapthorne, maar het feit dat deze scherpe neerwaartse bijstellingen volledig worden genegeerd is dat wel. Lapthornes collega-strateeg Albert Edwards wijst verder – ons inziens terecht – op de nu wel onaangenaam lage inflatie, die richting deflatie gaat. Ook daar trekken aandelenbeleggers zich vooralsnog weinig van aan.

De defensieve portefeuille (zie afbeelding) blijft voorzichtig gepositioneerd. Er is slechts één wijziging: we nemen voor €20.000 aandelen Sanofi in portefeuille op (tegen de slotkoers van vrijdag). De Franse farmaceut kende door problemen in opkomende marken en generieke concurrentie een lastig 2013. De waardering van het aandeel is achtergebleven bij die van de meeste sectorgenoten, maar het huidige en het komende jaar moet dat gat gedicht kunnen worden met een gezonde (door ons verwachte) winstgroei en de afwezigheid van generieke concurrentie.

  • Het verloop van de defensieve portefeuille (blauw) t.o.v. de AEX in de laatste dertig dagen:

De offensieve portefeuille kwam dit jaar nog nauwelijks van zijn plaats. Opnieuw drukken de beleggingen in opkomende markten het rendement (-1,7% YTD), terwijl ook de zwaarwegende individuele aandelen met -0,15% in 2014 vooralsnog geen vuist kunnen maken. Wel zijn er al enkele fraaie uitschieters, aangevoerd door Teva (zie pagina 28) met een winst van 11,2%. Ook Potash is 2014 goed begonnen, met 4,8% winst. Dat geldt helaas niet voor Rio Tinto (-7,0%) en BHP Billiton (-4,6%). Grote uitblinker LyondellBasell is inmiddels goed voor een rendement van 112,4%.

  • Het verloop van de offensieve portefeuille (blauw) t.o.v. de AEX in de laatste dertig dagen:

Het rendement van de Portefeuille NL is gestegen tot bijna 23%, tegen 21,6% vorige week. Behalve DSM gingen alle aandelen in koers omhoog, met Brunel als aanvoerder met 4% winst.

Na de verkoop van TMG (circa 34% totaalrendement) zat er €1600 in kas. De redactionele besluitvorming over de besteding hiervan verliep moeizaam, met als een van de discussiepunten de vraag of de koopkandidaten niet te veel gestegen zijn. Dat geldt echter voor vrijwel alle aandelen. De keus is uiteindelijk gevallen op Delta Lloyd. Ook dit aandeel is sterk gestegen, maar het biedt nog stijgingspotentieel. Het dividendrendement is meer dan 5,5% en de k/w ligt onder die van Aegon en ING.

  • Het verloop van de Nederlandse portefeuille (blauw) t.o.v. de AEX in de laatste dertig dagen:

Een actueel overzicht van de pensioenportefeuille is vrijdag 24 januari (voor abonnees) te vinden in het Gouden Tips E-magazine.

In het volgende Dividend E-magazine treft u een update van de dividendportefeuille.