Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 jan 2014 16:37

Koopwaardige Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Berenberg verwacht een verdere opwaardering van het aandeel Philips. ING geeft in zijn beoordeling van de Nederlandse chipindustrie koopadviezen voor ASML, ASMI en Besi.

Berenberg meent dat Philips goed op weg is de omzet en winst te verbeteren. Sinds het aantreden van het nieuwe management in 2011 is een reeks van maatregelen genomen die de resultaten hebben opgekrikt, waaronder een aantal grote kostenbesparingen. Voor 2014-2016 staat weer een besparing (€1,5 mrd) op het programma. Philips heeft ook de investeringen in distributie en innovatie opgevoerd. Berenberg acht de financiële doelstellingen van het concern conservatief. Door de eigen maatregelen en de economische opleving moet de margeverbetering hoger kunnen uitvallen dan de 100 à 200 basispunten die Philips zelf voorziet.

Het beleid van het concern ten aanzien van de bestemming van de gegenereerde middelen blijft gericht op interne maatregelen, uitkeringen aan aandeelhouders en kleine aanvullende acquisities. Berenberg noemt Philips een zeer aantrekkelijk aandeel om te kopen. Ondanks de outperformance van de aandelenkoers in 2013 ten opzichte van de sector, is er nog ruimte voor een koersstijging van tenminste 20%, menen de analisten. Daarbij is de effectenbank uitgegaan van diverse ratio's, waaronder de k/w 2015 van 10,8. Berenberg heeft een koersdoel voor Philips van €31,80. 

Halfgeleiders

De Nederlandse fabrikanten van apparatuur om halfgeleiders mee te maken − ASML, ASMI en Besi − krijgen van ING koopadviezen. De chipsector staat voor grote investeringen, en streeft naar steeds kleinere chips.

ASML is de topfavoriet. Het beschikt over de EUV-technologie (zie pagina 17), waarmee het volgens ING bijna monopolist kan worden. EUV heeft bovendien een hoge winstmarge. ING hanteert voor ASML een koersdoel van €95.

ASMI kan profiteren van grote belangstelling van chipmakers voor de ALD-techniek, een terrein waarop het bedrijf een wereldmarktaandeel van circa 75% heeft. Het koersdoel voor dit aandeel is €31.

Besi heeft het businessmodel onder handen genomen, waardoor het bedrijf naar verwachting ook in een periode van teruggang in deze cyclische bedrijfstak winstgevend kan blijven. Het aandeel is bovendien ondergewaardeerd. Het koersdoel is €14.

ING adviseert wel met het kopen van ASML en ASMI te wachten op de vierdekwartaalcijfers 2013 en de directieprognoses voor 2014. Die reserve heeft de bank in mindere mate voor Besi, want de orderportefeuille neemt na de start van het Chinese nieuwjaar (31 januari) altijd toe. 

Zie ook de meest recente adviezen van de redactie (alleen voor geregistreerde abonnees):

 
Foto: Philips Communications (flickr.com)