Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 16 jan 2014 11:40

Kracht komt uit het Westen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in opkomende markten is lange tijd hot geweest, maar de wereldeconomie leunt steeds meer op de rijke westerse landen. De groei in opkomende markten wordt zelfs gestut door het Westen, en niet andersom.

Het vereist even een andere 'mind set', maar steeds duidelijker wordt dat de Verenigde Staten en in mindere mate Europa voor nieuw elan zorgen voor de wereldeconomie. Het zwakke banenrapport over de maand december ten spijt, de Amerikaanse economie lijkt toch duidelijk in rapper tempo uit het dal te klimmen. Beter dan verwachte detailhandelsbestedingen, fraaie cijfers van Bank of America en een veel hoger dan voorziene industriële activiteit in en om New York geven de indruk van een cyclische opleving van de Amerikaanse economie.

Terugtrekkende Fed

De tapering van het ruime monetaire beleid van de Fed lijkt dan ook vooral een probleem voor opkomende landen. Toen de Fed het woord in mei vorig jaar in de mond nam ontstond al een omvangrijke kapitaalstroom uit opkomende landen richting het Westen. Door het ruime Fed-beleid was ditzelfde goedkope geld eerder op zoek gegaan naar hoger renderende, maar risicovollere economieën.

Nu de Fed langer dan verwacht heeft getreuzeld met de geleidelijke afbouw van zijn opkoopprogramma's hebben opkomende landen deze tijd kunnen gebruiken om hun eigen economie minder gevoelig te maken voor kapitaalstromen.

Waarschuwing Wereldbank

Het is de Wereldbank die waarschuwt voor een te snelle Fed-afbouw uit vrees dat de rente in het Westen te rap oploopt en de meest kwetsbare opkomende landen een nieuwe golf aan kapitaaluitvoer nauwelijks aankunnen. De Wereldbank benadrukt dat opkomende economieën waar nodig vaart moeten maken met hervormingen. De aanpassingen die in China plaatsvinden om de economie meer te laten leunen op consumptie, worden door de Wereldbank toegejuicht.

Neerwaarts risico

Het grootste neerwaartse risico voor de mondiale economische groei lijkt dan ook vooral bij de opkomende landen te liggen. De terugtrekkende Fed en noodzakelijke hervormingen vormen niet te onderschatten bedreigingen voor deze landen. Wat dat betreft zijn we weer een aantal decennia terug in de tijd gezet met zijn allen. Goed, opkomende markten zijn altijd relatief risicovol geweest, maar beleggers zagen toch vooral de upside. De laatste jaren is echter wel al duidelijk dat aandelenbeurzen van landen als China, Brazilië en Rusland geen garantie geven voor stijgende koersen. Vooral ook omdat deze landen vaak zwaar leunen op export van grondstoffen.

Geld verdienen in het Westen

Het waren de volwassen Amerikaanse economie en de Amerikaanse beurzen die voor de zeer hoge beleggingsrendementen zorgden. Enige punt tegen de Amerikaanse beurzen op dit moment is dat zij aan de prijs zijn. Zolang de economie de weg omhoog blijft vinden en beleggers niet teleurgesteld raken door de bedrijfscijfers kan het optimisme aanhouden.

Europa biedt kansen

Met name voor de Europese beurzen lijken er nog goede tijden in het verschiet te liggen. Europese aandelen zijn minder duur. Europa zal zich kunnen optrekken aan de Verenigde Staten en profijt kunnen trekken van minder bezuinigingen.

Sprake van een free lunch is er natuurlijk niet. De Wereldbank wijst erop dat in een aantal Europese landen het inkomen per hoofd van de bevolking nog altijd krimpt. De rentes in de periferie dalen al enige tijd gestaag, maar net als bij opkomende landen mag een lage rente geen uitstel betekenen voor de zo noodzakelijke hervormingen.


Foto: Ragz Rejected (flickr.com)