Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 14 jan 2014 13:05

Voorzichtigheid geboden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De Amerikaanse beurs is zwaar overgewaardeerd en de kans dat een correctie volledig aan de Europese beurzen voorbij gaat is niet groot. Voorzichtigheid blijft geboden met onze pensioenportefeuille.

De start van een nieuw jaar en het (bijna) aantreden van Janet Yellen als Fed-voorzitter verandert niets aan onze beursvisie. Er is een aantal internationale fondsbeheerders en strategen wiens research wij met speciale belangstelling lezen. Een van hen is de Amerikaan John Hussman. We delen niet alleen zijn visie maar ook het gevoel van onbehagen over het verloop van de markt en de positionering van de portefeuille.

‘Het probleem met zeepbellen is dat het beleggers tot de keuze dwingt om vooraf of achteraf voor schut te staan. Er gaat geen alarm af aan de top van de markt’, aldus Hussman. De pensioenportefeuille en Hussman’s fonds zijn vanwege de zware overwaardering van de Amerikaanse beurs defensief gepositioneerd. In vrijwel alle rapporten waarin aandelenstrategen van grote banken en brokers hun visie op de aandelenmarkt voor het nieuwe jaar uiteenzetten, wordt echter van verder stijgende aandelenkoersen uitgegaan. Deze strategen kunnen naar eigen zeggen geen indicator identificeren die op naderend onheil wijst en dat klinkt geruststellend. Maar zoals de natuurkundige Didier Sornette in zijn boek ‘Why stock markets crash’ al schreef, heeft het geen zin om naar een (externe) specifieke aanleiding te zoeken. Een markt klapt ineen omdat een ‘instabiele fase’ is bereikt, bijvoorbeeld bij een zware overwaardering (zoals nu in de VS).

Defensief

Wij houden dan ook vast aan onze defensieve insteek. Het belang van het aandelensegment in de portefeuille is slechts 42,5% en de Amerikaanse markt is vertegenwoordigd door twee fondsen die in kwalitatief goede aandelen beleggen. Wel hebben we besloten één nieuwe positie aan de portefeuille toe te voegen. We nemen voor €50.000 een positie in de iShares US Preferred Stock ETF (fondscode: PFF), die de S&P US Preferred Stock Index van preferente aandelen volgt. Sinds Ben Bernanke het begrip ‘tapering’ heeft geïntroduceerd, is de koers van de ETF bijna 10% gedaald maar deze is nu gestabiliseerd. We willen met de ETF extra inkomen voor de portefeuille genereren, het dividendrendement bedraagt liefst 6,4%.

  • Een actueel overzicht van de pensioenportefeuille:


Foto: Omar Bárcena (flickr.com)