Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 8 jan 2014 11:48

Omslag mijnbouw moet portefeuille stuwen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De offensieve portefeuille heeft het jaar 2013 afgesloten met een relatief magere winst. De zwaktes van 2013 - zoals de mijnbouw - vormen juist een troefkaart voor 2014.

Onze offensieve portefeuille eindigde het jaar 2013 met een winst van 5%. Een grote kaspositie en vooral een zeer zwakke performance van grondstoffen en opkomende markten drukten het rendement. Gemeten vanaf de start in november 2010 is het totaalrendement 6,9%.

Inclusief de kaspositie (nu 28,2%) zijn er zes beleggingscategorieën, waarvan er na ruim drie jaar beleggen nog steeds twee op een flink verlies staan: opkomende markten en grondstoffen. Eerder dit jaar maakten we al schoon schip met de verkoop van een flink deel van de slechtst presterende beleggingsfondsen en ETF's en werd een deel van de verkoopopbrengst herbelegd in individuele aandelen in 'grondstoffen' en 'opkomende markten'.

Van de huidige drie emerging-markets-ETF's in portefeuille is in 2013 alleen het Fidelity Emerging Europe, Middle East and Africa Fund goed voor een kleine koerswinst van 1,6%. Gemeten vanaf de start presteert dit beleggingsfonds ook het best met een totaalrendement van 12,9%. Het slechtst presterende opkomende-marktenfonds binnen de offensieve portefeuille is zowel dit jaar als gemeten vanaf de start de Vanguard MSCI Emerging Markets ETF, met een verlies van 12,3% in 2013 en een negatief rendement van 10,1% sinds november 2010.

Nog zwakker presteren de grondstofgerelateerde beleggingen, met vooral grote verliezen voor de mijnbouwaandelen. Zo verliest het Blackrock World Mining Fund dit jaar 28% en is er nu sprake van een totaalrendement van -41,4%. De goud-ETF van SPDR doet het over de laatste drie jaar beter, met een min van nu 9,9%, maar behoort in 2013 wel tot de grootste dalers met 30,7% verlies. Samen zijn de posities middels ETF's en beleggingsfondsen in grondstoffen en opkomende markten nu goed voor een weging van zo'n 15%.

Met de in 2013 gekochte aandelen Barrick Gold, BHP Billiton, Potash, Newmont Mining en Weir Group hebben we een forse weging in de mijnbouwsector. Die moet samen met de opkomende markten in 2014 de kar gaan trekken na een zeer zwak 2013. 

  • De jaargrafiek van de offensieve portefeuille ten opzichte van de AEX:

  • Het totale verloop van de portefeuille, november 2010 tot eind 2013: