Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 7 jan 2014 12:03

Rendement op recordhoogte

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

De Nederlandse portefeuille heeft zijn doelstelling gehaald: de AEX is verslagen (19,2 om 16,2%). De defensieve portefeuille doet het ook naar behoren.

Portefeuille NL eindigt op hoogste jaarstand

De Nederlandse aandelenportefeuille is het jaar geëindigd met een totaalrendement van 19,2%, de hoogste jaarstand. De eindspurt van de koersen in de laatste dagen van het jaar verhoogde het rendement van 14,2 naar 19,2%. Een overtuigende winst boekte Aalberts, met €2 tot €23,20. Dit aandeel is, samen met Brunel en TMG, de beste belegging gebleken: het rendement voor alledrie bedroeg circa 35% . Met een resultaat van 19,2% is de doelstelling om de AEX (+16,2%)  te verslaan geslaagd. De AMX is dit jaar 19,3% gestegen en de AScX 17,7%. De samenstelling van de portefeuille blijft ongewijzigd.

Defensieve portefeuille in de plus

Het rendement van de defensieve portefeuille over 2013 bedroeg +5,5%. Het rendement van de obligatieposities (16,9% van de portefeuille) was -1,1%, van de beleggingsfondsen (4,7% van de portefeuille) +5,3% en van de individuele aandelen (26,5% van de portefeuille) +18,8%. Uitblinkende individuele aandelen waren Arseus, Arcadis, Roche, Microsoft en Novartis. Achterblijvers waren onder meer Royal Dutch Shell en Coca-Cola, maar ook zij sloten 2013 af met een positief rendement. Gerekend vanaf het begin van de portefeuille, ruim drie jaar geleden, staat alleen de Powershares RAFI Emerging Markets ETF (-14,7%) in de min. De portefeuille bestaat voor 52% uit cash.

  • De jaargrafiek van de Nederlandse portefeuille (blauw) tegenover de AEX, sinds de start van de portefeuille op 1 jkuli 2013: