Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 jan 2014 12:07

Onze tips voor 2014

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Nederlandse aandelen zijn voor het komend jaar de beste beleggingskeuze, gevolgd door Duitse en andere Europese aandelen. Het rendement is wel afhankelijk van de snelheid waarmee de economie in Europa zich herstelt.

Dat valt op te maken uit het overzicht van de persoonlijke tips die de redacteuren van Beleggers Belangen geven in het eerste nummer van het nieuwe jaar. De redactie heeft in totaal 33 aandelen geselecteerd die een koopadvies krijgen. Er staan wel wat dubbelingen in de lijst: ArcelorMittal en Heineken werden door twee redacteuren getipt, SBM Offshore door drie.

Ruim de helft van de getipte aandelen heeft een notering aan het Damrak. Verder staan er vooral aandelen uit andere Europese landen op de tiplijst. De redactie vindt één Zuid-Amerikaans, en vier Noord-Amerikaanse aandelen koopwaardig en adviseert verder een longpositie in EUR/JPY.

Rendement

Uiteraard zetten we ook de rendementen van het afgelopen jaar weer op een rijtje. Gedurende 2013 gaf Beleggers Belangen 52 kooptips, waarvan er aan het eind van het jaar 38 in de plus stonden. De beste tip was Deutsche Post DHL, met een rendement van 66,3%. Ook met Freenet, Aalberts, Aegon, Arcadis, KPN, Dupont, CSX en SBM Offshore was een rendement van meer dan 40% te behalen geweest. Negatieve uitschieters waren Imtech (-67,5%), Thrombogenics (-56,2%), Goldcorp (-39,2%) en Vale (-34,6%).

Glazen bol

De redacteuren wagen zich daarnaast aan een voorzichtige vooruitblik op 2014, met de kanttekening dat ook het kantoor op de Amsterdamse Radarweg niet voorzien is van een glazen bol. Jaap Barendregt is het meest optimistisch over het nieuwe jaar. ‘De sterkere economische groei in de wereld zal ook in 2014 tot een stijging van de winsten leiden. Daardoor groeien bedrijven als het ware in hun waardering en kunnen de koersen op basis van winststijgingen blijven toenemen.’

Stephen Hendriks brengt daartegenin: ‘Ik koester nog altijd een gezond wantrouwen tegenover de aandelenbeurs, die drijft op een extreem expansief monetair beleid. Beleggers hanteren momenteel het TINA-principe (‘there is no alternative’). Ze zien aandelen als het beste beleggingsalternatief omdat obligatiebeleggingen een laag rendement geven. Dat zowel aandelen als obligaties overgewaardeerd kunnen zijn, gaat kennelijk aan hen voorbij.’

Kansen zijn er altijd

Hildo Laman verwacht ook niet dat alle heil van aandelen zal komen: ‘De waarderingen zijn aan de hoge kant, maar dat wil niet zeggen dat er geen kansen zijn. Die zijn er namelijk altijd, alleen wordt het moeilijk om de goede beleggingsmogelijkheden te vinden naarmate de koersen en waarderingen oplopen. Als aandelen erg duur zijn, is het zeker interessant om naar andere categorieën te kijken. Valuta’s en grondstoffen bijvoorbeeld.’

Begin april geven we een update van onze tips.


Verder deze week in Beleggers Belangen:

  • Randstad ligt goed op koers
  • Reed Elsevier blijft groeien
  • TNT Express heeft veel te bewijzen
  • Hilton is terug op de beurs


Wilt u ook wekelijks de beste beleggingstips krijgen? Neem een abonnement.