Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 30 dec 2013 13:49

Stelling: in 2014 barst de zeepbel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

2013 was op veel plaatsen een ongekend sterk beursjaar. Onze Stelling van de Maand: in 2014 barst de zeepbel op de beursvloeren.

De waarderingen zijn in 2013 ver vooruitgelopen op de prestaties van de bedrijven; de aandelen staan simpelweg onrealistisch hoog. De sector waarin dat het meest in het oog springt is de technologie, zie de groteske koerswinst die Twitter boekte na zijn beursintroductie. Met name voor de IT-aandelen is het dan ook een kwestie van tijd totdat de ballon leegloopt.

Verder gaat de Fed op zeker moment zijn aankopen van obligaties en hypotheken terugschroeven (de veelbesproken tapering). Dat kan invloed hebben op allerlei economische factoren, vooral de rentestand. De precieze gevolgen laten zich moeilijk eenduidig voorspellen, maar het zal in ieder geval voor veel onzekerheid zorgen.

Harry Geels draagt in zijn column op Beleggers Belangen van deze week nog een ander argument aan om pessimistisch te zijn over het komende beursjaar: het is een mid election year in de VS. En in het tweede jaar van de ambtsperiode van de president gaat het doorgaans slecht op de beurzen.

Meer in het vat?

Toch zijn er ook argumenten te verzinnen om te geloven in een verdere opmars van de beurskoersen . Zo staat in de VS de economie er op alle gebieden structureel goed voor: de staatsschuld begint eindelijk een beetje beheersbaar te worden en de schaliegasrevolutie biedt op energiegebied ongekende mogelijkheden.

En misschien nog wel de belangrijkste grond voor optimisme: allemaal leuk en aardig die analisten die een barstende zeepbel voorspellen, maar vorig jaar rond deze tijd waren ze ook massaal aan het doemdenken. En we hebben gezien hoe dat is afgelopen.

Geef uw mening

Wij zijn benieuwd naar uw mening. Wordt 2014 het jaar waarin de aandelenkoersen een stapje terug moeten doen, of zit er nog meer in het vat?


Zie ook: