Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 27 dec 2013 10:13

Wall Street Movies

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

In 1987 was Wall Street een kaskraker. In 1999 was Rogue Trader bijzonder actueel. In 2010 kwam Wall Street 2 uit, een jaar daarop Margin Call. Nu wacht iedereen op de première van The Wolf of Wall Street.

Het einde van 2013 nadert met rasse schreden. Normaal gesproken, is dit het moment om vooruit te blikken op 2014. Ligt de economische crisis definitief achter ons? Is het einde van de koopkrachtdaling in zicht? Wordt 2014 het jaar van Europese aandelen? De balans viel vorig jaar ook al positief uit. Maar ja, eind 2012 waren de experts er ook al van overtuigd dat Europese aandelen het dit jaar beter zouden doen Amerikaanse.

In een notendop

Om een lang verhaal kort te maken, in 2014 verwachten beursstrategen dat aandelen beter zullen presteren dan obligaties en dat Europese aandelen het beter zullen doen Amerikaanse. Daarmee is niet gezegd dat de Europese economie harder groeit dan in de Verenigde Staten, maar dat terzijde. Beleggers die toch voor obligaties gaan, moeten meer risicobereidheid tonen en zich richten op bedrijfsobligaties of op schuldpapieren van groeilanden. Dankzij de extreem lage rente zijn Amerikaanse aandelen ondanks de recordregen op Wall Street vis à vis obligaties nog altijd goedkoop, maar gecorrigeerd voor economische cycli zijn Europese nog goedkoper. Weliswaar zijn aandelen uit groeilanden nog goedkoper, maar ze zijn ook moeilijker op te volgen. Dat is een notendop de consensus van economen en beursdeskundigen.

Beursfilmklassiekers

Beleggers die zich in de laatste dagen van het jaar of in afwachting van de première van The Wolf of Wall Street op een luchtige wijze met de beurs willen vermaken, kunnen terugvallen op beursfilms. In de loop der jaren tekende Hollywood voor rist aan klassiekers, zoals Boiler Room, Rogue Trader, Trading Places en Wall Street, maar ook de documentaire Quants: The Alchemist of Wall Street van Tegenlicht is een aanrader.

Trading Places, 1983

Randolph en Mortimer Duke kibbelen over de vraag of de klasse van een mens in hem zit of dat de randvoorwaarden maatgevend zijn, Bij wijze van test, een weddenschap van één dollar, besluiten ze de proef op de som te nemen en gooien het leven van een zwerver (Eddie Murphy) en een beurshandelaar (Dan Aykroyd) compleet overhoop. Van de ene op de andere dag, zetten ze de beurshandelaar op straat en geven diens goedbetaalde baan en bezittingen aan de zwerver. Wanneer de twee na verloop van tijd er achterkomen hoe de vork in de steel zit, nemen ze wraak en leren ze de Dukes een lesje.

Wall Street, 1987

Gordon Gekko (Michael Douglas) uit Wall Street is het prototype van de gewetenloze bankier. De film richt zich voornaemlijk op de het snobisme en de geld is alles mentaliteit uit de jaren tachtig. De jonge Bud Fox (Charlie Sheen) wil het maken als beursmakelaar. Hiervoor moet hij binnengeraken op het kantoor van de grootste investeerder van het moment, Gordon Gekko, die illegale activiteiten niet schuwt. Fox wil snel naar de top en laat zich door hem hierin meeslepen.

Rogue Trader, 1998

In 1995 werd de financiële wereld opgeschrikt door een van de grootste bankfiasco’s uit de geschiedenis. Dit is het verhaal van Nick Leeson, de man die in zijn eentje zoveel schuld opstapelde dat Barings Bank, een van de oudste handelsbanken ter wereld, bankroet ging en door ING van de definitieve ondergang werd gered. Leeson belandt door hard werk en doorzettingsvermogen in het Indonesische kantoor van Barings. In de sterk groeiende, maar ondoorgrondelijke Aziatische economie leidt hij grote verliezen. Die weet hij handig te verdoezelen achter fantastische deals. Leeson beseft dan hij zichzelf in de nesten heeft gewerkt, maar hij hoopt zich uit de nood te redden.

Boiler Room, 2000

Het verhaal van Boiler Room speelt zich af op de werkvloer van telemarketingeffectenkantoor J.T. Marlin. In de film is ook een scène te zien waarin naar de film Wall Street gekeken wordt. Het hoofdpersonage, Seth Davis, is een middelmatige student die snel rijk wil worden. In het begin leidt hij een illegaal casino en treedt vervolgens in dienst bij een effectenkantoor. Dit bedrijf verdient zijn geld door mensen te bellen en hen aandelen in lege B.V.’s te verkopen. Seth blijkt een geboren verkoper te zijn, maar hij botst met een van de eigenaar van het effectenkantoor, omdat ze beiden vallen voor dezelfde dame. Na verloop van tijd komt hij erachter dat de FBI bezig is met een onderzoek en besluit hen te helpen, in de hoop om zelf niet vervolgd te worden.

Quants: The Alchemists of Wall Street, 2010

In het programma Tegenlicht onderzoekt de VPRO hoe de financiële markten almaar meer afhankelijk werden van het blinde geloof in algoritmes en wiskundige modellen. En hoe het binnen een paar maanden na de crash alweer business als usual was. De Nederlandse documentaire Quants: de Alchemisten van Wall Street biedt een bijzondere inkijk in de wereld van wiskundige genies, van quants die de formules en modellen ontwierpen die Wall Street groot maakten en tegelijkertijd ook diens ondergang bezegelden. Een paar maanden na de crash was het weer business as usual. Een financieel-economische strijd waar nu alles draait om sneller te handelen dan met de snelheid van het licht. Quants: The Alchemists of Wall Street is de facto het eerste deel van de trilogie van Money & Speed: Inside the Black Box en het langverwachte, laatste deel The Wall Street Code.

Wall Street: Money never sleeps, 2010

Behalve dat de veelgebruikte uitdrukking Geld slaapt nooit het paradigma is van de financiële wereld is het ook de titel van de film Wall Street: Money never sleeps, ook wel afgekort tot Wall Street 2. De film is gebaseerd op de financiële crisis van 2008, die het eindpunt inluidde van een grenzeloos tijdperk van geld verdienen, investeren op Wall Street. Het gaat om een vervolgverhaal op de film Wall Street uit 1987. Na een gevangenisstraf van acht jaar komt Gordon Gekko vrij. Hij beseft dat de ondergang van de economie niet lang meer kan uitblijven, maar niemand luistert naar zijn waarschuwingen. Gordon besluit daarom om zich te concentreren op zijn privé-leven en wil de verwaterde relatie met zijn dochter herstellen. Tegelijkertijd sterft de mentor van Jacob, een jonge beurshandelaar. Jacob die bovendien met Gordons dochter verloofd is, denkt dat Bretton James achter de door van zijn mentor zit en wil wraak nemen. Gordon besluit Jacob te helpen, in de hoop zo dichter bij zijn dochter te kunnen komen.

Margin Call, 2011

De film speelt zich af in 2008, een jaar na het uitbreken van de Amerikaanse kredietcrisis, en volgt 24 uur lang het reilen en zeilen binnen een grote zakenbank, zijnde Lehman Brothers. Er zijn wat geluiden over een aankomende crisis, maar niemand staat er op dat moment echt bij stil. Op Wall Street valt nog steeds een hoop geld te verdienen. Bij de zakenbank worden al maandenlang risicovolle beleggingsproducten verkocht waarvoor geen onderpand is. Peter Sullivan ontdekt dit bij toeval en trommelt zijn leidinggevenden bijeen. Ze komen tot de conclusie dat bijna game-over is het voor het bedrijf, dat de bom elk moment kan barsten. Ze moeten alles op alles zetten om in de eerste drie uur van de eerstvolgende beursdag alle risicovolle beleggingsproducten te verkopen, voordat ze niks meer waard zijn om zo hun eigen hachje te redden. Ze beseffen allemaal dat deze actie op de financiële markten een kettingreactie zal uitlokken, met een grote crisis tot gevolg. De facto is Margin Call een semi-documentaire die laat zien hoe Wall Street werkt.

The Wolf of Wall Street, 2013

De Nederlandse première van The Wolf of Wall Street is op donderdag 9 januari 2014. Jordan Belfort (Leonardo di Caprio) is het verbijsterende verhaal over decantie, hebzucht, totale gekte van een beurshandelaar die doorstoot naar de absolute top waar hij geniet van het luxeleven en betrokken geraakt bij fraude en corruptie. De film is gebaseerd op het autobiografische boek van de echte Jordan Belfort. Op You Tube kunt u u alvast de trailer bekijken.