image description
Opinie Ivan Snurer, 23 dec 2013 09:34

Tien krasse voorspellingen voor 2014

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Wat als de EU zich ontpopt tot een tweede Sovjet-Unie of als de zeepbel van internetmania 2.0 barst? Tien krasse voorspellingen van Saxo Bank die de wereld van beleggers op zijn kop zullen zetten, mochten ze uitkomen.

Net als in de voorgaande jaren liet Steen Jaboksen deze maand zijn licht schijnen op het volgende beursjaar. De hoofdeconoom van Saxo Bank voorspelt elk jaar op eigen houtje tien knettergekke gebeurtenissen die tot een grote ommekeer zouden kunnen leiden.

De tien krasse voorspellingen van Jakobsen maken géén deel uit van de officiële voorspellingen van Saxo Bank. Met zijn denkoefening wil de Deen beleggers aansporen stil te staan bij enkele uitkomsten die de wereld op zijn kop zouden kunnen zetten. Hen dwingen om na te denken over onaangename verrassingen zodat ze beter voorbereid zijn op eventuele gebeurtenissen.

Hieronder de tien krasse voorspellingen.

  1. Europa voert vermogensbelasting in

Ook in 2014 is nauwelijks sprake van economische groei. Als bovendien blijkt dat de deflatie de kop opsteekt, voert de Europese Commissie in paniek een vermogensbelasting in voor iedereen met meer dan 100.000 euro op een spaarrekening. De nieuwe belasting moet de rijkdom nivelleren en een crisisbuffer creëren. De vermogensbelasting opent de deur naar een totalitaire Europese staat als blijkt dat burgers het vertrouwen in privaat eigendom verliezen. Financiële transacties worden nagenoeg uitsluitend nog betaald met tastbare goederen of met onroerend goed.

  1. Europese Unie vervalt in politieke chaos

Na de Europese parlementsverkiezingen in mei blijken de verschillende anti-Europa groeperingen, zoals Geert Wilders, Marine le Pen of Nigel Farage, de grootste partij te vormen. Bijgevolg kiest het nieuwe Europese Parlement een eurosceptische voorzitter, terwijl staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten het met de keuze niet eens kunnen worden, met als gevolg dat Europa in een politieke en economische chaos verzeild geraakt.

  1. Sprookje van internetmania 2.0 gaat uit

Hoewel aandelen van Amerikaanse ICT-bedrijven gemiddeld 15 procent goedkoper zijn dan de S&P 500, gaan uitgelezen technologieaandelen voor een enorme premie over de toonbank die maar liefst 700 procent boven het gemiddelde van de markt ligt. Omdat beleggers massaal intekenen op uitzonderlijke groeiscenario’s is er rond aandelen als Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media en Yelp een nieuwe zeepbel ontstaan.

  1. Bank of Japan scheldt staatsschuld kwijt

In 2014 verliest het herstel van de mondiale economie aan kracht, waardoor beleggers almaar risicobewuster worden en gedwongen terugkeren naar de yen. Met als gevolg dat de wisselkoers van het valutapaar USDJPY onder de 80 zakt. Uit wanhoop schrapt de centrale bank van Japan alle vorderingen op Japanse overheidsschuld, een eenvoudige boekhoudkundige truc met onbekende gevolgen. De Bank of Japan onderwerpt hiermee de derde grootste economie ter wereld aan het grootste economische experiment ter wereld.

  1. Deflatie in de Verenigde Staten

Niettegenstaande het feit dat de Amerikaanse economie aantrekt, blijft de ontwikkeling op de huizenmarkt en de groei van salarissen een bron van zorg. Ook zal het Congres in januari het tweede bedrijf van zijn schertsvertoning “hoe verstoren we de economie” opvoeren, krijgen het consumentenvertrouwen, de investeringen en de tewerkstelling opnieuw klappen. Hierdoor daalt de inflatie en wordt volgend jaar deflatie het speerpunt van Federal Reserve.

  1. Hypotheekmarkt boven alles

Het ultra ruimhartige monetaire beleid van de Federal Reserve heeft in de Verenigde Staten de rentelasten doen dalen en liet risicovolle activa spectaculair stijgen, waardoor er een kunstmatig gevoel van economisch herstel is ontstaan. Er zijn echter nog steeds grote uitdagingen, vooral in de woningmarkt. Het Federaal Open Markt Comité zal daarom in 2014 alles inzetten op hypotheken en QE3 omvormen tot een programma waarin louter hypotheekobligaties worden opgekocht. In plaats van tapering wordt zelfs de reikwijdte vergroot tot meer dan 100 miljard dollar per maand.

  1. Brent-olie daalt tot 80 dollar per vat

De wereldeconomie wordt overspoeld met aardolie dankzij de verhoogde productie in Saoedi-Arabië en de productie uit onconventionele bronnen. Voor het eerst in jaren nemen hefboomfondsen massaal shortposities in, wat ertoe bijdraagt dat Brent-olie naar 80 dollar daalt. Pas wanneer de olieproducenten op een lijn zitten en de productie verlagen, schiet de olieprijs weer omhoog.

  1. Sterkhouder Duitsland in recessie

In 2014 eindigt de uitzonderlijk goede prestatie van de Duitse economie. Zelfs de Amerikanen hebben hun buik vol van de jarenlange overmatige spaarzaamheid. Een gecoördineerd plan tussen andere belangrijke economieën om het excessieve handelsoverschot terug te dringen, is geenszins uitgesloten. Tel hierbij de dalende energieprijzen in de Verenigde Staten op, wat Duitse bedrijven ertoe aanzet om hun producten naar het westen te verplaatsen, een tanend concurrentievermogen als gevolg van loonstijgingen, mogelijke eisen van de nieuwe coalitiepartner SPD voor een beter welzijn van de lage en middenklassen in Duitsland en een Chinese economie die voortaan de productie wil afstemmen op de binnenlandse vraag.

  1. CAC 40 fors lager door Franse malaise

Franse aandelen gaan fors onderuit wanneer beleggers tot het besef komen dat de markt drijft op irrationele verwachtingen. Tegelijkertijd wordt door het wanbeleid van de regering-Hollande de economische ellende alleen maar groter. De huizenprijzen, die nooit echt een correctie hebben laten zien, imploderen, waardoor de consumptie en het consumentenvertrouwen klappen krijgen. Omdat steeds meer beleggers het schip verlagen, noteert de CAC 40 tegen het einde van het jaar ten opzichte van de hoogste stand in 2013 ruim 40 procent lager.

  1. Valutadepreciaties tot wel 25 procent

De geleidelijke afbouw van het maandelijkse steunprogramma van de Federal Reserve leidt door de stijgende rentelasten tot hogere marginale kapitaalkosten. Hierdoor worden de landen met een oplopend tekort op de lopende rekening geconfronteerd met een tanende vraag naar risicovolle beleggingen, waardoor voornamelijk Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika zich genoodzaakt voelen om hun munt vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar te devalueren. Depreciaties tot wel 25 procent zijn niet uitgesloten.

De tien krasse voorspellingen van vorig jaar en het jaar ervoor vindt u hier. Saxo Bank benadrukt met klem dat de krasse voorspellingen van Steen Jakobsen geenszins de officiële opinie is voor 2014. Het is een denkoefening om met het oog op kapitaalbehoud op grote risico’s te anticiperen. De doelstelling is om beleggers aan te sporen om zich voor te bereiden op negatieve gebeurtenissen vooraleer ze geld investeren.  @  Ivan  Snurer