Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 20 dec 2013 08:29

Stoelendans in Europa en de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Facebook wordt opgenomen in de S&P 500 en OCI en PostNL maken de sprong naar de STOXX Europe 600. Alcatel-Lucent duwt STM uit de CAC 40 en in Amsterdam pikt TMG de plaats in van Batenburg in de AScX-index. Een overzicht van alle indexwijzigingen.

Naast de driemaandelijkse stoelendans in Europa, de jaarlijkse herziening van de NASDAQ 100, schotelt ook S&P Dow Jones Indices beleggers een hele rits wijzigingen voor.

Standard & Poor’s

De indexwijziging die de meeste aandacht trekt, is de dubbele promotie van Facebook. De aandelen van het sociale-netwerkbedrijf worden nabeurs opgenomen in de welbekende S&P 500 en in de S&P 100. De S&P 500 geeft de koersontwikkeling weer van de vijfhonderd belangrijkste bedrijven voor de Amerikaanse economie en de S&P 100 doet dat voor de honderd belangrijkste, waar Facebook respectievelijk Teradyne, de producent van test- en meetapparatuur, en The Williams Companies, een gasproducent, eruit duwt.

Naast Facebook treden ook Alliance Data Systems en Mohawk toe tot de S&P 500. Wat inhoudt dat in totaal drie bedrijven naar de S&P 400 degraderen, zijnde: Abercrombie & Fitch, JDS Uniphase en Teradyne. Verder verwelkomt de S&P 400, zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van onze AMX, Brunswick en Old Dominion Freight Line. Aangezien slechts twee aandelen promotie maken, degraderen er drie naar de S&P 600. Voortaan maken Arch Coal, Regis en Scholastic deel uit van de Amerikaanse AScX. Lincoln Education is de dupe van die stoelendans en zakt af naar de lokale markt.

NASDAQ

Als beleggers het over dé Nasdaq hebben, dan bedoelen zij de aandelen die op de schermenbeurs genoteerd zijn. Op de elektronische beurs noteren ruim drieduizend bedrijven, wier koersontwikkeling door de NASDAQ Composite in beeld wordt gebracht. De NASDAQ 100 is de hoofdindex van de schermenbeurs en bestaat uit de honderd grootste, meest verhandelde niet-financiële aandelen die genoteerd zijn aan de Nasdaq. Begin december worden alle aandelen gewikt en gewogen en elke derde vrijdag van december krijgen de honderd grootste een weging van een procent in de index.

Voortaan tellen DISH Network, Illumina, NXP Semiconductors, TripAdvisor en Tractor Supply mee in de NASDAQ 100. Hierdoor vallen Dentsply, Fossil, Microchip Technology, Nuance Communications en Sears Holding als het ware buiten de boot.

STOXX

Naast OCI en PostNL maken ook Hiscox (GB), Jazztel (E), Lancashire Holdings (GB), RTL Groep (B) en TF1 (F) de sprong naar de STOXX Europe 600. Dat betekent dat er zeven uit de index verdwijnen: Aixtron (D), Biomerieux (F), Bwin.Party Digital Entertainment (GB), de la Rue (GB), GSW Immobilien (D), Valiant Holding (CH) en YIT (SF). In totaal zal dan de STOXX Europe 600 onderdak bieden aan 32 Nederlandse fondsen. De brede Europese index groepeert aandelen uit 18 landen. Groot-Brittannië is met 184 eenheden hofleverancier. Frankrijk levert 81 aandelen, Duitsland 67, Griekenland en Tsjechië elk twee.

NYSE Euronext

Op de Euronext-beurzen vindt de herijking van de brede beursgraadmeters om de zes maanden plaats. In april en in oktober wordt de maat genomen van de Euronext 100 en de Next 150 en zo nodig wordt de indexsamenstelling bijgestuurd. De nationale indices, zoals de AEX, daarentegen worden elk jaar in maart grondig herzien en zijn daarnaast elke drie maanden onderwerp van een zogeheten interim-herziening.

Ditmaal wordt in Amsterdam niet getornd aan de samenstelling van de hoofdindex of midkap. Wel ruimt Batenburg in de smallcapindex het veld voor Telegraaf Media Groep. Ook in Brussel en in Lissabon wijzigt de samenstelling van de Bel 20 en PSI 20 niet. In Parijs daarentegen verdwijnt STMicroelectronics uit de CAC 40 en wordt Alcatel-Lucent na een jaar afwezigheid weer een hoofdfonds.

Index per index

Hieronder in tabelvorm het overzicht met de indexwijzigingen.