Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 19 dec 2013 13:21

Lessen en leermomenten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

2013 was voor beleggers een goed, maar ook leerzaam jaar. Uit de problemen in de opkomende landen en uit het beleid van de Fed kunnen wijze lessen voor de toekomst worden getrokken.

Beleggers Belangen zet in het eindejaarsnummer van vrijdag 20 december de vijf belangrijkste lessen uit 2013 op een rijtje. Lessen waar beleggers ook in 2014 nog veel profijt van kunnen hebben.

  • Les 1: Negeer indexvoorspellingen

Dat prognoses voor koersdoelen zelden uitkomen wist u natuurlijk al, maar het is soms vermakelijk hoe ver analisten er naast zitten. Zo waren de veertien voornaamste brokers in de VS  aan het begin van het jaar zonder uitzondering veel te negatief. Gemiddeld schatten ze het jaarultimo van de S&P500 16,5% lager in dan hij nu staat. Is er dan helemaal niets te zeggen over de toekomstige beursbewegingen? Toch wel, maar dan op langere termijn. De Amerikaanse econoom Robert Schiller heeft een methode berekend om de koersontwikkeling over tien jaar in te schatten en die werkt behoorlijk.

  • Les 2 Vermijd ‘opkomende’ problemen

In de jaren voor 2013 leverden beleggingen in opkomende landen de hoogste rendementen op: gemiddeld 15,3 % op aandelen (voor ontwikkelde landen was dat 6,7%) en 11,6% op obligaties (tegenover 4,4%). Dit jaar was dat anders. De MSCI Emerging Market Index blijft flink achter bij de World Index. Volgens broker Société Générale zal de groeivertraging in China voorlopig roet in het eten blijven gooien.

  • Les 3: Valuta’s hebben grote impact

Het algemene beeld is dat de Amerikaanse beurzen het in 2013 veel beter hebben gedaan dan de Europese en  in lokale valuta’s gemeten is dat volkomen juist. De S&P500 boekte een koerswinst van 24,5%; de Duitse DAX steekt daar met 19% magertjes bij af. Maar omgerekend in euro’s is de winst vrijwel identiek. Iets dergelijks is aan de hand met Japan. De Nikkei-index heeft in lokale valuta’s gerekend een ronduit spectaculair beursjaar achter de rug, maar in euro’s blijft daar weinig van over.

  • Les 4: Obligaties zijn niet altijd veilig

Obligaties hebben hun traditionele imago als veilige, stabiele baken van iedere beleggingsportefeuille het afgelopen jaar bepaald niet waar kunnen maken. Nadat de Federal Reserve afgelopen voorjaar het begrip tapering introduceerde, kelderden de koersen van obligaties. In de VS was de schade ruim 10% en de perikelen werkten ook op opkomende markten door. Houders van een achtergestelde lening van SNS Reaal leerden hun eigen harde les over vermeende veilige havens. Zij moesten meedelen in de verliezen, toen de bank omviel.

  • Les 5: Wees niet modebewust

Ook bij deze les was de mededeling van de Fed over naderende tapering weer een waterscheiding. Tot dat moment was er een run gaande op dividendaandelen, in het bijzonder in de farmasector. De index van die sector steeg tot 22 mei met 20% en na die datum nog maar met 3,5%. Na 22 mei was de staalsector ineens enorm in trek. Niet-modebewuste beleggers kunnen gerust aan de dividendstrategie vasthouden, die werkt voor de lange termijn uitstekend.


Wilt u ook in 2014 de weg weten in beleggingsland? Neem een abonnement op Beleggers Belangen..