Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Edin Mujagic, 9 dec 2013 12:22

Tapering-verwachtingen overdreven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Wanneer zal de Fed, en met hoeveel, het QE-beleid gaan afbouwen ofwel aan de zogeheten tapering beginnen? Dat is wellicht dé vraag op de financiële markten en zeker ook op de EUR/USD-markt.

Afgelopen dagen zijn er uit de Verenigde Staten economische cijfers uitgekomen op basis waarvan sommige beleggers zijn gaan verwachten dat de Fed de QE-kraan deze maand al zal gaan dichtdraaien.

Zo zijn er in november meer nieuwe banen in de Verenigde Staten bijgekomen dan analisten hadden verwacht. Het aantal WW-aanvragen was lager dan verwacht en de werkloosheid is gedaald tot 7 procent. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis, ook al harder dan de eerste schatting en waar analisten rekening mee hielden.

Stresstest
EUR/USD is gestegen van ca. 1,3550 vlak voordat de ECB zou beginnen aan de laatste rentevergadering van dit jaar tot ca. 1,37. Dit heeft deels ermee te maken dat de ECB niets heeft gezegd op basis waarvan men binnenkort een nieuwe renteverlaging zou verwachten. Dit was licht positief voor de euro.

Een andere factor die de euro steunt heeft te maken met de Europese banken. Die zullen volgend jaar door de stresstest van de ECB moeten komen. Te veel blootstelling aan wisselkoersrisico kan zomaar vragen oproepen bij de examinatoren en de kans van slagen verlagen. Vandaar dat banken volgens sommige bronnen buitenlandse activa verkopen om de opbrengst vervolgens om te ruilen voor euro's. Hierdoor neemt de vraag naar euro toe en het aanbod van dollar komt onder neerwaartse druk.

Rem op EUR/USD
Zonder de genoemde sterke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten was EUR/USD dan ook waarschijnlijk gestegen richting 1,40. De genoemde verwachting dat december het begin van het einde van QE zal zijn, werkte als een rem op EUR/USD.

Ik denk dat de verwachting dat de Fed deze maand of in januari zal beginnen met tapering een beetje een geval is van overdrijven op de markten in het kielzog van een reeks goede economische cijfers. Laten we die cijfers namelijk afzetten tegen de ijkpunten die de Fed zelf eerder dit jaar bepaald heeft.

De bank zou bij een werkloosheidspercentage van 6,5 procent gaan nadenken over tapering. De werkloosheid is in november weliswaar harder dan verwacht gedaald, maar blijft met 7 procent aan de voor de Fed hoge kant. Zeker omdat de daling voor een belangrijk deel komt doordat veel Amerikanen zich laten uitschrijven als werkzoekende.

De Amerikaanse inflatie bedraagt ca. 1 procent en blijft daarmee onder het streefgetal van de Fed, namelijk 2 á 2,5 procent.

Kortom, aan twee belangrijke voorwaarden om eerder dan geplaned – meest waarschijnlijk in maart 2014 – is lang niet voldaan.

Shutdown
Daar komt nog bij dat begin volgend jaar het schuldenplafond voor de Amerikaanse federale overheid weer in zicht zal komen en daarmee nieuwe politieke strubbelingen die weer kunnen zorgen voor onzekerheid over een mogelijke shutdown van de overheid. Dat is geen omgeving waarin de Fed ook nog licht op de monetaire rem zal willen trappen.

Mijns inziens zal de komende tijd de verwachting over het tijdstip van tapering normaliseren, in de zin dat de kans erop in december en januari lager ingeschat zal worden. Dat zie ik de weg vrij maken voor een stijging van EUR/USD richting 1,40 op de korte termijn.