Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 4 dec 2013 09:14

Analistenadviezen op een rij

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Weldra presenteren banken hun favoriete aandelen voor 2014. Vooruitlopend hierop hebben wij alvast alle koersdoelen en analistenadviezen op een rij gezet zodat u een en ander beter in perspectief kunt plaatsen.

Begin 2013 gingen analisten ervan uit dat de AEX het jaar zou afsluiten op een stand van 365,91 punten, een winst van 6,8 procent. De hoofdindex doet al wekenlang 30 punten meer. Zolang de AEX niet onder de 376,98 zakt, bedraagt de jaarwinst meer dan 10 procent.

Voor 2014, althans voor de komende twaalf maanden, plakken analisten volgens dataleverancier Bloomberg op de AEX een koersdoel van 417,52 punten. Dat komt overeen met een plus van 6,9 procent, wat in lijn ligt met het historische jaargemiddelde van 7,2 procent.

Volgens de consensus van analisten krijgen Philips, ING, DSM, PostNL en Ahold door de bank genomen het hoogste advies mee. Analisten vergezellen hun kopen-, houden- of verkopenadviezen vaak met een koersdoel. Op basis daarvan blijkt dat SBM Offshore, Royal Dutch Shell, Philips, ING en ASML over een jaar de grootste stijgers zullen zijn.

Maak je echter een afweging tussen de consensus en het koersdoel dan verdienen Philips, ING, Gemalto, Royal Dutch Shell en SBM Offshore op basis van beide criteria de voorkeur. Wolters Kluwer, TNT Express, Corio, Akzo Nobel en Fugro daarentegen zijn de hekkensluiters van dienst.

Bel20

Eenzelfde exercitie toegepast op de indexleden van de Bel20, de Belgische hoofdindex, leert dat Aegas (voorheen Fortis), Groep Brussel Lambert, KBC, Delhaize en AB InBev bij analisten hoog in het vaandel staan. Colruyt, Belgacom, Cofinimmo, Befimmo en Solvay zijn de Belgische hoofdfondsen die qua gemiddeld advies en koersdoel bijzonder slecht scoren.

CAC40

Wanneer de hoofdfondsen van de CAC40 in ogenschouw worden genomen, dan blijkt dat Vinci, Technip, EADS, LVMH en Sanofi de beurslievelingen van analisten zijn. Bouygues, Orange (voorheen France Telecom), Electricité de France, Solvay en STMicroelectronics liggen bij analisten slecht in de markt, zowel qua adviesconsensus als gemiddelde koersdoel.

DAX

Bij onze oosterburen zijn Fresenius, Volkswagen, SAP, Adidas en Linde de primus. RWE, Kali und Salz, E.on, Commerzbank en Merck zijn de gebeten hond uit het roedel van de Duitse hoofdindex.

€uro STOXX 50

Wanneer de maat van het consensusadvies en het bijbehorende gemiddelde koersdoel van de hoofdaandelen uit de €uro STOXX 50 wordt genomen, dan verdienen EADS, SAP, Vinci, Philips en Sanofi de voorkeur. RWE, E.on, CRH, Generali en Santander sluiten zowel wat betreft het gemiddelde advies alsook het gemiddelde koersdoel de rangen.

Koersdoelen

Analisten verwachten al met al dat in de eurozone de hoofdaandelen in het komende jaar hooguit met zo’n vijf procent zullen stijgen. Het gemiddelde koersdoel voor de €uro STOXX 50 ligt op 3182,21 punten. Voor de AEX rekenen zij op een winst van 6,9 procent, oftewel een niveau van 417,52 punten. De Bel20, de Belgische hoofdindex, zou met 7,6 procent naar een niveau van 3018,94 punten moeten kunnen stijgen. Het beoogde koersdoel van de CAC40, de Franse hoofdindex ligt op 4546,57 punten. Dat is negen procent boven de slotkoers van dinsdag 3 december. En de DAX? Die gaat naar de 9566,84 punten en zal dus volgens de consensus in de komende twaalf maanden de horde van 10.000 punten niet slechten.

@ Ivan Snurer