Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 29 nov 2013 10:11

Twee winnaars in vijfde brokeronderzoek Beleggers Belangen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Niet één maar twee winnaars, en een nieuwkomer die in de eindklassering in de subtop eindigt maar in dit onderzoek wel veruit de goedkoopste is. Ook in het vijfde jaar dat Beleggers Belangen het brokeronderzoek uitvoert, zijn er weer een paar verrassingen.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar presenteren we eind november het brokeronderzoek voor particulieren die via de website van hun broker(s) zelf beleggen. Aan dit onderzoek naar kosten, handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service van de belangrijkste in Nederland actieve brokers hebben we dit jaar één nieuwe speler toegevoegd: DeGiro.

De onderzoeksopzet is in grote lijnen hetzelfde als in de vier voorgaande jaren. Voor de kosten berekenden we met peildatum 1 november 2013 de transactie- en dividendkosten en het bewaarloon. We deden dit voor de portefeuille die we ook de afgelopen jaren gebruikten voor dit onderzoek, én voor de modelportefeuille die we de afgelopen drie jaar eveneens narekenden. Voor de beoordeling van de handelsmogelijkheden, het gebruiksgemak en de service maakten we gebruik van eigen accounts of proefaccounts.

In vergelijking met vorig jaar hebben we wel hier en daar wat andere maatstaven gebruikt. Een verschil is bijvoorbeeld dat we vorig jaar naar opties in het buitenland hebben gekeken en dit jaar naar obligaties in het buitenland. De onderzoeken van dit jaar en van voorgaande jaren zijn dus wel in grote lijnen te vergelijken, maar niet één-op-één.

Net als voorgaande jaren willen we benadrukken dat ons kostenklassement – en daarmee voor een belangrijk deel het eindklassement – is gebaseerd op twee specifieke beleggingsportefeuilles op het tijdstip van de peildatum. Ons onderzoek is dus per definitie een momentopname, en anders samengestelde portefeuilles hadden tot een ander klassement kunnen leiden. Ons kostenklassement is zodoende niet bij iedere portefeuille maatgevend.

De einduitslag hebben we ook dit jaar bepaald door uitsluitend de vier belangrijkste pijlers van dit onderzoek een wegingsfactor mee te geven: kosten 60%, handelsmogelijkheden 15%, gebruiksgemak 15% en service 10%. Het onderzoek en de rangschikking hebben dus geen betrekking op de bedrijfsvoering of de voorwaarden van de brokers, en we raden u dan ook aan om die voorwaarden altijd goed te bestuderen.
In het vijfde jaar dat we dit brokeronderzoek doen, begroeten we voor het eerst twee winnaars.

Na de winst van Lynx in de jaren 2009-2012, moet deze broker dit keer Today’s Brokers naast zich dulden. Saillant detail: Today's en Lynx zijn in overnamebesprekingen verwikkeld. Ook TradersOnly, de derde broker die gebruikmaakt van het platform Interactive Broker, scoort wederom goed. Nieuwkomer DeGiro eindigt in de subtop, maar is in dit onderzoek wel de goedkoopste. De grootbanken staan – net als voorgaande jaren − in de onderste regionen van de eindklassering.

Klik hier om wekelijks op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij de in Nederland actieve brokers.